Forumi » Blogovanje

Istorija blogova

    • 1436 postova
    10. мај 2016. 18.30.33 CEST

     

     

    Blogovi postoje unazad 20 godina, osvrnućemo se unazad da vidimo kako je postao moćni medij u današnje vreme.

    Postoji vrlo malo sajtova na mreži danas da ne sadrže neku vrstu bloga . Bilo da je međunarodna vesti  , lokalni restoran ili online dnevnik vašeg prijatelja , čini se kao i svi ovih dana je blogovanje o nečemu . Ali to nije uvek bio slučaj .

    Blogging postoji samo oko 20 godina . Međutim , mnogo toga se dogodilo u tih 20 godina .

    Negde duž linije , blogovi  su zamislili samo kao mesto za tinejdžere da dele svoje najdublje misli i lični poeziju . Nekako , usput , oni su postali apsolutno neophodni za svakoga - čak i velika imena kao što su CNN , Coca-Cola i Google.

    U nastavku teksta  kako je se blog širio i postao jednostavno rešenje za ljudei brzo širenje informacija.

     

    Rani dani

    Rani Internet je bio spor i  bilo zamorno objavljaviti na njemu. To nije sprečavalo ljude da podele svoje ideje.

    Ranih 1990-ih , web pioniri stvorili su  sajtove sa oglasnim tablama i forumima .  Razmenjvali su teme o bilo čemu iz fan - fikcije , tehnologiji , u sportu , itd. Postojali su stručnjaci na serverima koji bi objaviti zanimljiv sadržaj u e- formi .

    Godine 1994. , svet je svedok rođenja kako izgleda pravi blog. On je nazvan Links.net - mesto gde je stvaralac Džastin  mogao da deli svoje razmišljanja i njegove  veze sa svetom . To je samo jednostavna stranica koja je ručno ažurirana HTML ( i još uvek je ) , ali je promenila tok kako delimo ideje i sadržaje na Internetu .

    Nekoliko godina kasnije , 1997. godine , kako je sve više i više korisnika  počelo da koristi lične sajtove kao mesto za deljenje svojih ideja , termin " weblog " je promenjen - i onda skraćen na " blog" 1999. godine .

     

    Era onlajn dnevnika

    Trend je počeo brzo da se širi , i odmah je bio potreban bolji način za postavljanje sadržaja bez ručnog ažuriranje HTML svoje stranice. Ova potreba je dovelo do mnoštva platformi za blogovanje. Početne platforme su stvarali  pojedinačni korisnici , od kojih su mnogi bili  mladi i tehnološki pametni . Iz toga sledi , onda , da su rani blogovi  bili u stilu onlajn dnevnika .

    To je bilo mesto na kojm su  pojedinci mogu da podele svoje misli , osećanja i iskustva sa malom , intimnom publikom svojih prijatelja i porodice . Tada , niste napisali blog post i podelili ga na Facebook . Niste pridružali sadržaj na mreže ili negde dalje promovišući svoj rad . Blogovanje je privatno - nešto da se deli samo sa onima koji su znali ko ste Vi.

    U tadašnje vreme blogeri su delili sadržaj na sajtovima kao što su Xanga, osnovana 1998. godine , a LiveJournal , koji je izašao sledeće godine . Oni su bili relativno jednostavni - korisnici su uglavnom samo mogli da zamenite šeme boja i raspored na blogu - ali veoma efikasno da korsinici mogu brzo i lako obajviti.  

    Nije trebalo dugo , mada , je  blogovanje postalo  toliko popularno da su korisnici zapravo počeli da traže veći sadržaj za čitanje . Počeli su da traže izvan njihovog neposrednog kruga jer su želeli da pronađu najbolje blogove i najbolji sadržaj na Internetu .

    I to se sve promenulo .

     

    Velika ugledna promena

    U to vreme, 1998. godine,Charlotte Observer poslao je tim novinara i fotografa da pokrije Hurricane Bonnie . Njihova pokrivenost je bila i najbrži i najobimniji posao u području , ali urednici su bili  frustrirani da će kašnjenje novina dati konkurentima šansu da ih prestignu. To je bilo igralište , da tako kažem .Tako je njihov tim bio tamo prvi , da bi uspeli da konsoliduju sve informacije i fotografije koje su prikupljali u malom štampanje prostoru .

