Forumi » Mačke

Trudnoca kod macaka

    • 1436 postova
    06. април 2016. 20.43.58 CEST

    U svetu odgajivača mačaka, ženka se obično naziva „kraljica”. Njen ciklus parenja („teranje”) se naučno naziva estrus. Trajanje estrusa i učestanost ciklusa zavisi od mnogih činilaca, kao što su geografski činioci i okruženje (temperatura i trajanje obdanice), starost i opšte stanje zdravlja kao i genetski činioci. Kada kraljica jednom započne teranje, ono može da potraje nekoliko dana, pa do 2-3 sedmice. Neke kraljice, kada jednom dostignu polnu zrelost i otpočnu teranje, ne izlaze više iz ciklusa sve dok se ne spare sa zrelim mužjakom, ili ne budu sterilisane. Većina kraljica će naizmenično da ulaze u ciklus i izlaze iz njega za vreme glavne sezone parenja (decembar do avgusta), dobijajući nagon za parenje približno svake druge sedmice. Različite kraljice će različito da ispoljavaju znake teranja.

    Za razliku od kuja, mačke retko pokazuju znake vaginalnog krvarenja za vreme estrusa. Ponašanje im se, međutim, jako menja, pri čemu većina kraljica postaje vrlo govorljiva i glasna i ispoljava pojačane znake osećanja. Mogu da se valjaju uokolo po podu ili ispruže po podu ispred Vas dok hodate; neprekidno žele da budu sa Vama i da budu glađene, a kada ih mazite po leđima podići će visoko zadnji deo i mesiće svojim šapama. Kako odrediti kada treba pariti ženku? Mnogi odgajivači, kao i veterinari, imaju o tome različite stavove. Uvek je poželjno pustiti da kraljica potpuno odraste i sazri, fizički i emocionalno, pre nego što pokušate da je učinite majkom.

    Obično se preporučuje da sačekate da Vaša kraljica napuni godinu i da ima dva ciklusa teranja pre nego što je parite. Postoje slučajevi kada nije u njenom interesu, medicinski, da tako dugo čeka na parenje. Činioci kao što je rasa, broj i jačina ciklusa teranja, mogu da igraju značajnu ulogu kod ove kritične odluke. Uzgajivači finih pedigriranih mačaka hodaju po tankoj crti između onog što misle da je najbolje za njihovu kraljicu i nepažljivog stvaranja problema za kraljicu previše se uplićući u ono što bi u prirodi bio normalni splet okolnosti. Neke kraljice, ako ne bi bile parene a imaju tri ili više ciklusa teranja, naročito ako su oni krajnje jaki, mogle bi da postanu podložne stanju koje je poznato kao „cistični jajnici”. Kada se jednom na jajniku stvori cista, takve kraljice obično postaju sterilne i nesposobne da ostanu trudne. Međutim, njih je sve jedno moguće sterilizacijom osloboditi nagona i stvoriti divne ljubimce.

    Ženke mačaka su poznate po „indukovanoj ovulaciji”, što znači da sam čin parenja stimuliše njene jajnike da izbace jajne ćelije. Većini ženki je potrebno 3-4 parenja u periodu od 24 časa da bi se javila ovulacija. Ponovo, mnogo činilaca ovde mogu da odigraju ulogu i odgajivač treba da pazi ne samo na dobrobit kraljice, već takođe i na zdravlje i dobrobit mužjaka („pastuva”). Ako se mužjak i ženka dobro slažu, nema hitne potrebe da se razdvoje posle parenja. Mi bismo srećni par ostavljali zajedno sve do sedmicu pre porođaja! Kada kraljica ostane trudna prestaje teranje i mužjak više neće pokušavati da se pari sa njom. Neki uzgajivači ostavljaju kraljicu sa mužjakom 1-2 dana, dok drugi vole da budu sigurniji da je kraljica trudna, pa im daju da budu zajedno po 4 dana.

