Forumi » IT Vesti

Googlebot se prebacuje sa iPhone-a na Android

    • Moderator
    • 779 postova
    17. март 2016. 14.37.37 CET

     

    Google menja tehniku i način na koji se kompanijin masivni webcrawler, pod nazivom Googlebot, identifikuje kada pristupa sajtovima. Googlebotov posao jeste da skenira Internet i da dodaje svaki novi sajt ili ažuriranu web stranicu u Google indeks. Tokom ovog procesa, Googlebot se pretvara da dolazi u obliku različitih uređaja, kako bi testirao performanse individualnih sajtova na smartfonima, tabletima, laptopovima i drugim uređajima.

     

    Trenutno, Googlebot testira mobilne sajtove pretvarajući se da je iPhone koji koristi iOS 8.3. Ali, ovo će se promeniti od 18. aprila, kada će Googlebot početi da se prikazuje kao Google Nexus 5X smartfon koji radi pod Android 6.0.1 Marshmallow sistemom.



    Prema navodima na Google Webmaster Central Blogu, ova promena će omogućiti da Googlebot bolje razume web stranice koje koriste novije web tehnologije, kao HTML5. Takođe, promena je logična i zbog činjenice što su alatke, koje Googlebot koristi za renderovanje web stranica, ažurirane kako bi se ponašale više kao izvorni browser na Android telefonima (Google Chrome) a ne kao Safari na iPhone uređajima.



    Google ističe da ova promena neće mnogo uticati na one koji spolja posmatraju i da će od gotovo svih uglavnom proći neprimećeno, a na 99 procenata svih sajtova neće imati velikog uticaja.

    Izvor:Verge