Forumi » Mačke

Porodjaj kod macaka

    • 1436 postova
    06. април 2016. 21.07.56 CEST

    Svaka ženka, ili „kraljica”, je različita, a čak i ista kraljica može da ima različita iskustva sa svakim nakotom. Kako će njen porođaj da se odvija zavisi od mnogih činilaca, uključujući njenu starost, zdravlje, genetiku, koliko mačića nosi, veličinu i položaj mačića u materici, da li joj je ovo prvi kot i t.d i t.d. Neka kraljica će da postane razdraženija i nemirnija kada počnu rani trudovi; neka će imati lagani sluzavi vaginalni ekskret; a takođe možete da primetite kako mnogo češće pokušava da opere i očisti genitalije. Kada porođaj ozbiljno počne, znaci će obično da budu nervoza i dahtanje. Kraljice često izgube interesovanje za hranu u poslednja 24 časa pre početka porođaja. Takođe im, obično, padne rektalna temperatura ispod 37,8°C. Pad temperature može naizmenično da se javlja nekoliko dana pre porođaja, ali temperatura će obično da bude konstantna u poslednja 24 časa.

    Kada počne porođaj, neke kraljice  će da odu pravo u svoje leglo i da se zakopaju u peškire; neke će da ispuštaju krike i želeće da ostanu pored Vas. Neke kraljice imaju relativno lagane porođaje, dok druge budu zaista ozleđene i kriknu sa svakim rođenim mačetom. Kada primetite da se Vaša kraljica napinje da istisne mače napolje, znači da ima kontrakcije i jake trudove. Ukupno vreme porođaja može da bude od nekoliko časova do 24 časa ili više, pri čemu će majka mačka normalno da ima između mačića nekoliko predaha i odmora od trudova. Mada većina kraljica porođaj prebrodi bez komplikacija, odgajivači žele da uvek budu na oprezu i spremni da asistiraju svojim kraljicama ako bi im zatrebalo. Ako i ima problema tokom porođaja, to je obično kod kraljica koje se prvi put porađaju.

    Mačići se obično rađaju sa glavom napred; međutim, porođaji kada se mačetu prvo pojavi rep javljaju se u oko 40% slučajeva i kod mačaka se isto tako smatraju normalnim. Čini se da kratkodlake mačke i rase sa mršavim ili šiljastim tipovima glava imaju lakše i brže porođaje, dok mačke sa većim, zaobljenim glavama uglavnom imaju duže porođaje. Svako mače u kraljici je zatvoreno u njegov sopstveni zaštitni omotač (vodenjak) koji je deo posteljice. Posteljice obično bivaju izbačene posle rođenja mačića.

    Ako se porođaj odvija normalno, nekoliko jačih kontrakcija će da istisnu mače napolje; trebalo bi da izađe iz porođajnog kanala u roku od deset minuta od kako se pojavilo (bilo sa glavom ili sa repom napred). Posle svakog rođenja, majka bi trebalo da liže novorođenčetovo lice. Njen oštri jezik pocepaće zaštitni omotač i otkriti mačetova usta i nos. Ovo snažno „kupanje” koje majka obavlja stimuliše cirkulaciju, terajući mače da „zaplače” i počne da diše, a istovremeno pomaže da se novorođenče osuši. Majka mačka će da raskine pupčanu vrpcu tako što će da je pregrize oko 2-2,5cm od tela mačeta. Zatim, verovatno će da pojede posteljicu, koja će obično da izađe ili zakačena za mače, ili pak da bude izbačena posebno. Za majku mačku je normalno da pojede posteljicu, mada to ne čine sve kraljice. Smatra se da posteljica sadrži važne hranljive sastojke, možda laksative, kao i važne hormone koji pomažu da se stimuliše lučenje mleka.

    Svako mače, kao što je napomenuto, sa rađa uvijeno u zaštitni omotač, providan i ispunjen tečnošću. Kada mače krene kroz porođajni kanal, ovaj omotač ponekad bude prvi istisnut, tako da kao rezultat nastaje neka vrsta balončića koji se pojavi pre mačeta. Ponekad jačina kontrakcija veoma ispuni balončić tečnošću i spreči normalno napredovanje mačeta kroz porođajni kanal. Desi li se ovo, uštinite balončić između nokata palca i kažiprsta (takođe možete da koristite tanki tufer sa alkoholom ili komad sterilne gaze) da biste nežno probušili omotač. Ovo omogućava isticanje nešto tečnosti i mače bi trebalo brzo da iziđe, pošto je smanjen pritisak balončića. Normalno je za kraljicu da probije posteljični omotač i očisti mačiće; međutim, majke prvorotke mogu da budu preplašene celokupnim iskustvom i da ne znaju šta da rade.

