Forumi » Održavanje i zaštita kompjutera

#Cryptomonitor - zaštita od virusa koji kriptuju podatake

    • Moderator
    • 779 postova
    29. март 2016. 11.36.15 CEST
     

    Kripto Monitor (CryptoMonitor) je sigurnosni program koji štiti Vaš računar od zlonamernih programa koji kriptuju (šifriraju) podatke i traže novčanu uplatu u zamenu za otključavanje istih (ovi programi se nazivaju Ransomware programi). Ukoliko Vam ne radi preuzimanje sa linka na gornjoj slici, preuzmite program ovde: 


     


    Cryptomonitor


    Nakon instalacije, program je pokrenut u pozadini i osluškuje događaje koji se odvijaju na računaru u potrazi za tačno određenim obrascima koji signaliziraju pokušaj šifriranja podataka. Ukoliko program detektuje pokušaj šifriranja podataka, blokira se proces i dobijamo obaveštenje o zarazi i mogućnost izbora akcije. 


     



    U radu programa može doći do lažno pozitivnih obaveštenja o infekciji, pa je ugrađena opcija dopuštanja rada takve aplikacije i dodavanje na „white list“ kako ubuduće ista aplikacija ne bi pokretala lažna obaveštenja prilikom svog rada. Druga akcija koju je moguće izvesti prilikom pojavljivanja obaveštenja o zarazi je pokušaj da se zlonamerni program zaustavi i ukloni sa računara. Treća akcija je mogućnost da se dopusti rad aplikacije bez dodavanja na „white list“ ukoliko smo sigurni da program nije zlonameran. 


     



    Cryptomonitor sprečava kodiranje delova ili celog operativnog sistema čak i kada maliciozni softver iz nekih razloga zaobiđe antivirusnu zaštitu računara žrtve. Ne oslanja se na definicije, već na anomalije, odnosno detektovanje pokušaja kritpovanja podataka, čime je omogućeno da se i potpuno nove maliciozne aktivnosti ovog tipa otkriju i blokiraju pre nego što dođe do štete. 


     


    Cryptomonitor je, za sada, besplatan. 


     

     


    Poslednja izmena: 08. август 2016. 13.06.39 CEST"
    • Moderator
    • 779 postova
    03. август 2016. 11.20.21 CEST

     

    Još jedna korisna adresa sa rešenjem za prevenciju Cryptolocker familije malicioznog softvera:

    https://www.foolishit.com/cryptoprevent-malware-prevention/

    • Moderator
    • 779 postova
    03. август 2016. 11.20.49 CEST