Forumi » Psi

Ishrana šteneta starijeg od 50 dana

    • Moderator
    • 46 postova
    28. март 2016. 18.53.14 CEST

    ISHRANA ŠTENETA STARIJEG OD 50 DANA


    Već od 28 dana štenetu ponudite paštetu, koja je idealna jer je sitna poput kreme i štene je može lizati. Sa dva meseca štenci sigurno trebaju dobijati čvrstu hranu i imati 3 do 5 obroka dnevno, zavisno od količine i vrste hrane koju dobijaju, kao i od godišnjeg doba i količine kretanja štenaca. Veoma važno je da štene dobija postepeno doze kalcijum karbonata jer se time grade kosti.

    Kalcijum karbonat se kupuje u apoteci, nije skup, i trebate ga istucati čekićem u prah. Doza je važna i zavisi od težine šteneta. Bolji je prah od istucanih kostiju, ali je teže napraviti ga. 

    Postoje brojne suve, granulirane hrane specijalizovane baš za štence. Ako se daju suve, štene uvek mora imati veliku činiju punu sveže vode. Vodu treba menjati bar tri puta na dan. Granule hrane se mogu potapati u manju količinu vode i ostaviti sat vremena da nabubre. Hrana ne sme stajati više sati jer se brzo kvari, pa sve što pas ne pojede treba ukloniti. Suva granulirana hrana nije dobro rešenje kao jedini način hranjenja jer sadrži veštačke boje, konzervanse i druge opasne sastojke. 

    Sme li pas jesti sve vrste kostiju? 


    Dok štene ne promeni zube, (najčešće do 4 meseca) treba mu davati veštačke koske kupljenje u prodavnici za kućne ljubimce uz napomenu da vam trebaju za štene. Zapamtite da se pas može ugušiti od kostiju, pa ga nikada ne treba ostavljati samog sa kostima. Ako vidite da pas šapicama trlja njušku i glavu tare o pod, otvorite mu usta i potražite zaglavljenu kost! Psu nikada ne treba davati kosti pre glavnog jela jer je pregladneo i guta bez žvakanja. 

    Psi iskustvom uče da jedu kosti. Da bi ste psa naučili da pravilno jede kosti, počnite se hrskavicama, recimo goveđim grkljanima. Sledeća su pileća leđa i šije, pa pileća krilca i goveđa rebra. Sve ostalo od kostiju je veoma opasno, jer ima oštru i pretvrdu strukturu koja može iscepati creva! 

    Pravilna ishrana
    Štene treba da jede mešavinu mesa, samlevene hrskavice (pr. goveđigrkljan), i iznutrice (npr. džigericu, creva, želudac, srce, mozak, bubrege) irendanu svežu cveklu ili repu, uz klijave žitarice. 


    Na internet stranama www.well.org.rs možete se upoznati sa posebnim vidom biološki ispravnog hranjenja, sa pripremom hrane predvarenjem, čime se zdravlje psa poboljšava do 85%. 

    NE SMETE ŠTENE VUĆI I PODIZATI ZA NOGE Štenetu nisu formirane tetive, mišići i kosti. Nepravilnim podizanjem nastajuozbiljne povrede. Štene pridržite ispod grudi jednom i ispod guze drugom rukom,kada ga prenosite.