Forumi » Priroda i zdravlje

Zdraviji život uz limun

    • Moderator
    • 370 postova
    05. април 2016. 22.10.24 CEST

    Limun spada u grupu najpoznatijih višenamenskih plodova na zemlji prepoznatljivog ukusa, mirisa i boje. Osim toga, limun ima bezbroj prednosti koje mogu značajno promeniti i unaprediti Vaše zdravlje. Mi smo sastavili listu od 11 najvažnijih prednosti koje, s pravom, limun svrstavaju u grupu super voća.

    RAVNOTEŽA VAŠEG PH

    Limun jeste kiseo, ali je u stvari alkalan i kao takav može vratiti PH ravnotežu našem telu.

    ČISTI CREVA

    Limun pomaže pri kontrakciji creva u našem telu što olakšava njihovo pražnjenje i redovno izbacivanje toksina iz organizma. Takođe, ublažava simptome loše probave. Neka Vam prva stvar ujutru čaša limunade.

    ČISTI ORGANIZAM

    Limunska kiselina pomaže pri rastvaranju kamena u bubregu, sprečava deponovanje kalcijuma i žuči u organizmu zadržavajući nesmetano funkionisanje naših organa.

    DETOKSIKACIJA JETRE

    Sveža i topla limunada je sjajan rastvarač mokraćne kiseline i otrova i odličan stimulans za proizvodnju žuči u jetri.

    BOGAT HRANLJIVIM MATERIJAMA

    Limun i ostali citrusi su bogati vitalnim hranljivim materijama bez kojih naše telo ne bi moglo da funkcioniše. Puni su kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma...

    ZDRAVLJE MOZGA

    Limunova kora sadrži lekovitu materiju koja se zove tangeretin koji je efikasan u lečenju moždanih bolesti, kao što je Parkinsova bolest, jer sprečava raspadanje moždanih ćelija.

    limun-u-casi

    STUB ODBRANE OD INFEKCIJA

    Zbog svojih antibakterijskih svojstava topli limunov sok (limunada) je najefikasniji način ublažavanja virusnih infekcija, gripa i prehlada kao i eliminisanja crevnih parazita. Dokazano je da se uspešno može koristiti u borbi protiv bakterija malarije, tifusa, kolere... Osim toga, vitamin C iz limuna pojačava imunološki sistem organizma.

    LIMUNOM PROTIV RAKA

    Zbog hranljivih materija koje sadrži limun se koristi i u borbi protiv raka. Ima 22 anti - rak jedinjenja uključujući limonen, ulje koje sprečava i usporava rast tumora i flavanol koji sprečava deobu kancerogenih ćelija. U nekim slučajevima se limun pokazao bolje od hemoterapije.

    ODRŽAVA VAŠ KARDIOVASKULARNI SISTEM

    Vitamin C iz limuna snižava holesterol u krvi, pospešuje proizvodnju dobro holesterola, smanjuje rizik od ateroskleroze i poboljšavva zdravlje srca. 

    MRŠAVITE UZ LIMUN

    Limun pomaže pri skidanju kilograma jer sadrži pektin vlakna koja stvaraju osećaj sitosti.

    ČISTI VAŠE LICE

    Antioksidanti iz limunovog soka poboljšavaju kožu, uklanjaju tamne mrlje, staračke pege, ožiljke pa čak i bore. Koristan je i kod uklanjanja akni zbog svog antibakterijskog svojstva. Povremeno nanošenje limunovog soka učiniće da Vaša koža izgleda blistavije i zdravije.