Forumi » Psi

Teranje - polni ciklus

    • Moderator
    • 46 postova
    11. април 2016. 18.20.00 CEST

    TERANJE POLNI CIKLUS 


    Svaki vlasnik ženke psa mora da zna da će ona posle 6-9 meseci života ući u stanje ciklusa koje se popularno naziva "teranje". Ovaj termin se koristi za ženku psa u polnom žaru koja je spremna za parenje. 

    Period "teranja" traje oko 18 dana (zavisno od starosti psa), ponavlja se svakih 6 meseci i ne prestaje do pozne starosti kuje. Na početku će te primetiti da je polni organ ženke psa povećan i otečena i da iz nje curi krvav iscedak. 


    Ona postaje veoma privlačna za mužjake zbog mirisa tog iscedka. Mužjaci mogu namirisati ženke psa u "teranju" sa nekoliko kilometara razdaljine. Pprvih oko 9 dana, ženka psa nije zainteresovana za parenje i lajanjem i telom tera mužijake od sebe. Apetit joj je pojačan. 


    Oko 10 dana "teranja" iscedak polako gubi boju i postaje providan. U periodu od 9-13-og dana teranja, ženka psa je spremna za parenje. Prepoznatljivo je da ako je pipnete iznad repa ona ga odmah diže otkrivajući polni organ spreman za parenje. 


    Ženka psa postaje nemirna, spremna da pobegne sa prvom ukazanom prilikom i, morate stalno biti na oprezu. Ako se i pored svih preduzetih mera ipak dogodilo da se sparila, u roku od 36 sati posle parenja, može dobiti hormonsku injekciju kod veterinara koja će sprečiti trudnoću, ali ima nus pojave po zdravlje zavisno od stanja psa i doze.