Forumi » Mistično

Incident Moberli-Žorden

    • Moderator
    • 578 postova
    28. фебруар 2016. 14.24.40 CET

    Najčuveniji od svih slučajeva. Šarlota Ana Moberli i Eleanora Žorden bile su 10. avgusta 1901. godine u poseti Versaju, kada su odlutale u vrt Peti Trijanona, malog dvorca u okviru ovog kompleksa.

    Iznenada, osetile su čudnu promenu ambijenta i atmosfere, sve je delovalo neprirodno i neprijatno, čak je i drveće delovalo nekako jednodimenzionalno i beživotno, kao na tapiseriji, a nije bacalo ni senke. Vetar je prestao da duva. Jedna žena je stajala na prozoru i mahala belom zastavicom; ispred napuštene pomoćne kuće je bio starinski plug; ljudi su bili obučeni kao da su s kraja 18. veka; ispred baštenske kućice su naleteli na užasnog i jezivog čoveka koji im je bez obzira na to pokazao put prema mostu koga nije bilo 1901. godine ali za koga je kasnije utvrđeno da je zaista postojao nekada.

    Tada, kada su došli do bašti ispred palate, dogodilo se ono najbitnije. Videli su ženu obučenu u letnju haljinu sa šeširom koji je stvarao senku na glavi, na kojoj je bilo dosta svetle kose. Za nju su kasnije tvrdile da je bila Marija Antoaneta. Takođe, kasnijim istraživanjem su “ustanovile” da su nabasale na događaj iz 10. avgusta 1789. kada su sankiloti upali u Versaj i masakrirali švajcarsku gardu. Akademska zajednica nikada nije poverovala u ovu priču.