    Trudnoća kod mačaka traje između 60 i 67 dana, prosečno 63 dana. Vrlo je važno na kalendaru obeležiti dan kada ste se osvedočili da se Vaša kraljica sparila sa mužjakom, jer će to za Vas biti primarni način da odredite kada će doći vreme porođaja. Otprilike 3 sedmice posle parenja, trudnica će pokazati izvesne prve fizičke znake trudnoće, kao što su uvećane i ružičaste bradavice i veliko povećanje apetita i uopšte zanimanje za hranu. Vaš veterinar bi trebalo da je u stanju da pažljivo opipa njen trbuh (to se zove palpacija) i da otkrije sve male fetuse (dvojica „mojih” veterinara nisu to mogli ni dve sedmice pre porođaja!). Neke kraljice će imati nekoliko epizoda povraćanja - mačja verzija „jutarnje bolesti”. Većina trudnih kraljica postaće vrlo ljubazna, želeće da sa Vama budu bliske i nastojaće da od Vas dobiju ljubazna uveravanja da će sve da bude u redu!!

    Treba da očekujete da će Vaša kraljica tražiti i jesti više hrane za vreme trudnoće i dojenja, nego što je činila prethodno. Jedan od načina da se uverita da dobija dovoljno hrane ja da je učestalije hranite. Potrebna je neverovatna količina hrane da bi se stvorili a zatim i dojili mačići 54 i ako kraljica ne dobija dovoljno hrane hranljivi sastojci će da budu trošeni iz njenih tkiva što će da ugrozi njeno zdravlje. Nekoliko dana pre porođaja, možda ćete poželeti da dodajete malo kalcijuma u njenu vlažnu hranu. Dodatni kalcijum za mačke možete da dobavite u većini velikih prodavnica za ljubimce, kao i većim prodavnicama hrane (!!!) Trudnim mačkama je potrebno malo posebne nege. Postarajte se da je sve vreme držite u kući i na čistom, bezbednom mestu.

    Uverite se da joj je kutija sa peskom uvek potpuno čista, da bi se izbeglo širenje zaraze; i možda ćete hteti da pređete na „kraću” kutiju kako njen stomak bude rastao. Obezbedite joj udobna, mekana mesta za odmor, neka se odmara puno i učinite sve što možete u pokušaju da atmosferu oko nje održite mirnom, bez napetosti. Za vreme poslednjih par sedmica trudnoće, a nekad i ranije, buduća majka će obično da potraži bezbedno mesto gde će da donese potomstvo na svet. To je vreme kada treba da joj predstavite „leglo” i porođajno mesto, ako to već niste uradili.

    Ako vaša kraljica ne prihvati mesto koje ste joj odabrali za porođaj, možda će biti potrebno da je pritvorite u veliki kavez ili kakav ograđen prostor, ili malo kupatilo, veći plakar i t.d. Mnoge kraljice ustvari vole ovaj pritvor gde mogu da se skrase i prepuste svojoj dužnosti. Mesto koje ste joj odabrali treba da bude tiho i usamljeno, daleko od strke i zbrke, a svakako daleko od takmičenja i društvene napetosti koja potiče od blizine ostalih životinja. Leglo treba da bude dovoljno veliko za Vašu kraljicu, da može da se pokreće i okrene u njemu i da može potpuno da ustane, ali ne toliko veliko da ne izgleda kao privatno, nalik na pećinu, bezbedno sklonište.

    Kartonske kutije se često koriste i odlična su legla. Prednja strana treba da bude visoka bar 20-25cm, da bi zadržala mačiće unutra, a da ipak omogući kraljici da ulazi i izlazi. Nemojte da koristite plastične kutije, jer bilo je izveštaja o izgubljenom nakotu zbog hemikalija u plastici. Stavite unutar kutije nekoliko slojeva mekih i čistih, dobro upijajućih peškira i pustite kraljicu da kopa po njima i napravi od njih leglo. Kada se mačići rode, lako je izvući gornje, zaprljane peškire, bez velikog uznemiravanja majke i novorođenih mačića. Imajte pri ruci, sve na jednom mestu tako da Vam bude lako da ih uzmete kada kraljica počne da se porađa, sledeće:

    - malu nosiljku, ili kutiju koja se otvara odozgo

    - tufere natopljene alkoholom

    - mali hemostat (sredstvo za zaustavljanje krvarenja)

    - dodatne peškire za presvlačenje posteljine u leglu

    - beležnicu i olovku

    - bežični telefon i broj hitne veterinarske službe (!!!)

    - malu, preciznu vagu - loptastu gumenu sisaljku

    - jaku svetiljku - doksapram hidrohlorid (stimulans disanja, daje se intravenozno).