Forumi » Psi

Toplotni udar psa

    • Moderator
    • 46 postova
    19. април 2016. 17.09.48 CEST

    TOPLOTNI UDAR 


    Uzrok toplotnog udara je predugo držanje psa na vrućini bez dovoljno vode. U gradu pas ostavljen u kolima dobije toplotni udar posle samo 20 minuta. 


    Ako vidite psa leti samog ostavljenog u kolima, hitno, bez odlaganja potražite vlasnika ili prvog policajca.Ostavljanje psa u kolima po suncu je krivično delo mučnja životinje sa sigurnim smrtnim ishodom i policija mora po službenoj dužnosti da deluje i psa spasi od sigurne smrti.

    Ako nema vlasnika vozila, a pas je teškom zdravstvenom stanju, a nemate telefon da zovete policiju, a ni prolaznici oko vas ga nemaju, vlasnik psa je odsutan, razbijte staklo kola, što je uništavanje imovine, ali ovde je opravdano i jedino moguće rešenje.

    Procenite pametno i bez panike situaciju - ne uništavajte imovinu ako je pas u stabilnom stanju već potražite pomoć službenog lica da oslobode psa. 


    Ukoliko je vaš pas pretrpeo toplotni udar, on jako dahće, tetura se i potišten je. Primetićete i da su mu jastučići šapa jako oznojani. Odmah mu dajte vode i premestite ga na neko hladno mesto. Polivajte ga hladnom vodom po šapama. 


    Kada pas dođe sebi, dajte mu da pije mešavinu glukoze i vode (4 kašičice šećera u 500  ml vode). Ovakav tretman bi trebalo da popravi stanje. Hitno konsultujte veterinara. 


    Psi od toplotnog udara mogu dobiti oštećenja mozga, čula sluha...umreti veoma brzo!