Forumi » Psi

Trovanje psa

    • Moderator
    • 46 postova
    19. април 2016. 17.13.41 CEST

    TROVANJE PSA 


    Simptomi trovanja veoma veoma liče kao kod veoma opasnih obolenja, tako da ne možete na osnovu njih tačno utvrditi da li je pas otrovan ili ne, sem kada vlasnik psa vidi da je pas progutao otrov ili postoji osnovana sumnja da je neko namerno dao otrov psu. 


    U tom slučaju prva stvar koju ćete uraditi jeste izazivanje povraćanja. Najbrži način da se izazove povraćanje jeste da u grlo psa što dublje gurnete kuhinjsku so. 


    Količina soli zavisi od veličine psa. Za manje pse l kašičica soli je dovoljna, a kod većih pasa to mogu biti i 3 kašičice soli. 

    Ako je ikako moguće, pažljivo najlon kesom uzmite uzorak otrova koji je pas progutao, kao i uzorak povraćene mase - pazite otrovi deluju i preko kože a ponekad i mrvica otrova može ubiti čoveka. 

    Na osnovu analize sadržaja veterinar će brzo utvrditi o čemu se radi. Analizu otrova kod nas radi samo toksikološko odeljenje na VMA. 

    Ako je pas u nesvesti, nemojte izazivati povraćanje. Izvucite mu jezik napolje da se ne bi ugušio i odmah ga odnesite veterinaru. 

    Ako je pas progutao otrov za pacove, protiv otrov je K1, što i piše na upozorenju na plakatima po parkovima. 

    Trovanje pesticidima za prskanje biljaka je smrtonosno. Karakteriše ga najviša moguća temperatura do smrtnog ishoda. 


    Pesticidi su često jarko narandžaste boje. Jedini spas je potapanje psa u vodu punu leda i hitno pozovite veterinara! 


    Često je i trovanje pasa i mačaka jedenjem sobnih biljaka, primer jedenjem adama i tufembahije koji su halucinogeni. Simptomi su široko otvorene zenice, neprestano lizanje patosa i zidova i jurenje nepostojećih predmeta...

    Dakle ako je sobno bilje izjedeno, dajte psu odmah aktivni ugalj i toplo mleko(ako nije pojedena veća količina biljke trebalo bi da simptomi nestanu za sat vremena.) Savetuje se obavezno konsultovanje veterinara. 


    Najbolji savet jeste da preduzmete sve mere da do trovanja ne dođe.