Forumi » Mobilni uređaji

Mastercard uskoro uvodi plaćanje selfijem

    • 1581 postova
    27. фебруар 2016. 12.15.49 CET

    Mastercard je objavio ove nedelje da zvanično uvode novu funkciju – selfi plaćanje koje omogućava korisnicima kreditnih kartica da koriste fotografije svog lica ili otisak prsta za verifikaciju identiteta prilikom online kupovina preko mobilnih uređaja.

     

     

    Nakon uspešnih pilot – testova ove funkcije obavljenih prošle jeseni, selfi plaćanje biće uskoro dostupno putem velikih banaka u Velikoj Britaniji, SAD, Kanadi i ponekim evropskim zemljama jer Mastercard traži nove načine da smanji krađu identiteta i prevare sa kreditnim karticama.

    Ova funkcija zahtevaće posebnu aplikaciju koja skenira biometrijske podatke iz fotografije ili otiska prsta svaki put kada želite da obavite neku kupovinu onlajn. Zbog toga što uzima u obzir fizičku dubinu i zahteva od vas da trepnete svaki put kada je koristite, ova aplikacija ne može biti zloupotrebljena prethodno snimljenim fotkama i video zapisima, kažu u kompaniji. Mastercard istražuje i ideju za praćenje rada vašeg srca ili skeniranje vašeg oka, konkretno – dužice, koja se nalazi između rožnjače i sočiva, kao sredstvo provere identiteta.

     

    Rastom stope prevara sa kreditnim karticama, kompanije za plaćanje traže više bezbednih načina za potvrđivanje identiteta od jednostavnih lozinki ili PIN brojeva.

    Klijenti većine vodećih kompanija iz ove oblasti prebačeni su na kartice bazirane na čipovima koje stvaraju jedinstvene kodove za svaku pojedinačnu transakciju i veruje se da su manje podložne prevarama od običnih kartica.

    izvor:mashable