    Ako se zaštitni omotač ne ukloni u roku od nekoliko minuta posle porođaja, mače će da se uguši, zato treba da budete pripravni da intervenišete. Mačetovo lice treba da bude obrisano toplom, navlaženom krpom ili čistom gazom, da bi se uklonio omotač i mačetu omogućilo da diše. Zatim snažno istrljajte mače mekim, toplim peškirom (nastojeći da što je moguće više simulirate način na koji bi ga majka normalno „okupala” svojim jezikom), da biste kod mačeta podstakli cirkulaciju i osušili ga. Pupčana vrpca koja spaja mače sa posteljicom treba da se podveže šivaćim ili zubnim koncem i preseče makazama koje su sterilisane alkoholom. Vrpcu treba preseći 2-2,5cm od tela mačeta. Sačekajte nekoliko minuta pošto ste podvezali vrpcu, zatim je pažljivo presecite. Kada čujete hrapav zvuk koji proizvodi novorođenče dok pokušava da diše, proverite unutar njegovih usta da slučajno nema rascepljena nepca, otvor koji spaja usnu i nosnu duplju. (Ovo stanje je obično praćeno i stvaranjem mehurića vazduha u nosu i nesposobnošću da sisa.) Ponekad, novorođeni mačići mogu da udahnu tečnost u pluća, koju možete da uklonite sledećim postupkom. Prvo, mače treba da držite u šaci sa licem između prva dva Vaša prsta. Glavu treba držati čvrsto ovom rukom, a telo drugom. Ustanite i napravite rukama spor, promišljen pokret naniže, tako da se mače pritom spusti između Vaših nogu, zatim ga ponovo vratite natrag. Gravitacija će da pomogne da tečnost i sluz isteknu iz pluća. Ovaj proces može da se oproba nekoliko puta, dok pluća ne zazvuče čisto. Ako mače dobija dovoljno kiseonika, njegov jezik će da 56 bude između ružičastog i crvenog. Plavičast jezik ukazuje na nedovoljno kiseonika u plućima i postupak treba da se ponovi. Može da bude od koristi ako pripremite za novorođene mačiće manju, čistu i suvu kutiju („inkubator”), presvučenu toplim peškirom. (Peškir može lagano da se zagreje u mikrotalasnoj pećnici.) Pošto se mače stabilizuje i pupčana vrpca podveže i preseče, treba ga staviti u inkubatorsku kutiju dok majka ne završi porođaj. (Sa iskusnom kraljicom, možda uopšte neće biti potrebe da radite sve ovo, jer ona će znati kako da nastavi sa brigom o novorođenim mačićima, čak i za vreme porođaja.)

    Toplota je od suštinske važnosti za novorođene mačiće, tako da električni pokrivač, ili topla boca sa vodom može da se postavi ispod kutije. Ako se koristi električni pokrivač, treba ga staviti na najmanju snagu, pokriti peškirom i postaviti ISPOD kutije da se izbegne pregrevanje. Boca tople vode treba takođe da se prekrije peškirom. Zapamtite, novorođeni mačići najverovatnije neće moći da se sklone od izvora toplote pa ih je lako povrediti na ovaj način. Majku i njen porod bi trebalo da pregleda veterinar u roku od 24 časa posle završenog porođaja. Ova poseta treba da proveri da li je majka obavila potpun porođaj i da proveri novorođenčad.

    Majka može da primi injekciju (obično oksitocin) za skupljanje materice, izbacivanje bilo kakvog sadržaja zaostalog od porođaja i za stimulisanje stvaranja mleka. Majka će 3-7 dana posle porođaja imati sukrvičavi vaginalni iscedak, što je savršeno normalno. Međutim, ako je iscedak ekstremno jak ili potraje duže od jedne sedmice, obavezno treba da je pregleda veterinar zbog mogućih problema. Mada je većina porođaja bez problema, ako kraljica ima jake trudove, sa snažnim kontrakcijama i napinjanjem za vreme od jednog časa, ali bez rezultata, definitivno treba de se zabrinete i pozovete veterinara za savet. To može da bude jednostavan problem gde će Vam veterinar posavetovati da mače rukom dovedete u položaj bolji za rađanje. Međutim, ovo može da znači i da je mače preveliko za porođaj, ili je zaglavljeno u porođajnom kanalu, ili to može da znači čak i pocepanu matericu. Ponekad je kraljici potreban i carski rez, a ponekad joj je potrebno više stručne pomoći nego što Vi možete da joj pružite. Porođaj može da se prekine i veterinar će da da injekcije oksitocina i/ili kalcijuma, da bi ponovo pokrenuo kontrakcije. Uzgred, ako bi Vašoj kraljici bio potreban carski rez, pod uslovom da Vaš veterinar ne pronađe ništa loše na samoj materici, inače zdrava i jaka kraljica može da bude veoma sposobna za normalne porođaje u budućnosti, mada bi njene trudnoće trebalo vrlo pažljivo pratiti.

