Forumi » Dome, slatki dome

Praktična uputstva za dom

    • 1436 postova
    07. март 2016. 19.32.02 CET

    Da bi rad u kuhinji bio lakši i da bi stan tokom grejne sezone bio komforniji, treba se pridržavati nekoliko jednostavnih pravila

    • Nemojte pregrejavati stanove. Svaki stepen iznad optimalnih 20 stepeni u prostorijama troši i do šest posto više energije. Noću je čak zdravije spavati u hladnijoj prostoriji, pa bi optimalna temperatura trebalo da bude pet do šest stepeni niža nego danju, odnosno oko 15 stepeni.
    • Za efektno grejanje treba redovno provetravati prostorije. Bolje je širom otvoriti prozor na 10 minuta nego ga celo vreme držati malo odškrinutog. Tako će se bolje sačuvati toplota, a u skladu s tim, i ostvariti manja potrošnja.
    Bitan element za uštedu energije jeste dobra toplotna izolacija.

    Danju bi trebalo da bude optimalnih 20 stepeni u stanu,  a noću pet do šest manje

    Korisna pravila u kuhinji

    Potrebno je da samo malo promenite rutinu i sledite nekoliko trikova kako bi vaša kuhinja uvek izgledala uredno, bez mnogo truda.
    • Najvažnije je da uvek vratite na mesto predmet koji vam više ne treba pre nego što uzmete drugi. Svaka stvar ima svoje mesto.
    • Uvek odmah očistite iza sebe, pre nego što se ostaci hrane, voda, ulje ili bilo što drugo što ste prolili ili prosuli upije ili stvrdne.
    • Upotrebljavajte posuđe koje se može prati u mašini
    i odmah ga, nakon upotrebe, odložite.

    Čisto kupatilo

    • Držač za peškire očistite šamponom za kosu. Sirće je takođe dobro, samo što ga ne smete upotrebaljavati na mermernim ili granitnim površinama.
    • Skinite glavu tuša i namočite je u obično ili jabukovo sirće. Ako ne možete da odvojite glavu tuša, stavite sirće u posudu u koju ćete umočiti glavu tuša sa mlaznicom. Neka odstoji preko noći. Sirće bi trebalo da rastopi mineralne naslage. Upotrebite običnu drvenu čačkalicu kako biste očistili ostatke u mlaznicama.

    • Moderator
    • 370 postova
    15. април 2016. 14.29.11 CEST
    • Mislite da je pranje veša u mašini najjednostavniji kućni zadatak? Opasna greška. Ako računate da će mašina sama da se pokrene, opere stvari, osuši ih rizikujete da oštetite ili operete nekvalitetno odeću. Ovo su saveti kako da pravilno i efikasno perete odeću.
      Mašinu i njene delove s vremena na vreme treba i da čistite


      PREPUNA MAŠINA
      Današnje mašine su veće nego ikad. Ako ste u iskušenju da ubacite samo još jednu stvar- nemojte.
      I najveća mašina ima svoja ograničenja. Kada je prepuna voda i deterdžent ne mogu da se mešaju i da dopru do svih komada u bubnju.
      Prepuna mašina uzrokuje i habanje i suvišno gužvanje odeće.


      NEADEKVATNA MERA PRAŠKA
      Da biste imali najboolji rezultat pranja doslovno pratite uputstva sa etiketa garderobe, kao i sa kesica praška.
      Ako je odeća baš prljava stavite malo preko preporučene mere.


      UVEK ISTI PROCES I PROGRAM
      Ne možete da perete rauličite vrste tkanina i odeće na istom programu.
      Menjajte ga i prilagođavajte svojim potrebama.
      Toplija voda i visoke temperature lakše peru fleke, a manji broj obrtaja manje gužva stvari.


      ISKLJUČUJTE VODU
      Posle pranja veša isključite vodu koju mašina tokom pranja "uzima".
      Tako ćete sprečiti oštećenja ovog kućnog aparata, eventualne poplave i dodatne popravke.


     

     




    Poslednja izmena: 15. април 2016. 14.29.50 CEST"
    • 1436 postova
    31. мај 2016. 20.20.33 CEST

    Vreme je za prolećno spremanje. Trudim se da se da bez hemikalija očistim kuću koliko je to moguće. Jedna od stvari koje nisam mislila da je moguće čistiti naše sudopere, kade i toalete sa sodom. Nakon što sam pokušala nekoliko različitih smeša, shvatih da sam bila u pravu! Ovaj piling je neverovatan! To će očistiti sve vaše kuhinje, kupatila i  površine ostaviti čistim i svežim.

