Forumi » Začinsko i lekovito bilje

    • 1581 postova
    12. мај 2016. 20.33.49 CEST

     

    Zova je samonikla biljka koja raste kao grm na obroncima šuma, ruševinama, napuštenim i neobradivim njivama i livadama gde ima vlage. Cvetovi ove biljke su sitni, mlečnobeli, jakog i veoma prijatnog mirisa. Iz cvetića se razvijaju sitne zelene bobice koje zrenjem postaju sočne, crveno-crne. Sirove bobice imaju neprijatan ukus, ali je zato kompot sjajan.

    Zova cveta od maja do jula. Lišće, kora i koren sakupljaju se u proleće, cvet u junu dok se još sasvim ne rascveta, a bobice se beru pred kraj leta kada potpuno sazru.
    Spoljašnji, sivi sloj biljke se baca, a koristi se samo unutrašnji, zeleni deo. Nakon branja cvetovi se nižu na konopac ili stavljaju na papir i čuvaju na toplom mestu da bi se što pre osušili i sačuvali žutobelu boju. Ako cvet promeni boju, potamni i postane smeđ, treba ga baciti.

     

    Cvetovi zove bogati su eteričnim uljima u kojem ima flavonoida, glikozida, hlorogenske kiseline, tanina i pektina, dok plod sadrži glikozide, tanine, malo eteričnog ulja, šećer, voćne kiseline i vitamin C. Svi delovi biljke bogati su gvožđem, natrijumom i kalijumom.
    Čaj od zove sjajan je protiv groznice jer stimuliše rad znojnih žlezda, naročito kada se kombinuje s lipom.
    Osim toga, čaj od zove podstiče lučenje mokraće, leči neuralgiju i išijas, a ukoliko mu se dodaju kamilica, lipa i kora vrbe, ublažava simptome gripa, upale gornjih disajnih puteva i reume.
    Zova se koriti i u kulinarstvu. Od cvetova se najčešće prave kolačići, a mogu da se prže u ulju ili na maslacu uvaljani u testo za palačinke.
    Popularan je i zovin sirup kao odlično letnje osveženje.

     

    • 1581 postova
    12. мај 2016. 20.46.47 CEST

    Za vitalno telo
    Četiri grozda cvetova zove poparite s pola litre ključale vode, dodajte 50 militara alkohola, poklopite i posle dva sata procedite. Polovinu ove tinkture sipajte kadu, u vodu za kupanje, a polovinu sačuvajte za drugi put.

     

    Za čišćenje krvi
    Prelijte 7–8 listića zove sa 2 dl ključale vode i kuvajte na tihoj vatri osam minuta. Čaj procedite, zasladite kašičicom meda i pijte ako imate problema s jetrom, bubrezima, plućima, želucem ili crevima. Ovaj čaj odličan je i za čišćenje krvi.

     

    Za iskašljavanje
    Napraviti mešavinu od po 30 g cveta zove, po 20 g cveta belog sleza i komorača. Tri kašike ove mešavine poparite sa 4 dl ključale vode, poklopite i ostavite da stoji dva sata. Procedite i na svaka dva sata pijte po jednu kašiku.

     

    Za lečenje bronhitisa, rubeole, reumatizma, kostobolje, posebno se preporučuje infuzija od zove
    Priprema se tako što se jedna kašika cvetova stavi u 250 mililitara vrele vode, da odstoji tri minuta. Zatim se piju tri šolje, zaslađene medom, ovog napitka dnevno, i to uvek posle jela.

     


    Za infekcije očiju i upale nosne sluznice kod kijavica, preporučuje se rastvor napravljen od cvetova zove
    Rastvor se sprema tako što se 50 grama cvetova kuva tri minuta u litar vode, a zatim ostavi da odstoji deset minuta. Nakon toga se rastvor procedi i ispiraju oči i nozdrve više puta u toku dana.

     

    Sirup od zove

    Sastijci:

    - 2 kg šećera

    - 5 l vode

    - 30 gr limuntusa

    - jedan ceo limun

    - 40 cvetova zove

    Priprema:

    Otopite šećer u limuntusu i dve litre vode. Skinite sa šporeta i dodajte ostatak vode. Time prelijte cvetove zove i dodajte opran i na kriške (sa sve korom) isečen limun. Poklopite i ostavite na tamnom mestu, na sobnoj temperaturi 24 sata.

