Forumi » Zaštita mobilnih uređaja

500 miliona Android uređaja ugroženo novim malware-om

    • Moderator
    • 779 postova
    06. март 2016. 19.28.50 CET

     
     

    Kako je navela mobilna bezbednosna kompanija Skycure, nova forma malware-a ugrozila je više od 500 miliona Android uređaja, a sve putem "pristupanja clickjacking-om". Ovo je metod koji zbunjuje korisnike smartfona na način kako bi kliknuli na nešto što deluje kao benigno, ali bi zapravo moglo da otvori telefon hakerima. Zahteva da se učita zlonamerni sajt koji izgleda kao sajt koji nema pretnji ali uz nevidljivo preklapanje drugog servisa.

     

    Clickjacking omogućava hakeru da ukrade sve osetljive informacije bazirane na tekstu, kao i da preduzme akcije koristeći operativni sistem ili aplikacije koje nisu odobrene ili čak nisu ni poznate vlasniku telefona. SMS poruke su tada u opasnosti kao i poslovni ili lični email-ovi, podaci iz aplikacija za razmenu poruka, osetljivi podaci iz poslovnih aplikacija i brojne druge stvari.

     

    Kada mu pristup bude omogućen, haker može da promeni čak i administratorske dozvole pa čak i da omogući novog Device Admina. Svi uređaji koji imaju instalirane Android verzije od Android 2.2 do Android 4.4 su ugroženi ovim malware-om.