    Potrebno vam je 1 šolja sode bikarbone, 3 kašike tečnog sapuna, 15 kapi limuna eteričnih ulja (ili bilo kojeg citrus ulja) i 1 kašika vode.

    Dobro promešati u činiji.

    Zatim smešu stavite u posudu i držite u hermetički zatvorenoj kutiji i koristite kada vam je potrebna!

    Jednostavno navlažite tkaninu, a zatim izribajte  prljavštinu i ogrebotine! Koristim ovu mešavinu za čišćenje sudopere, kade, tuševa i toaleta previše i to bez hemikalija !!! Posle isperite vodom i izbrišite mekom krpom.

    Soda bikarbona pomaže za ribanje jačih mrlja, dok limun ulje vrši prirodnu dezinfekciju. Možete koristiti različita ulja ako volite ..

     

    • 1436 postova
    31. мај 2016. 20.55.32 CEST

    Da sudo mašina ostavlja muzge na čašama  najverovatnije je izazivač tvrda voda ... to je krečni nanos, i može se nataložiti u crevima u vašoj mašini za sudove i ostaviti mrlje na posuđu. To nije ništa zabrinjavajuće ... možete da kupite neko sredstvo  za čišćenje mašina za sudove, ili možete sami da napravite. Ovo je moja mala tajna za čišćenje mašine za pranje sudova.

    Ako su čaše mutne kad ih izvadite iz mašine za pranje sudova, onda je tvrda voda verovatno  problem.

    Evo šta treba uraditi ..

    Napravite mešavinu 1/4 šolje sode bikarbone, 1/4 šolje limunske kiseline i 10 kapi ulja limuna. Dobro promešajte…

    Ubacite smešu u mašinu za sudove. Pokrenite mašinu za pranje sudova na normalan program i pustite je da radi 2-5 minuta. Pauzirajte  ciklus čišćenja i ostavite da odstoji najmanje 4 sata. Zatim nastavite ciklus pranja i ostavite ga da se završi.

    To bi bilo to. Ako i dalje imate problema, bez brige. Trebalo bi da možete  odvrnuti nekoliko vijaka na dnu mašine za pranje sudova i izvucite ga. Na vrhu ili dnu mašine za pranje sudova je crevo. Jednostavno ga isperite toplom vodom nekoliko puta, da sva prljavština izadje napolje! Vaš mašina za pranje sudova treba da radi kao nova!

     


    Poslednja izmena: 31. мај 2016. 20.56.44 CEST"
    • 1436 postova
    31. мај 2016. 22.35.36 CEST

    WC čišćenje ... Mrzim to! Mislim, šta je gore nego čišćenje wc? Um ... ništa. To je mesto gde će ovi fantastičnih toaleti za čišćenje bombe doći! Vi samo stavite par ovih bombi u svoj toalet i pustite ih da rade posao za vas! Mirišu neverovatno i nisu puna štetnih hemikalija poput onih u prodavnicama. Dozvolite mi da vam pokažem kako je lako napraviti svoje vlastite WC čištač bombe!

    Potrebno je

    1/2 šolje limunske kiseline

    1 1/2 šolje sode bikarbone

    30 kapi lavande eteričnih ulja

    30 kapi limuna eteričnih ulja

    30 Kapi Peppermint eteričnih ulja

    voda

    Dodati limunsku kiselinu i sodu bikarbonu u veću posudu, zatim dodati eterična ulja, s tim da dok mešate malo dodirujte.

    Onda koriste vodu koju ste stavili u bocu sa raspršivačem da dodajete vodu veoma sporo. Poprskajte malo pa promešajte. Ako stavite uho na posudu, moći ćete da čujete šuštanje.
    Vodu nastavite da dodajete polako dok se ne stvrdne malo i može da se formira ... 

    Stavljajte smesu  u ​​kalup za led. One će početi da rastu, a moći ćete da čujete kako rastu i šušte.
    Sačekajte jedan sat, a zatim koristite neku karticu ili nešto slično da se skine višak sa vrha i napunite drugu posudu za led od viška. Ova mešavina je zapravo dovoljna da ispuni 3-4 posude za led u zavisnosti od njihove veličine.

    Ja koristim dva po toaletu i čistim jednom nedeljno samo da bi mi toaleti bio svež i čist. Jednostavno ih spustite u toalet i posmatrajte kako rade . Zatvorite poklopac i ostavite da odstoji oko 20-30 minuta da bi mogli da rade svoj posao. Ako želite, možete koristiti četku za ribanje i nanesite mešavinu oko toaleta, ali pazite na oči.
    Vaše kupatilo i toalet će mirisati čisto i neverovatno!

