Forumi » Arhitektura

Milanska "šuma na nebu" – nova zvezda italijanske arhi

    • 1581 postova
    15. мај 2016. 12.14.55 CEST

     

    Ako je suditi po najavama italijanskih arhitekata, zeleni neboder u centru Milana koji će biti završen ove godine otkriva kako će izgledati gradovi budućnosti.

     

    Pre nego što najbogatiji Milanezi prisvoje luksuzne stanove objekta koji je simbolično nazvan „Vertikalna šuma“ (Bosco Verticale), u njimu će se već nastaniti 900 stabala drveća visine između 3,6 i 9 metara, oko 11.000 niskog rastinja i 5.000 grmova. Tako će nova zvezda italijanske arhitekture postati prva “neboder-šuma” na svetu, ali i novi statusni simbol Milaneza, koji će za najjeftiniji kvadrat u zelenim kulama plaćati 3.000 evra.

     

    Objekat se sastoji od dva tornja visine 119 i 87 metara, gradnja je počela 2009. godine, a ukupna vrednost projekta iznosi oko 65 miliona evra. Trenutno su u toku finalni radovi na uređenju fasade i ozelenjavanju, a zanimljivo je da bi sve biljne vrste koje se nalaze u ovoj zgradi na ravnoj podlozi zauzele površinu od oko dva fudbalska igrališta.

     

    Ideja za njegovu izgradnju potekla je od italijanskih arhitekata iz Boeri studia kao projekt namenjen pošumljavanju i ozelenjavanju urbanih sredina bez širenja grada izvan postojećih granica, a osnovni cilj je da se spoji moderan način života u velikim gradovima s čovekovom potrebom da boravi u prirodi i čistijem okruženju.

     

    O rezultatima već u slučaju prvog projekta najbolje svedoči činjenica da milanska “šuma na nebu” zahvaljujući zelenim površinama obnavlja i čuva energiju, obezbeđuje povoljniju mikroklimu i filtrira štetne čestice u vazduhu. Biljne površine ujedno omogućavaju prirodno stvaranje vlage, oslobađanje kiseonika i apsorbciju ugljen dioksida, a umanjuju i uobičajenu gradsku buku što značajno poboljšava kvalitet života u ovom objektu.

     

    Italijanske arhitekte stoga smatraju da upravo „Vertikalna šuma“ najavljuje novu eru u razvoju velikih gradova i da veoma verno odslikava kako će izgledati zgrade budućnosti.

     

     

     

     


    Poslednja izmena: 15. мај 2016. 12.16.26 CEST"