    Dakle , oni su uradili nešto što nije učinjeno u mejnstrim vesti do tog trenutka . Oni su postavili blog .

     

     

     

    Ti , novinari ovog lista poslali su  depeše sa terena i vodili čitaoce do sada na putu i oštećenja od uragana .  The Bonnie blog oborio je rekord za prikaza stranica na sajtu posmatrača. Takođe, stvorio je uslove , zajedno sa Drudge Report's  je širen  Klinton - Levinski skandal , jer je napravljen veliki pomak u načinu na koji su korišćene blog platforme .

     

    Ekspanzija blogovanja

    Ukratko , onlajn medijske kuće su dobile kredibilitet . I sada , više nego ikada , što je potrebno način da brzo ažuriranje sadržaja , upravljanje arhivama, i interakciju sa svojim korisnicima .

    U 2001. godini , SixApart je pokrenuta , koja je ponudila visoke performanse blogovanja i  mogućnosti da se organizuju i veliki i mali korsnici . WordPress zatim 2003. godine , i zajedno imaju dve ponuđene platforme sa potpuno novim mogućnostima za velike redakcije da objavljuju i upravljanje sadržajem .

    Takođe, u 2003. godini , Google je pokrenuo AdSense , što je omogućilo blogerima da ubiraju prihode od pisanja . Ubrzo , bilo je na stotine blogova i blogera koji su se specijalizovali u tome kako da zarade novac sa vašeg bloga.

     

    Novine integracija

    Uz rast potražnje za svež sadržaj i visokog kvaliteta , nekoliko preduzeća na nivou blog platformi , i nova mogućnost zarade internet izdavavanjem. Nije prošlo mnogo vremena pre nego što su  najvećih imena u svetu vesti počeli da objavljuju najnovije vesti na blogovima.

    U samo nekoliko kratkih godina , glasila poput Huffington Post je integrisan sa Movable Type dok je CNN  usvojio WordPress .

    Do 2007. , 95 odsto američkih novina imalo je integraciju sa blogovanjem u njihovoj mreži objave vesti.

     

    Blogovi  danas

    U 2011. godini , više od polovine američkih korisnika interneta čita blogove najmanje jednom mesečno . Danas , neka procena  je da više od 400 miliona ljudi aktivno čita blogove . A taj broj će nastaviti da raste . Ali danas , linija između onoga što predstavlja i ne predstavlja blog je manje jasnija nego ikad .

    Journal - stile blog platforma ciljana prema tinejdžerima su popularni kao i uvek , kao i na srednjem nivou free platforme kao što su Typepad i Blogger koji omogućavaju ljudima da dele svoja razmišljanja sa širom publikom . I , naravno , najuglednije medijske kuće se oslanjaju , barem delimično , na blog kako bi do vesti njihovi pretplatnici najbrže pročitali  hitne vesti.

    Danas , najveći svetski brendovi koriste blogove da ispričaju svoju priču , promovišu svoje proizvode , i povežu sa svojom publikom na načine koji su nekada smatrali nemogućim .

     

     

     

    Pa šta sve to znači ?

    To znači da je najnoviji trend blogovanja da , kako se razvija , to samo dobija više na eksluzivnosti .

     

    Budućnost blogova

    Kako se  grade  minimalističke platforme za obične platforme za  pisce je potreba veliki sadržaj , uvek će postojati potreba za platforme koje omogućavaju da se izgradi kompleksne , višeslojni sajtovi .

    Kako raste potreba za platforme koje su optimizovane za mikroblog i ličnu promociju , uvek će postojati potreba, da velike organizacije mogu da koriste i šire svoje sadržaje širom sveta .

    Teško je predvideti tačno koji je oblik blogovanja će biti  sledeći . Šta je sigurno , međutim, da promene oblik i različite platforme dolaze i odlaze. Bitna stvar je da će blogovanje uvek biti tu u razmeni ideja sa svetom .

    Da , u najmanju ruku, nikada. neće promeniti ..

     

    POSETITE I PIŠITE NA NAŠEM BLOGU  

    http://www.volimo.net/blogs