Forumi » Mistično

Tri mornarička kadeta u srednjem veku

    • Moderator
    • 578 postova
    28. фебруар 2016. 14.31.05 CET

    Prvo što su osetili je tišina. Zvona seoske crkve su prestala da zvone; patke su stajale nepokretne, pesma ptica je izbledela, vetar je prestao da duva, drveće nije bacalo senke. Ulica je bila potpuno napuštena, a kuće su izgledale neobično oronule, loše sagrađene, kao da su ih ručno gradili od blata. Nigde nije bilo automobila, telefonskih kablova niti TV antena. Sve je imalo srednjevekovni izgled. Jedan od trojice kadeta je pogledao kroz prozor jedne kuće i video raspadnute leševe životinja u mesari; sve je bilo prljavo i izgledalo je neverovatno da bi inspekcija dozvolila da ovako nešto postoji u 1957. godine.

    Pobegli su glavom bez obzira.

     

    Tek krajem osamdesetih jedan od te trojice je odlučio da obnovi sećanja na ovaj događaj i posetu selu Kersiju u južnom Safoku, u Engleskoj. Kontaktirao je svoje prijatelje, a potom su zajedno pozvali autora Endrjua Mekenzija koji se upravo bavio ovakvim pojavama.

    On je ustanovio da je misteriozna kuća za koju su tvrdili da je mesara, 1957. godine bila privatna kuća; međutim, sagrađena je 1350. godine a mesara je bila barem od 1790. To što ni crkve iznenada više nije bilo na vidiku ukazuje na godinu 1349. kada je pola seoskih žitelja pobila kuga, a gradnja zvonika bila prekinuta; Mekenzi zato postavlja vreme njihovog putovanja kroz vreme na 1420. kada kupola nije bila sagrađena a selo bilo dovoljno bogato od trgovine vunom da lokalna mesara može da ima staklo (retkost za srednji vek).

    Problemi sa ovom pričom? Ima ih nekoliko. Prvo, ovo selo je idealno za zabunu pošto zaista deluje srednjevekovno. Šta više, ovo najsrednjevekovnije selo u celoj veseloj staroj Engleskoj. Nije bilo telefonskih kablova? Mesno udruženje se izborilo da idu ispod zemlje da bi sačuvalo starinski izgled sela. Međutim, najveći problem je postojanje mesare. Pričamo o vremenu kada je meso bilo jako skupo a ishrana seljaka vegetarijanska; meso se jelo jako retko. Mesare su postojale, ali u gradovima. I još jedna stvar: treći prijatelj se ne seća ničega neobičnog.