Forumi » Psi

PARANALNE ŽLEZDE KOD PSA

    • Moderator
    • 46 postova
    20. април 2016. 14.12.23 CEST

    PARANALNE ŽLEZDE KOD PSA 


    Paranalne žlezde su okruglaste žlezde veličine lešnika koje se nalaze unutar anusa mužjaka sa leve i desne strane u korenu repa. 


    Ako se analne žlezde ne prazne same od sebe dok pas obavlja veliku nuždu, što je normalna pojava, moraju se ručno prazniti jer se napune i upale-inficiraju. 


    Uzrok je nepravilna previše tečna ishrana, previše masna ishrana ili genetika psa. Ako primetite da vaš pas vuče zadnji deo tela po zemlji ili grize taj deo, opada mu dlaka duž leđa, moguće je da mu problem stvara neispražnjena analna žlezda koja se upalila. 


    To isto pas radi kada ima gliste ili buve...zato ne brkajte ove pojave. Ako se žlezde upale, VETERINAR treba da ih istisne nežno koristeći čistu gumenu rukavicu, i naknadno da antibiotike psu i eventualno nešto za rad žlezdi što se ne savetuje u novije vreme. 


    Žlezde koje se redovno ručno cede su prestimulisane i ubrzano se pune posle takvog pražnjenja. U početku su one pune svetlo braon tečnosti koja organski veoma neprijatno smrdi, a kada se upale boja je sve tamnija i tamnija. 


    Osoba koja se razume u stanje paranalnih žlezdi može proceniti u kakvom su stanju. Ponekad se samo jedna žlezda upali, a ne obe. 

    PAŽNJA
    Ako je pod upalom, pritiskanje iste može dovesti do pucanja ako je nasilno! Zato to ne treba da radite sami. 

    Pod teškom upalom vrši se punktiranje i ispiranje žlezde špricom i iglom u kojima je specijalan rastvor... 

    Ako pas ima redovne probleme trebalo bi mu obavezno uvesti DIJETALNU ISHRANU , pirinač i piletinu, prazniti analne žlezde jednom u 2-3 meseca, da ne bi došlo do ozbiljnijih problema.