Forumi » Priroda i zdravlje

Jabukovo sirće za ubrzavanje metabolizma

    • Moderator
    • 370 postova
    05. април 2016. 21.39.05 CEST

    Ako još uvek niste koristili jabukovo sirće, stari narodni lek koji se koristi za lečenje mnogih zdravstvenih problema, možda bi trebalo da probate. Nova godina obično sa sobom donosi razne ciljeve, između ostalog i večitu žensku želju za mršavljenjem. Postoje razne teorije da jabukovo sirće pomaže pri smanjivanju kilograma. Mi smo se potrudili da Vam u ovom članku objasnimo da li i kako jabukovo sirće utiče na metabolizam.

    ČINJENICE Jabukovo sirće ne podstiče metabolizam ali je dokazano da utiče na mršavljenje na više načina. Ono smanjuje brzinu kojom šećer (glukoza) ulazi u krv, čime se smanjuje nivo šećera u krvi. Dakle, preporučljivo je za dijabetičare i osobe koje žele da smanje telesnu težinu. Proces metabolizma zavisi od mnogo faktora između ostalog i sna, vežbanja i varenja. Na primer, preskakanje doručka utiče na povećanje telesne težine jer usporava metabolizam i kasnije povećava želju za hranom. Jabukovo sirće Vam u tom slučaju ne može pomoći jer neće imati nikakvog efekta na masti odnosno skladistenje insulina. To bi u prevodu značilo, da bi sirće imalo uticaja na Vaš metabolizam i smanjilo nivo šećera u krvi potrebno je uzimati u toku dana više obroka sa manjom količinom hrane. Nikako ne preskačite obroke, pogotovo doručak. Ovo su osnovna pravila o ishrani tako da verujemo da ste upoznati sa njima.

    KAKO TO FUNKCIONIŠE Razne studije su pokazale da povećanje kiselosti u organizmu dovodi do pojave gojaznosti. Jabukovo sirće čini suprotno, odnosno alkalizuje telo (nivo kiselosti) čime pomaže pri mršavljenju. Takođe, deluje kao potiskivač apetita (poručuje mozgu da ne žudi za hranom ceo dan) i pomaže pri varenju i razgradnji hrane.

    JABUKOVO SIRĆE UZ DIJETU Najbolji način da iskoristite prednosti jabukovog sirćeta pri mršavljenju je da 3 puta dnevno, pre svakog obroka, u času vode pomešate 1-2 kašičice (oko 3 kalorije po kašičici). Veoma teško je navići se na ukus (iskreno teško da ćete se ikada navići) pa je preporuka da popijete odjednom, možda i zapušenog nosa. Isto tako, jabukovo sirće je odlično kao preliv za salatu.