    Izvadite cvetove i limun, a zatim procedite sirup (može i kroz pelenu). Sirup sipajte u čiste staklene flaše. Rok trajanja je oko sedam dana, ali ako želite da imate ovaj sirup tokom cele godine, sipajte ga u plastične flaše i držite u zamrzivaču.

     

    Sok od zove

    Deset cvetova zove (opranih i prosušenih) prelijte hladnom vodom, oko litar i po. Ostavite da prenoći, a sutradan izvadite svetove i procedite sok u stakleni bokal. Dodajte sok od jednog celog limuna i šećer ili steviju, po ukusu.

    Ovaj sok ne može dugo da stoji, najbolje je da se popije isti dan i bez šećera.

     

    Džem od bobica zove

    1 kg zrelog ploda zove,
    1/2 kg šećera,
    1/2 l vode,
    1 vanil šećer

     

    1. način bez pasiranja bobica:

    U šerpu sipajte vodu, šećer i očišćene bobice zove. Kuvajte na laganoj vatri uz stalno mešanje. Otrpilike oko 30 minuta (± koji minut). Kada se pekmez dovoljno stegne sipajte ga u teglice i dobro zatvorite. 

    2. način sa pasiranjem bobica:

    U polovini pripremljene vode (a to je 2,5 dl) skuvajte bobice. Kada one sasvim omekšaju propasirajte ih i dodajte im ostatak vode i šećer i sve kuvajte dok ne dobijete dovoljno gust sirup, otprilike kao med.

    U oba slučaja ukus je isti jedino što se u ovom drugom ne grickaju sitne koštice koje svaka bobica zove ima.

    Nemojte očekivati onaj karakteristični miris cveta zove! :)

    • 1581 postova
    12. мај 2016. 20.50.08 CEST

    Przeni cvetovi:
    Cvetovi zove su jestivi. Probajte da sveže cvetove umočite u testo za palačinke (malo ređe) i ispržite u dubokom ulju. Kada je gotovo izvadite iz šerpe, ostavite da se ocedi višak masnoće i pospite prah šećerom. Ovo je recept koji datira jos iz staroga Rima.

     

    Caj od kora grana i stabla koristi se za otklanjanje poteškoće kod mokrenja, smetnje u radu bubrega i bešike, leči vodenu bolest, razne edeme...

    Čajevi od kore pomažu kod regulacije stolice i olakšavaju mokrenje, ali se mora pomno i pažljivo dozirati, jer preterane količine mogu da budu opasne. Spoljašnji, sivi sloj biljke, ostruže se pre upotrebe i baca, koristi se samo unutrašnji, zeleni deo. Upotrebljava se jedna manja, i to ravna (nikako napunjena!) kašičica za jednu šolju. U toku dana sme da se popije samo jedna kafena šoljica - maksimalno dve - i to u vecim razmacima, gutljaj po gutljaj.

     

    Čaj od bazgina lišća:

    Lišće se bere kad se potpuno razvije. 7-8 listića prelije se s 2 dl ključale vode i tiho kuva 8 minuta. Nakon toga se ocedi, doda malu kasika meda. To je izvanredno sredstvo za čišćenje krvi, osipa, bolesti jetre, bubrega, pluća želuca i creva
    Listovi sadrže otrovne cijanogenetske glikozide, pa se ne smiju jesti!

     

    Liker od zove: Sastojci: za 1 l likera:


    * 300 g bobica crne zove
    * 300 g šećera
    * 1 kašičica limuntusa
    * 3/8 l vode
    * ¼ l alkohola (96%, iz apoteke)


    Priprema:
    Pomešajte crnu zovu sa šećerom i limuntusom i ostavite da odstoji 3 sata.
    Sve zajedno stavite da se krčka (ne sme da provri), nalijte vodom i sipajte u flašu.
    Dodajte alkohol, zatvorite flašu i ostavite da odstoji na sunčanom mestu oko nedelju dana. Procedite liker od bazge kroz krpu i sipajte u flašu za liker.

     

    Tonik za kožu
    Oparak od cvetova zove deluje ublažujuće na osetljivu ili suncem opečenu kožu.
    Ulijte 600ml uzavrele destilovane vode preko 25g osušenih cvetova zove. Pustite da se ohladi, procedite i nanesite na kožu komadićem vate. Losion držite u frizideru i upotrebite za 2 do 3 dana.


    Poslednja izmena: 12. мај 2016. 20.51.34 CEST"