Forumi » IT Vesti

7 promena Google-a koje će uticati na vaš SEO

    • Moderator
    • 779 postova
    05. март 2016. 14.30.43 CET

    Svake godine Google promeni svoj algoritam pretrage preko 600 puta. Svake sledeće godine ima više update-a nego prethodne. Prošla godina je bila rolerkoster za oglašivače koji su se trudili da prate Google. A može se očekivati da će morati još više da prate promene u 2016. godini.

     

    Iako je većina promena sitna, povremeno Google izbaci veliki algoritamski update (npr. Hummingbird) koji značajno utiče na rezultate pretrage.

     

    Kao i u drugim online stvarima, isplati se ispratiti sve trendove i novine u SEO (search engine optimization) sferi. Ovo su najbitnije promene Guglove platforme za search oglašivače za ovu godinu.

     

    Ranije, pretraga u Google-u bi samo prikazala 10 plavih linkova za sajtove. SEO je bio direktniji – ključne reči u kontentu, meta dati i dolazećim linkovima. Danas pre linkova postoji Knowledge Graph. Google više sebe ne smatra samo posrednikom. On želi da bude odgovor. Kao deo Knowledge Graph-a, Answer Boxes su postale bitan feature u novom SERP-u (search engine result pages). Ovo je reakcija na sve manju pažnju ljudi i njihovo očekivanje da se sve pojavi momentalno. Google meri uspeh po tome koliko brzo su korisnika doveli do odgovora.

     

     

    Prikazivanje u Answer Box-u sada postaje ključna komponenta bilo koje SEO strategije. Cilj marketinga putem optimalne pretrage u 2016. godini treba da bude držanje visoke pozicije u AdWords rezultatima, pozicija #1 u Direct Answer Box-u, lokalni listing, standardni organski listing na visokoj poziciji uz dodatne box rezultate niže na stranici. Takođe, bitno je pojaviti se u images, videos, Twitter feed, Knowledge Graph i mapama – što su svojstva koja  Google sve više izbacuje u rezultatima. Hranite Hummingbird koristeći schema markup kako biste povećali šanse za bolju indeksaciju.

     

    Danas, mnogi feature fragmenti zahtevaju razrađeniju kontent strategiju. Jedan od njih je relativno novi deo Answer Box-a nazvan „People also ask“. Koristeći keyword research alate možete pisati na način koji odgovara na pitanja korisnika jezgrovito, a potom ga usmerava ka detaljnijem objašnjenju. Tokom vremena, Google će primetiti i izabrati vaše rezultate pre konkurentnih.

     

    RankBrain

     

     RankBrain je Guglov novi machine-learning algoritam, koji koristi veštačku inteligenciju koja bolje interpretira unose u search i uči iz svakog poteza korisnika. U 2015. godini veliki deo od miliona unosa interpretiran je od strane RankBraina sekund pošto ih korisnici upišu. Google je objavio da su rezultati bolji od očekivanih.

     

    Na primer: ‘gimme pizza close’ trenutno daje rezultate o dečjoj seriji. Ali da se pojavi grupa korisnika sa ovim unosom koja želi dostavu pice RankBrain bi ispitao ponašanje, učio iz podatake i promenio rezultate da pokažu picerije. Google postaje pametniji konstantno, ali ova inteligencija je stvarno podigla stvar na mnogo viši nivo.

     

     

    Strukturisana data

     

    Džon Miler, webmaster trend analitičar u Guglu, rekao je da će se rezultati pretrage koji budu bogatiji uskoro rangirati bolje. Ovo bi trebalo da pomogne RankBrainu u njegovoj percepciji rezultata. Google želi da webmasteri implementiraju strukturisane podatke tako da se smanji dvosmislenost. Svi znakovi ukazuju na uvećan značaj strukturisane date u 2016. godini, tako da je potrebno učiniti je jednom od fundamentalnih delova vašeg sajta.

     

     

    Mobile Update

     

    Ovaj update će pokazati slabosti sajtova koji nisu prilagođeni telefonima. Iako je stvorio medijsko ludilo, do sada nije imao previše uticaja. Ipak, Google je dao dovoljno vremena vlasnicima sajtova da poboljšaju svoje mobile iskustvo za korisnike. Očekuje se da pretraga bude prilagođenija telefonima u 2016. godini pa je neophodno hitno prilagoditi sajt.

     

    Ubrzane mobile strane su sledeće na horizontu. Ovaj projekat Gugla bi trebalo da omogući instant pojavljivanje sajtova na telefonima. Možete iskoristiti Guglov Mobile-Friendly Test alat da vidite koji su problemi na vašem sajtu.

     

     

    Siguran Web: HTTPS kao znak za rangiranje

     

    Jedno od prvih pitanja koje Google postavi sebi je: „Mogu li da verujem ovom sajtu?“ Slično kao mobile update-u, HTTPS update se ispostavio kao naduvan pseudodogađaj. Svi su panično prešli na HTTPS, sigurnu verziju HTTP-a, da bi dobili konkurentnu prednost. Ipak, uskoro bi Google mogao da pogura HTTPS ponovo, dajući bolji rang takvim sajtovima.

    Prebacivanje sa nesigurnog na siguran protokol je veliki i kompleksan posao. Ako imate e-commerce radnju treba da ste se već prebacili. Ako imate blog, još uvek nije neophodno. Počinjete nov sajt – HTTPS.

     

     

    Loši linkovi: Real-Time Penguin Update

     

    Džon Miler je donekle potvrdio da će real-time update biti izbačen na početku 2016. godine. Ovo će brojni webmasteri i oglašivači sa zadovoljstvom dočekati, oni koji su osetili kaznu poznatu kao Penguin – teret zasnovan na linkovima. Searchmetrics je objavio da je Google već počeo da izbacuje kvalitetne update u januaru.

     

    Nov update znači bolje rezultate ukoliko popravite svako štetno svojstvo – linkove lošeg kvaliteta, spam tekst itd. Naravno, sve to u slučaju da je ostatak sajta dobro urađen.

     

    Sa druge strane, može ozbiljno da vam šteti ako kršite Quality Guidelines, bilo da ste svesni njih ili ne. Većina penala i filtera je automatska ako je vaš sajt obeležen da je napravio prekršaj. Znajte koji su rizici ako zadržite stariju SEO taktiku. Google je postao veoma efikasan u detektovanju spama.

     

     

     

    Lokalni rezultati

     

    Istraživanje koje je sproveo Google je pokazalo da lokalne pretrage dovode 50% posetilaca sajta do radnje u roku od jednog dana. Porast pretrage preko glasa povećava povezanost sa lokacijom.

     

    Potreba za lokalnom vidljivošću je nepobitna i Google  je učinio ove pozicije izuzetno traženim. Lokalne pretrage u SERP-u sada pokazuju samo tri listinga umesto sedam.

     

    Takođe, lokalne firme jedva su dočekale Google My Business koji je zamenio propali Google+ Local eksperiment i pruža nadu za bolji, integrisaniji menadžment lokalnih listinga. Na kraju Adwords reklame kontinuirano zauzimaju najbitniji prostor, na vrhu desktopa i mobilnih telefona. Na mobile-u pogotovo, ako niste u top 3, nećete dobiti ni pregled.

    izvor:thenextweb