    Kraljica može da rađa svoje mačiće u intervalima od približno 15 minuta, ili pak da pauzira čas ili više između dva mačeta. Sve dok izgleda opušteno - ne paničite. Produženi period teških, neproduktivnih trudova zaslužuje paniku. Ako majka ima duge pauze između dva novorođenčeta, stavite po jedno mače za izvesno vreme kod nje, da ga okupa i podoji, ako to želi. Ponekad će prisustvo mačeta koje sisa da pomogne grčenju njene materice i čak olakša rađanje njegovog sledećeg brata ili sestre.

    Prosfesionalnu pomoć treba razmotriti ako se desi bilo šta od sledećeg:

    1) Dvadeset minuta jakih trudova bez rađanja;

    2) Deset minuta jakih trudova je prošlo od kada se u porođajnom kanalu pojavio deo mačeta ili mehur ispunjen tečnoću;

    3) Majka ispolji iznenadnu depresiju ili primetnu letargiju;

    4) Majčina telesna temperatura premaši 39,4°C mereno rektalno;

    5) Iz kraljičine vagine curi sveža krv duže od 10 minuta.

    Težak porođaj, poznat kao „distocija”, može da se okonča sa ili bez hirurgije. Stanje majke, veličina kota, veličina i položaji mačića su faktori koje iskusni veterinari koriste za donošenje odluke. Ovo je jedan od važnih razloga da ne pustite kraljicu da se bori i potpuno izmori pre nego što zatražite pomoć veterinara. Moguće ja da majka mačka rodi svoj nakot nekoliko dana prerano. Mačići mogu da budu mali, mršavi i da imaju malo ili nimalo dlake. Moguće je da prežive, ali potrebna im je  ogromna količina nege, budući da su izloženi hladnoći i često veoma slabi i nesposobni da gutaju. Neki mogu da sisaju, ali su toliko slabi da ih treba pridržavati pored majke.

    Mačići koji ne sisaju mogu da se hrane malim špricem, bočicom, ili pomoću creva umetnutog u želudac. Oprema i uputstva za ove postupke mogu da se dobiju od veterinara(?) Nedonoščad treba utopljavati. Majka mačka može da obezbedi dovoljno toplote pod uslovom da im stalno bude blizu, ali na to ne treba da računate i kao dodatnu meru predostrožnosti treba da obezbedite ambijentalno grejanje iz električnog pokrivača podešenog na manju snagu, pokrivenog peškirom i postavljenog ISPOD kutije. Temperaturu u kutiji treba održavati između 29,5°C i 32°C, ali kutija treba da je dovoljno velika da mačići mogu da se udalje od izvora toplote ako im postane neudobno. Nije neobično da jedno do dva mačeta u kotu budu mrtvorođeni.

    Ponekad će mrtvorođeno mače da prekine kraljičine trudove i da dovede do distocije. U ostalim prilikama mrtvo mače će da se rodi normalno i kraljica će da nastavi sa rađanjem ostatka svog nakota. Majke mačke instinktivno znaju kada je mače mrtvorođeno i obično ignorišu ovakvo mače da bi sačuvale energiju za brigu o sposobnim potomcima. Iako je vrlo tužno imati mrtvorođeno mače, obično nema načina da se sazna uzrok (osim ukoliko ne postoji očigledna nenormalnost) bez slanja fetusa u laboratoriju za patologiju na kompletnu autopsiju koja obuhvata kulture tkiva i virusne i bakterijske kulture. Čak i tada, ponekad nema odgovora, mada je za odgajivače mir u duši zbog otklanjanja sumnje u urođene defekte i virusne i bakterijske infekcije, često neprocenjiv. Kada se patološka studija vrati bez poznatog uzroka smrti, kraljičini hormonalni nivoi (posebno nivo progesterona) su sledeća moguća oblast gde treba tražiti uzrok rađanja mrtvorođenčeta.

    Osim što ćete da uživate u Vašim novim mačićima, pažljivo motrite na majku zbog pojave bilo kakvog neuobičajenog krvarenja ili izlučivanja. Takođe proverite da li prikladno doji. Prvih nekoliko dana mačići će od kraljice da primaju važni „kolostrum”, koji je vodnjikava supstanca puna vitalnih materija i antitela. Posle prvih nekoliko dana kraljica će da dobije mleko koje će da bude primetno u njenim dojkama. Mačići bi trebalo da imaju pune stomačiće i da ne plaču neprekidno, niti da pokazuju druge znake problema.

    Prvih nekoliko sedmica života mačići bi trebalo uglavnom da sisaju i spavaju. Majka mačka će voditi računa o stimulisanju svojih mačića da uriniraju i da prazne creva i sama će da čisti njihove male zadnjice. Ali, ako se mleko ne pojavi, biće potrebno da pomognete hraneći flašicom, da biste spasli mačiće. Kada se rode, mačići treba da su teški oko 85-110 grama, i svakodnevno treba da dobijaju u težini. Krajem prve sedmice, trebalo bi da su udvostručili težinu sa kojom su rođeni. Ako posumnjate u zdravlje mačića ili majke mačke, UVEK zatražite profesionalnu, veterinarsku pomoć.


    Poslednja izmena: 07. април 2016. 12.29.23 CEST"