Forumi » Psi

Zašto štene obavlja nuždu po stanu?

    • Moderator
    • 46 postova
    04. април 2016. 10.24.04 CEST

    ZAŠTO ŠTENE OBAVLJA NUŽDU POSTANU?


    Zapamtite - štene obavlja nuždu instiktivno ‐ kada se probudi ‐ posle jela i tamo gdese već osećaju mirisi od prethodog mokrenja ili kake. Ako je štene obavilo nuždu na mesto koje za to nije pogodno, morate zbog budućih pokušaja da tu obavi nuždu usled mirisa, neutralisati miris na podu. Zato taj deo poda operite sirćetom. 


    PRAVILO JE DA PAR MINUTA POSLE JELA I KADA SE PROBUDI, ŠTENE VRŠI NUŽDU. TO JE VREME KADA GA RECIMO ODNESETE DO KUPATILA I STAVITE GA PORED KARTONA NA KOME ČUVATE NJEGOVU KAKU I MOKRAĆU, PRITVORITE VRATA KUPATILA I OSTANETE ZAJEDNO SA ŠTENETOM. KADA OSETI MIRISE RANIJIH NUŽDI OBAVIĆE NUŽDU PORED TOGA. 


    Ako vam iko “pametan” bude savetovao da štene udarite ili mu natrljate nos u izmet, pitajte ga da obrazloži logiku nasilja nad bebom? Štene sa par meseci već više voli da nuždu obavlja napolju, pa ga izvedite odmah posle jela u šetnju. Imajte u vidu da štene ne može zadržavati (niti treba) mokrenje onoliko vremena koliko to čine odrasli psi. Ako se ponekad i dogodi da to uradi u stanu samo ga izgrdite režanjem par sekundi. Budite ozbiljni kada to radite. 


    Stariji psi nemaju nikakve probleme sa razumevanjem i poštovanjem pravila da se nužda ne obavlja u stanu jer to ni njima ne odgovara. Pas koji ima izbor nikada neobavlja nuždu u prostoru u kome boravi. Mokrenje u stanu starijeg šeteneta značida treba da potražite stručnu pomoć. Mokrenje starijeg psa u stanu, može ukazivati na urinarnu infekciju ili nepravilan odnos prema psu.