Forumi » Mobilni uređaji

Indijski smartfon od četiri dolara je laž

    • Moderator
    • 779 postova
    29. фебруар 2016. 15.54.49 CET

     

    Pre izvesnog vremena čuli smo o kompaniji iz Indije koja prodaje smartfon za četiri dolara, a sve je izgledalo previše dobro da bi bilo istinito. Nakon što su prodali 30.000 jedinica u pretprodaji, kompanija je optužena za prevaru od strane kongresmena Pramoda Tivarija. Još jedan poslanik je nazvao čitavu stvar velikom prevarom i pozvao vladu na istragu.

     

    Te dve izjave su samo najnovije stvari vezane za telefon koji je od početka predmet mnogih kontroverzi. Telefon o kome govorimo je Freedom 251 a kompanija koja stoji iza njega je malo poznata Ringing Bells. Pankaj Mohindro, predsednik i osnivač indijske mobilne asocijacije rekao je da čitava stvar izgleda kao šala ili prevara. Čak i kada se koriste najjeftinije komponente, takav telefon bi trebao da košta oko 40 dolara u izradi. Sve je to samo po sebi bilo dovoljno sumnjivo, međutim na samom predstavljanju telefona kompanija je prikazala nešto što bi trebalo da bude uzorak telefona. Ipak, u pitanju je bio kineski Adcom Ikon 4 telefon. I ne samo to, nego je telefon izgledao potpuno drugačije od rendera na sajtu kompanije.

     

    Ringing Bells je na sve odgovorio da je pomenuti telefon trebao ljudima samo da ponudi ideju kako bi telefon trebao da izgleda. Kompanija je nakon toga došla pod nadzor poreskog odeljenja, a izvršen je i pretres kancelarija kompanije. Jedan od razloga zašto im je trebao novac od pretprodaje je činjenica da oni nisu ni počeli izradu telefona. Da ne kažemo da kompanija nema ni fabriku. Čak se i priča o vladinim subvencijama ispostavila kao lažna, jer je vlada potvrdila za Economic Times of India da nema nikakve veze sa projektom.

    izvor:engadget