Forumi » Cveće

Organska basta u posudama

    • Moderator
    • 370 postova
    06. март 2016. 16.08.08 CET

    Gajenje cveća i povrće u posudama je, zbog svoje praktičnosti, od pre nekoliko godina veliki trend u svetu. Pročitajte kako i vi možete napraviti svoju bašticu, iako raspolažete ograničenim prostorom.

    Gajenje biljaka u posudama može biti savršeno rešenje  za baštovane sa ograničenim prostorom. Ulepšajte terasu šarenim cvetovima, gajite sopstveno povrće čak i ako živite u zgradi, ili kreirajte baštu na krovu.

    Možete pomerati saksije okolo da uhvate sunčevu svetlost i premestiti ih u senku kad je previše toplo. Oluja sa gradom? Nema problema – samo premestite posude unutra.


    Vrsta posude

    Većina prodavnica nudi veliki izbor keramičkih i plastičnih saksija, ali bašta u posudama takođe nudi savršenu priliku da reciklirate nešto iz garaže ili podruma. Kante za zalivanje, kofe, kanisteri, stare kaubojske čizme, automobilske gume, pa čak i stara kada za tuš kabinu se može koristiti za sejanje.

    Razmotrite koliko vode posuda može da primi. Ako je metalna, na primer, verovatno će brzo zarđati. Isto tako treba da imate u vidu veličinu biljke. Ako gajite povrće, posuda mora da bude dovoljno velika da primi dosta vode i da ima prostora za razvoj korena.

    Obavezno probušite rupice na dnu posude, ekserom ili drugim alatom, da bi višak vode mogao da se odlije i da ne bi dolazilo do truljenja korena.

    Zemlja

    Napravite sopstvanu mešavinu zemlje za vaše posude, tako što ćete pomešati jedan deo zemlje iz bašte, jedan deo komposta i jedan deo peska. Možete da dodate i malo treseta, da bi zemlja bolje zadržavala vodu.

    Šta da zasadite

    Na ovaj način možete da gajite skoro svo sezonsko cveće. Isto tako možete uspešno gajiti mnoge vrste povrća, samo imajte u vidu da će mu trebati bar šest sati sunca dnevno, pa ga postavite na sunčanu lokaciju.

    Čeri paradajz, paprika, zelena salata, zelje, spanać, začinsko bilje, luk i šargarepa – sve dobro raste u saksijama. Ako obezbediti naslon ili vertikalne podršku, možete gajiti i povrće kao što je pasulj, grašak i krastavci.