Forumi » Dome, slatki dome

Kako sačuvati drvo u enterijeru

    • Moderator
    • 592 postova
    17. март 2016. 20.51.57 CET

    Predstavljamo vam vodič za održavanje drvenog nameštaja i površina u enterijeru, i to u vidu praktičnih saveta za rešavanje osam najčešćih problema. 

     

    1. Sanacija limunovim i maslinovim uljem

     

    Pobrinite se i za delove nameštaja koji se ne vide, jer ako ih zanemarite doći će do oštećenja koja će se vremenom proširiti. Takođe, da biste popravili izgled drveta koristite sredstva koja se nalaze u svakom domaćinstvu– 1/4 limunovog ulja u kombinaciji sa 3/4 maslinovog vraća vašem nameštaju sjaj.

     

     

    2. Održavanje parafinskim uljem

     

    Da biste pravilno održavali antikvitetne komade nameštaja, dovoljno  je da ih jednom u dva meseca izglancate pamučnom krpom na koju ste u maloj količini naneli laneno ulje. Parafinsko ulje koje nema boju ni miris idealno je za ovu primenu. Izuzetno je jeftino i možete ga pronaći u bilo kojoj prodavnici boja i lakova.

     

     

    3. Jednostavna restauracija

     

    Bilo koji deo nameštaja od drveta se može restaurirati. Verovatno imate neki stočić ili vitrinu koje čuvate iz  sentimentalnih razloga. Možete da ih ulepšate i istovremeno se zabavite i opustite prepravljanjem starog u novo. Ofarbajte ih po želji, sledeći  savete koje dobijete u farbari. Biće vam potreban prajmer, farba i lak.

    Preporučujemo ekološke premaze na vodeoj bazi koji nemaju neprijatnih mirisa i veoma su jednostavni za primenu . Korišćenjem ovih premaza, posao će biti zadovoljstvo, prilikom koga ne ugrožavamo svoje zdravlje i ne zagađujemo životnu sredinu. 

     

     

    4. Eliminišite oštećenja od voska

     

    Čest slučaj je da vosak završi na stolu, polici, podu ili nekom drugom drvenom predmetu u  vašem domu. Prvo prislonite kockicu leda na vosak da bi se u potpunosti stvrdnuo. Potom nežno sastružite što više voska plastičnom (kreditnom) karticom ili nekim drugim neabrazivnim predmetom, kao što je nož za puter ili plastični lenjir. Ukoliko ste bili isuviše pažljivi pri skidanju, moguće je da je nešto voska ipak ostalo na nameštaju. Tada jednostavno uzmite čistu, mekanu krpu na koju ste kanuli malo voska za održavanje drveta i polako pređite preko ostatka dok ga u potpunosti ne uklonite.

    Drugi način uklanjanja je pomoću fena za kosu. Podesite ga na srednju jačinu i usmerite na zaprljano mesto. Kada vosak počne da se topi, pokupite ga mekanom krpom, pređite očišćeno mesto razblaženim sirćetom i ispolirajte kao i obično.

     

     

    5. Injekcije protiv žižka

     

    Žižak neće izaći iz starog ormara vaše bake i ušetati se u novu, tek kupljenu komodu u hodniku. Žižak se vrlo često nalazi u starom drvenom nameštaju, ali ukoliko je nameštaj stolarski ispravan, a rupice sanirane, nema razloga za strah. Postoje tzv. injekcije kojima se posebne hemijske supstance ubrizgavaju direktno u svaku rupicu. Postupak se ponavlja nekoliko puta.

     

     

    6. Izbegavajte sapunicu

     

    Izbegavajte korišćenje bilo kakve sapunice na prirodnom drvetu jer će mu vremenom oduzeti prirodni sjaj. Na tržištu postoje specijalna ulja za drveni nameštaj u dve nijanse (tamnija i svetlija). Dovoljno ih je jednom mesečno nežno utrljati pamučnom krpom u sve površine od prirodnog drveta, a potom izglancati suvom krpom.

     

     

    7. Održavanje drvenog nakita

     

    Drveni nakit se mora redovno i pravilno održavati jer inače postane suv i izgubi sjaj. Prijatan je za nošenje na niskim zimskim tempraturama (ne ohladi se kao metali), lagan je, ne klizi. Održava se mineralnim uljima ili jojoba uljem i ne treba ga kvasiti vodom.

     

     

    8. Zaštita lakiranih površina i parketa

     

    Lakirane površine treba nakon montiranja očistiti sredstvom za čišćenje lakiranih površina. To sredstvo može da bude u obliku koncentrata koji treba rastvoriti u vodi (pratite uputstva), ili u raspršivaču i ne treba ga rastvarati. Podove prethodno treba dobro usisati da biste potom odstranili nečistoću. Navlažite meku krpu i čistite u oba pravca.

    Savetujemo vam da parket dodatno zaštitite sredstvom za negu parketa koje u sebi sadrži i određen procenat laka. Preciznija uputstva u pogledu upotrebe ovakvih sredstava nalaze se na ambalaži. U slučaju agresivnijih mrlja i nečistoća posavetujte se sa stručnim licem. Parket nikako nemojte čistiti vodom.