Forumi » Dome, slatki dome

Sajam nameštaja u Milanu najavio trendove za 2016.

    • 1581 postova
    15. април 2016. 00.36.10 CEST

    Događaj godine u svetu dizajna enterijera počeo je danas u Milanu, a KUĆA STIL vam otkriva pet inovativnih trendova koje najavljuje ovogodišnje izdanje čuvenog Salone del Mobile, koji će trajati do 17. aprila.

     

    Inovativan materijal Jesmonite

     

    Sve popularniji u industriji dizajna postaje materijal nazvan  "Jesmonite"  koji je nastao mešanjem gipsa i akrilne smole. Ovaj materijal prvi put su upotrebile umetnica Hilda Hellström kreirajući instalaciju za londonski hotel "Ace" i dizajnerka Ariane Prin za unikatnu kolekciju  posuda i vazni mešajući "Jesmonite" i čestice metala.

     

    Na sajmu u Milanu, među onima koji će predstavljati svoje proizvode od ovog materijala  naći će se i londonski studio "Pinch". Studio će predstaviti klub sto "Copper Nim" napravljen kombinovanjem materijala "Jesmonite" i fino usitnjenog bakra. Prema rečima proizvođača, ovaj inovativan materijal predstavlja sigurnu alternativnu opciju umesto fiberglasa i lakšu alternativu livenom betonu.

     

     

    Nameštaj sa bojenim staklom

     

    Kao nastavak prošlogodišnjeg trenda dizajniranja nameštaja od transparentnog stakla, dizajneri među kojima se nalazi i Patricija Urkiola prelaze na upotrebu obojenog stakla.

     

    Komoda "Aquario" sa staklom u boji, koju je za španski brend "BD Barcelona Design" dizajnirao brazilski duo "Campana Brothers", biće jedan od mnogih proizvoda sa bojenim staklom koji će moći da se vide tokom Milanske nedelje dizajna. Patricija Urkiola prikazaće kolekciju kuhinjskih kredenaca i stolova inspirisanu crkvenim prozorima.

     

     

    Poslednji dizajnerski radovi Zahe Hadid

     

    Dela Zahe Hadid uvek su u trendu, a ove godine privući će dodatnu pažnju zbog neočekivanog odlaska prve dame arhitekture.

     

    Početkom ove godine, arhitektica Zaha Hadid dizajnirala je kolekciju srebrnog nakita za dansku dizajnersku kuću "Georg Jensen". Kolekciju čini osam modela među kojima se nalaze asimetrična narukvica i prsten za dva prsta. Inspiraciju za ovu kolekciju Zaha je pronašla u skulpturalnim formama njenih najpoznatijih zgrada.

     

    Pored ove kolekcije na sajmu će biti izloženi njeni poslednji dizajnerski projekti, uključujući i sto koji je dizajnirala za italijansku kompaniju "Sawaya & Moroni".

     

     

    Nameštaj koji štedi prostor

     

    Poskupljenjem cena stanova u svetu, postaju sve popularniji manji i fleksibilniji stambeni prostori opremljeni multifunkcionalnim nameštajem koji na najbolji način koristi svaki centimetar prostora.

     

    Na izložbi Another Perspektive 4 koja se održava u okvru Sajma,  osam grupa dizajnera prikazaće svoje proizvode koji štede prostor. Nemački dizajner Thomas Schnur predstaviće svoj rešetkast sistem za skladištenje koji se može koristiti za kačenje odeće ili predmeta kao što su lampe, saksije... Studio 248 izložiće ormar na točkovima sa skrivenim pregradama.

     

     

    Dizajn za decu

     

    Studio "Front" predstaviće igračku na ljuljanje "Furia" koju je dizajnirao za kompaniju "Gebrüder Thonet Vienna", a na sajmu će svoj dizajn konjića na ljuljanje od transparentne plastike predstaviti i studio "Nendo".

     

    Pored ova dva studija, na sajmu se očekuje da još dosta brendova predstavi proizvode za najmlađe potrošače.  Italijanska firma "Kartell" izložiće čitavu kolekciju plastičnog nameštaja za decu, a holandski dizajner Marcel Wanders će predstaviti kolekciju hranilica, ležaljki i kolevki.

     

     

    izvor:kstil