Forumi » Zenske price

Hranjivi tretmani od jabuke

    • 1436 postova
    27. фебруар 2016. 23.37.05 CET
    Osim što je važna u ishrani, jabuka se koristi i u kozmetičkoj industriji, i vrlo je čest sastojak u raznim proizvodima. Neke maske, losione i kupke možete napraviti i sami



    http://www.agroburza.hr/wp-content/themes/agroburza/uploads/Jabuka1.jpg



    Jabuka je neprikosnovena kraljica voća. Obiluje vitaminima, mineralima i voćnim šećerom koje organizam lako apsorbuje. U zavisnosti od vrste, jabuka u proseku sadrži oko 90 g vode, a bogata je i vitaminima A, B grupe, C i E, kao i kalijumom, kalcijumom, fosforom, magnezijumom i gvožđem. Ova voćka obiluje i ugljenim hidratima koji organizmu daju energiju i otklanjaju umor. Osim što je važna u ishrani, jabuka se dosta koristi i u kozmetičkoj industriji, i vrlo je čest sastojak u raznim proizvodima za negu. A neke maske, losione i kupke možete napraviti i sami kod kuće. Evo nekoliko predloga.

    Piling

    Pre nanošenja maske koža treba da bude savršeno čista. Zato obavezno uradite piling, osim na koži sa gnojnim aknama ili koži sa crvenilom i proširenim kapilarima. Piling može biti i od mekinja. Ovlažite kožu lica ili tela pa vlažnu kožu dobro istrljajte mekinjama, a potom se istuširajte. Tek posle toga nanosite lekovite maske ili kupke.


    Losion za čišćenje masne i aknozne kože


    Pomešaje 100 g kora od oprane kisele jabuke, 200 g izrendane kisele jabuke, 100 g kristal šećera i pola litra vode. Potom smesu sipajte u flašu ili teglu, dobro zatvorite i držite na toplom mestu sedam dana. Zatim je procedite i čuvajte u frižideru do upotrebe. Sa ovim losionom čistite kožu 3 puta dnevno.


    Maska za masnu kožu

    * Premažite aknoznu i masnu kožu sirćetom od jabuka, ali pažljivo da ne povredite oči. Dok se sirće suši na koži, napravite pire od ispečene jabuke i dodajte kašičicu meda, kašiku losiona iz prethodnog recepta i dodajte malo ražanog ili običnog brašna da dobijete kašicu. Nanesite masku na kožu direktno ili preko gaze. Imaće bolje i efikasnije delovanje ako je nanesete u što toplijem stanju i prekrijete folijom. Držite je na licu oko pola sata i operite mlakom, a potom hladnom vodom i namažite adekvatnu kremu.

    * Ispecite kiselu jabuku, oljuštite je i napravite pire. Dodajte kašičicu meda i pola kivija i sve dobro izmešajte. Dok je smesa još uvek topla nanesite je na čistu kožu lica i vrata i pokrijte tankom plastičnom folijom. Lezite i opustite se pola sata, a nakon toga operite lice mlakom, pa hladnom vodom da se pore skupe.



    Maska za kožu sa aknama


    Pire od pečene kisele jabuke može da se iskoristi i kao baza za masku koja blagotvorno utiče na smirenje upala ili akni na koži. U pire od jabuke umutite pečenu glavicu crnog luka, kašičicu meda i malo sode bikarbone. Masku nanesite preko gaze, pa onda stavite i plastičnu foliju i peškir, kako biste održali toplotu. Pošto je ova maska lekovita, držite je što duže. Kada je skinite, obrišite se papirom, pa je posle nekog vremena isperite vodom. Stavljajte je svako veče sve dok se koža ne smiri.


    Maska za suvu kožu

    Pire od pečene jabuke pomešajte sa kašikom slatke pavlake, kašičicom meda i jednim žumancetom i sve dobro izmešajte. Na čisto lice prstima umasirajte svež sok od jabuke i ostavite da se osuši. Potom masku od pečene jabuke, dok je još topla, nanesite na kožu lica, vrata, dekoltea i ruku. Maska će bolje prionuti na kožu ako je mažete preko gaze i biće efektnija ako je prekrijete aluminijumskom folijom da održi toplotu. Držite je oko pola sata, pa je skinite uvijajući gazu odozdo prema gore i isperite mlakom vodom. Na kraju namažite hindrantnu kremu.


    Maska za kožu sa crvenilom

    Izrendajte veću jabuku i kuvajte je u 150 g mleka. Kada se napravi gusta kaša ostavite da se malo ohladi, pa pažljivo umešajte žumance da dobijete kompaktnu masu. Ovu masku nanosite svaki dan sve dok se crvenilo ne povuče. Držite je oko pola sata, pa isperite vodom. Za kožu sa crvenilom maska treba da bude približna temperaturi tela, kako se ne bi pojačala cirkulacija.

    Kupke

    U platnenu kesu spakujte 200 g čaja od divljih jabuka, stavite u posudu i prelijte vrelom vodom. Posle 10 minuta čaj zajedno sa kesicom stavite u kadu sa toplom vodom. Kesa sa čajem može da vam posluži kao masažer. Na kraju prelijte telo i lice vodom kojoj ste prethodno dodali malo jabukovog sirćeta. Inače mešavina vode i sirćeta je odlična za odstranjivanje svih neprijatnih mirisa, od znoja do duvana.