Forumi » Mačke

Predenje

    • 1436 postova
    06. април 2016. 14.24.52 CEST

    Jedna od najvećih stvari koju staratelj može da čuje od svoje mačke je predenje. Ta duga, duboka grmljavina stavlja nam do znanja kada su naše mačke zaista srećne, opuštene i zadovoljne. Ili, jesu li? I zašto naša dragocena maca uopšte prede? Kako mačka prede? Iako je mnogo istraživanja posvećeno pronalaženju kako to mehanizam za predenje radi, potpun odgovor još uvek ne znamo.

    Postoji nekoliko aktuelnih teorija o tome kako mačke predu. Ove teorije uključuju postojanje neispravnih glasnih žica, grčenje grlenih mišića i proticanje krvi koje pojačava dijafragma. Zašto mačka prede?  Ljubitelji mačaka su odavno zaključili da mačke predu kada su srećne i zadovoljne. Koji staratelj će da se požali što mu maca prede dok je češka po stomaku? Ali, takođe je poznato da mačke predu kada su povređene, kada trpe bol, za vreme porođaja ili kada su bolesne. Ovo je navelo istraživače na pretpostavku da je mnogo toga povezano sa predenjem, ne samo osećaj blaženstva.

    Novorođeni mačići su slepi i gluvi (oči im se obično otvaraju između 5. i 10. dana života, a otprilike u isto vreme počinju i da čuju). Tako se na predenje gleda kao na način na koji majka pomaže svojim mačićima da je pronađu, tako da mogu da sisaju, budu negovani i t.d. Iako mače ne može da vidi ili čuje svoju mamu, može da oseti vibracije njenog predenja. Primećeno je da mačići stari samo jednu sedmicu takođe predu. Mnogi veruju da ovo rano predenje pomaže u uspostavljanju veze između majke i mačića i pomaže im da komuniciraju i da se međusobno povežu. Kako odrastaju, mačke nastavljaju da predu i možete da ih vidite kako predu u raznim prilikama i zbog raznih razloga.

    Kako je ranije pomenuto, mačke često predu kada su srećne i zadovoljne, ali takođe možete da ih vidite da predu kada su uplašene, povređene ili kada trpe bol. Rezultati novih istraživanja izloženi u članku Dejvida Harisona pod naslovom „Otkriće: tajna veza predenja i mačjih devet života” mogu da nam daju nove odgovore! U toku proučavanja utvrđeno je da mačke predu frekvencijama između 27 i 44 Hz (herca).

    Druge, velike mačke (pume, gepardi i t.d.), predu između 20 i 50 Hz. Poznato je da izlaganje frekvencijama od 20-50 Hz pomaže jačanje kostiju i olakšava njihov rast. Stoga predenje može da se smatra mačjim prirodnim „mehanizmom za ozdravljenje”, slično ultrazvičnom tretmanu kome se ljudi podvrgavaju zbog mnogih bolesti. A kako su velike mačke (preci naših domaćih mačaka) morale brzo da se oporave od rana i bolesti da bi preživele u prirodi, predenje je veoma korisna osobina za opstanak, ako je zaista nastalo kao mehanizam za isceljenje. Nije čudo što je ova zadivljujuća osobina zadržana kod mnogih velikih mačaka i čak preneta na naše pripitomljene mačke.

    Mačke kao mašine za ozdravljenje?! Ova nova teorija bi mogla da objasni zašto će kućne mačke koje su povređene, u nevolji ili bolesne, da predu isto kao i one koje su srećne i zadovoljne. Ovo takođe baca novu svetlost na pojavu da majka i njeni mačići predu. Pored toga što im tako pomaže da je pronađu, takođe im pomaže i da rastu jaki i zdravi. A mačići mogu da reprodukuju majčino predenje da pospeše rast sopstvenog tela. Proučavanja su takođe pokazala da staratelji mačaka, posebno starije osobe, imaju niži krvni pritisak i duže žive od onih koji nemaju mačke. Može li predenje naše mačke da pomogne u našem ozdravljenju? Svakako je potrebno izvršiti još istraživanja da bi se potpuno rasvetlila tajna čarobnog predenja i da bi se otkrile sve koristi od predenja. A do tada, održite mačke u dobrom raspoloženju i neka predu, to može da bude od koristi i njima i Vama.