Forumi » Psi

Ujedii povrede pasa u tučama

    • Moderator
    • 46 postova
    19. април 2016. 16.46.30 CEST

    UJEDI povrede pasa u tučama 


    Postoje dve vrste povreda zadobijenih ujedima: 


    - probojne rane
    - razderotine


    Probojne rane

    To su male rupe u koži koje su dubine zuba i uz njih postoji i nagnječenje tkiva. Ako primetite takvu povredu na telu psa, nemojte je ostaviti da sama zaceli, jer će površinski izgledati zalečena dok će se u dubini stvoriti gnojni apsces. 


    Pažljivo dok jedna osoba drži psa, druga makazama iseče dlaku oko rane skroz do kože pazeći da ne padaju dlake u ranu i zatim okolinu do ivica rane obrije brijačem, pažljivo da žilet ne dodirne ranu, kako bi oko rane nastala zona bez dlake.

    Brijanje dlake je obavezno, iako na pogled nije lepo, jer ako ostane dlaka rana će se sigurno inficirati, a pas će lizati oko rane sve dok ne otpadne dlaka oko rane, ali tada to izgleda mnogo gore jer nastaju oštećenja kože, i tada dlaka narasta mnogo mnogo kasnije za razliku od slučaja kada je obrijana brijačem. 


    Očistite kožu oko rane dezinfekcionim sredstvom 3% hidrogen - nikako ne stavljajte alkohol. Hidrigen od 3% ne peče, a trebalo bi isprati i sa povidon jodom. 


    Pošto su ovakve rane gotovo uvek dubinski inficirane konsultujte se s veterinarom oko antibiotske terapije.  

    Ako iz bilo kojeg razloga ne možete doći do veterinara, možete sami dati psu antibiotike. Dati psu 5 mg/kg telesne težine nekog antibiotika širokog spektra(palitrex), dva puta dnevno, u trajanju od tri-četiri dana. 


    Odlično sredstvo koje ima bolja dejstva od antibiotika je svež ceđeni sok belog luka posut na ranu i domaće jako ulje kantariona! 

     


    Razderotine

    Koža je pocepana, rana razderana. Može biti praćeno obilnim krvarenjem. Procedura uklanjanja dlaka i dezinfekcije je je ista kao i kod probojnih rana, ali to sada čini veterinar jer je potrebno ušivanje. Razderotine ušiju mogu veoma obilno da krvare - ne gubite vreme - jer pas gubi krv. 


    Ukolilio je razderotina velika a ne krvari obimno, konsultujte veterinara najkasnije tokom sledećih par sati, jer se kasnije rana ne može ušivati. U slučaju većeg krvarenja potražite pomoć veterinara ODMAH.

    Ako pas krvari iz uveta, da bi ste zaustavili krvarenje, obmotajte uvo jako lepljivom trakom, selotejpom…i potražite pomoć veterinara ODMAH!


    Poslednja izmena: 19. април 2016. 16.46.54 CEST"