     

     

     


    Poslednja izmena: 31. мај 2016. 22.43.12 CEST"
    • 1436 postova
    16. јул 2016. 23.42.00 CEST

    Možda vam zvuči malo verovatno, ali moguće je vratiti prvobitnu belinu vešu, i to vrlo lako. Sve što vam treba je običan aspirin!
    Rastvorite 5 tableta aspirina od 300 mg u 7-8 litara tople vode. Pokvasite stvari u ovom rastvoru i ostavite ih da odstoje u toj vodi preko noći. Važno je napomenuti da se ovaj postupak ne sme obavljati sa odećom koja na etiketi ima napomenu da se ne sme ostavljati dugo u vodi (do not soak).
    Možete prethodno da izdrobite tablete na sitne komadiće, tako će se brže rastvoriti i aktivnije delovati.

    Dodajte nekoliko tableta aspirina direktno u bubanj veš mašine, kod pranja belog veša. Ovo sredstvo vratiće prvobitnu belinu posivelim stvarima.

    Ako je prije samog pranja u veš mašini vaš veš bio prethodno potopljen u rastvor vode i aspirina, efekat će biti još jači!

    Oni koji su probali ovaj trik kažu da deluje bolje od svakog izbeljivača, jer ne oštećuje tkaninu, a pritom otklanja svu prljavštinu.

    Pokušajte, bićete oduševljeni rezultatom!

     


    Poslednja izmena: 16. јул 2016. 23.43.30 CEST"
    • 65 postova
    19. јул 2016. 23.59.15 CEST

    Pogledajte na koje sve načine možete koristiti sapun, jer ćete tako uštedeti energiju, novac i vreme.
    Prirodno sredstvo protiv insekata na cveću

    Ako vas nerviraju bubice koje se nakupljaju na lišću i cveću, ili ako vam one prave štetu na biljkama, ovo može biti idealan način da ih se otarasite. Jednostavno izrendajte polovinu sapuna, pa to ubacite u bocu vode. Tu mešavinu stavite u posudu s raspršivačem i isprkajte lišće vaših biljaka.

    Lek protiv ujeda insekata

    Insekti baš ne vole sapun. Naime, ovaj preparat koji smo koristili samo za pranje, može biti jako efikasan lek protiv ugriza insekata. Ako vas je ugrizao komarac i to mesto vas svrbi, samo protrljajte malo navlaženog sapuna preko ugriza. Osetićete olakšanje istog trenutka.

    Osveživač fioka

    Odaberite omiljeni miris sapuna, pa ga ubacite u fioku u kojoj držite donji veš ili čarape. Ovako će veš poprimiti lep miris, a svaki put kada otvorite fioku ćete osetiti omiljenu aromu. Ovo je takođe sjajan način da se izbegne onaj ustajali miris koji odeća ponekad poprimi.

    Odstranjivač fleka

    Imate upornu fleku koja jednostavno neće da se skine? Probajte ovaj trik sa sapunom. Fleku dobro istrljajte sapunom, pa ostavite da se sve osuši prije nego što ponovo operete.

    Osveživač obuće

    Ako imate problema s neugodnim mirisima u obući, što se jako često javlja leti kada se noge više znoje, onda verojatno koristite one skupe sprejeve za osvežavanje obuće. Dobra vest je da umesto toga možete slobodno da upotrijebite najobičniji sapun. U svaku cipelu stavite po jedan sapun, pustite da odstoji preko noći i ujutro će mirisati kao nove.

    Jastuče za igle

    Ovo je posebno dobar trik za one žene koje vole da šiju, ali imaju naviku da gube igle. Naime, od običnog jeftinog sapuna možete napraviti jako lijepo jastuče za igle. Suv sapun umotajte u parče tkanine, vežite lepljivom trakom i eto ga jastuče. Kada ih ne koristite, igle držite zabodene u sapun.

    Lubrikant za rajsfešlus

    Sledeći put kada vam se rajsffešlus zaglavi, samo se setite da postoji jednostavno rešenje i ono se nalazi na vašem umivaoniku. Samo natrljajte malo sapuna sa zadnje strane zubaca i videćete da ćete zakopčati pantalone za tren oka.

    Čistač noktiju

    Pre nego što se uputite u kopanje po bašti, pređite noktima preko suvog sapuna. Dopustite mu da se nagomila ispod nokta, jer onda tu neće moći da uđe prljavština. A sapun se mnogo lakše pere od zemlje.

     


    Poslednja izmena: 20. јул 2016. 00.05.30 CEST"