Ekipa: 0 member(s)

Shares ?

0

Klikova ?

0

Viral Lift ?

0%

Tagovi

Zdravlje 4.701 pregled Jan 26, 2015
VisMedic Telemedicina

Tokom decembra imali smo priliku da potpuno besplatno isprobamo najsavremeniji servis za telemedicinu. Prva platforma za telemedicinu u regionu – VisMedic, u saradnji sa beogradskom klinikom Bel Medic, tokom celog decembra pružala je usluge online konsultacija sa pacijentima potpuno besplatno, obeležavajući na taj način zvanični početak rada ove platforme za telemedicinu u Srbiji i regionu.

Telemedicina nije novi pojam i za nju znamo već dugo. Već dugo postoji način da operacijama prisustvuju udaljeni lekari kojii će je voditi. U početku, u ove svrhe, korišćeni su video i satelitski linkovi, uz upotrebu izuzetno skupe i složene opreme, koju su mogle da priušte samo najopremljenije bolnice. Pojavom Interneta ovaj proces je postao jednostavniji, pošto je za prenos slike počeo da se koristi Internet, ali su i dalje uslovi za telemedicinu bili skupi – bila je potrebna specijalizovana oprema, brz Internet link i obučeni ljudi za upravljanje ovim sistemima. Iz tog razloga, telemedicina je uglavnom korišćena u skupim klinikama i koristi se najčešće samo za izuzetne slučaje.

U međuvremenu kompjuteri koje imamo u našim domovima postali su sve brži, web kamera je postala deo standardne opreme koju svi imamo, a Internet linkovi su postali izuzetno brzi, čime su sve prepreke za korišćenje ovakve vrste usluga uklonjene. Time su ispunjeni uslovi za kreiranje novog oblika telemedicine, koji će biti dostpan svima.

VisMedic platforma je formirana sa idejom da vrhunsku medicinsku zaštitu učini dostupnom što širem krugu pacijenata, nezavisno od njihove lokacije. U Srbiji, najkvalitetnija medicinska zaštita je rezervisana za Beograd i još nekoliko najvećih gradova u zemlji, čime su pacijenti iz unutrašnjosti prinuđeni da na preglede i konsultacije putuju, često veoma dugo i uz velike novčane troškove. Korišćenjem VisMedic platforme, pacijent je u mogućnosti da zakaže online konsultaciju sa lekarom, pošalje svu potrebnu dokumentaciju na uvid lekaru putem jednostavnog formulara i održi konsultaciju iz udobnosti svog doma, bez potrebe za odlaskom u samu medicinsku instituciju. Nakon toga, pacijent dobija mišljenje lekara na svoju mail adresu. Ovo mišljenje takođe ulazi i u online medicinski karton na VisMedic platformi, u kojem se nalaze svi dokumenti koje je pacijent stavio na uvid lekarima tokom prethodnih konsultacija, kao i sva prethodna mišljenja lekara, nastala kao rezultat prethodno održanih konsultacija.  

Kompletan postupak je izuzetno jednostavan – pacijent, nakon registracije besplatnog naloga na sajtu www.vismedic.rs, putem opcije za pretragu bira lekara, bilo po imenu, bilo po potrebnoj specijalizaciji, a zatim, izabravši lekara, bira jedan od dostupnih termina koji njemu odgovara. Nakon toga, pacijent unosi razlog konsultacije, kao i sve moguće dokumente koji bi bili potrebni lekaru za datu konsultaciju. Kada dođe vreme za održavanje konsultacije, pacijent i lekar se sreću u virtualnoj ordinaciji, gde uz pomoć video linka komuniciraju kao da se nalaze u istoj prostoriji. Pacijent, po potrebi, može tokom konsultacije da pruži lekaru na uvid i dodatne dokumente, ukoliko lekar sugeriše da mu je to potrebno. Rezultat ovako održane konsultacije je mišljenje lekara, nastalo na osnovu razgovora sa pacijentom i pružene dokumentacije.

VisMedic usluge se najčešće koriste za savetovanje sa lekarima u situacijama u kojima nema potrebe za fizičkim kontaktom, a posebno dobre rezultate pokazuje u situacijama kad je pacijentu potrebno drugo mišljenje lekara na osnovu postojećih nalaza i dokumentacije.

VisMedic timu ovo nije prvi put da učestvuje u kreiranju jednog ovakvog servisa, pošto su učestvovali u kreiranju Clinical Fellows servisa, jednog od pionirskih servisa u oblasti telemedicine, koji pacijentima pruža uslugu drugog mišljenja na teritoriji SAD. U kreiranju ovog servisa VisMedic tim je sarađivao sa eminentnim stručnjacima sa Harvarda, Mayo klinike i drugih ustanova. Nakon završenog rada na ovom servisu, VisMedic je odlučio da servis dodatno unapredi i učini ga dostupnim građanima Srbije i regiona, čineći vrhunsku medicinsku zaštitu dostupnom svima.

Ovaj servis je, pored toga što je namenjen građanima Srbije i regiona, izuzetno prilagođen i našim građanima u dijaspori, koji često imaju problem jezičke barijere u razgovorima sa lekarima na stranim jezicima. Koristeći VisMedic usluge ovi pacijenti mogu da dođu do vrhunske medicinske usluge na svom maternjem jeziku, smanjujući mogućnost da dođe do nerazumevanja u razgovoru između lekara i pacijenta na minimum.

Predlažemo Vam da probate VisMedic platformu i da se sami uverite u to da ovakva vrsta usluge može da zameni mnoge odlaske kod lekara. Registrujte se potpuno besplatno na adresi www.vismedic.rs i otvorite vrata ka budućnosti medicine.

Post objavljen u saradnji sa www.vismedic.rs 

X



Komentari

0 komentara