Forumi » Dome, slatki dome

Top 5 začinskih biljaka u domu

    • 1581 postova
    15. мај 2016. 13.05.13 CEST

    Predstavljamo vam naših Top 5 začinskih biljaka koje će vas sigurno oduševiti i izgledom i ukusom.

     

    1. Osvežavajuća nana

     

    Osvežavajuća nana ukusni je začin mnogim jelima od povrća i mesa, a koristi se i za pravljenje sokova, koktela, sladoleda, voćnih salata. Mlado lišće je najaromatičnije i bere se neposredno pred upotrebu, a najbolje je pred cvetanje u julu i avgustu. Nana (Mentha piperita) se smatra najstarijim svetskim medikamentom, a koristi se za regulisanje disajnih i probavnih tegoba, održavanje higijene usta, osvežavanje vazduh u prostoriji, a pošto prirodno hladi leči inflamacije i glavobolje. Listovi nane se mogu koristiti sveži, ali i osušeni pri pravljenju čaja.

     

    Način nege nane u kućnim uslovima je jednostavan - sadi se pelcerom, a najbolje vreme za njeno rasađivanje je mart. Pelcer treba pustiti par dana da u vodi razvije koren, a zatim ga posaditi u zemlju bogatu humusom. Nanu ne treba držati izloženu direktnoj svetlosti, a izuzetno joj prija obilno zalivanje. Ne zaboravite da je jednom godišnje presadite, koristeći novu zemlju ili bar da staru osvežite đubrivom.

     

     
    2. Mirisni ruzmarin
     
    U svim mediteranskim zemljama ruzmarin (Rosmarinus officinalis) se često koristi kao zanimljiv dodatak jelima, a u kućnim uslovima lako se uzgaja i svojom notom osvežava vazduh u prostoriji. Zbog intenzivnog ukusa koristi se kod pripremanja mesa sa roštilja, ali i ribe i jela sa povrćem, a gurmani obožavaju kombinovanje ruzmarina sa jakim i pikantnim jelima. Ruzmarin ima blagotvorno dejstvo, pa tako čaj smiruje glavobolju, leči infekcije disajnih puteva, a ulje od ruzmarina u kupki poboljšava cirkulaciju i pospešuje lučenje vode iz organizma.
     
    Ruzmarin uspešno raste na svim vrstama zemlje, a ne traži mnogo vode, tako da ga treba zalivati jednom, a leti dva puta nedeljno. Seje se u martu, ali najbrže se proizvodi iz pelcera koji se sade u septembru i oktobru. Voli toplotu i sunce, pa ga treba sačuvati od mrazeva, kao i od prevelike vlažnosti vazduha.
     

     

    3. Lekovita Majčina dušica
     
    Majčina dušica (Thymus serpyllum) idealno ide uz jaka jela poput jagnjetine, divljači, zečetine, ali i uz pikantni krompir i povrće. Upotrebljava se list i cvet i ima jako antibakterijsko dejstvo, a  deluje umirujuće kod infekcija disajnih puteva i želudačnih tegoba. Lekoviti sastojci se nalaze samo u listu i cvetu, a majčina dušica nije zahtevna za održavanje.
    Uspeva i na suvoj i siromašnoj zemlji, a prijaju joj sunčana mesta, mada uspeva i na senovitim. Seje se u proleće, cveta tokom juna i avgusta, a treba joj podsecati vrhove tokom cvetanja, kako bi se omogućilo bujanje bočnih izdanaka. Ne treba je preterano zalivati.
     

     
    4. Ukusni origano
     
    Origano je jedna od najčešće korišćenih i najomiljenijih začinskih biljaka. Obavezan je sastojak pasti, pica i salata, i gotovo svi ga vole. Lako se gaji, ne zahteva posebne uslove i brzo uspeva za korišćenje. Voli suvlja rastresita zemljišta, kao i izuzetno osunčana mesta. Origano (Origanum vulgare) traži periodično zalivanje, a semenu je potrebna posebna nega. Seme treba umotati u vatu ili gazu i povremeno kvasiti tako da ne truli i da ima dovoljno vazduha, a kada naklija treba ga postaviti na površinu zemljišta i politi vodom. Biljka je zrela za korišćenje kada naraste oko deset centimetara ili obrazuje desetak listova, a koriste se samo listovi.
     

     
    5. Pikantni Bosiljak
     
    Ova začinska i lekovita biljka jelima daje mirisnu i pikatnu notu, a odlično se slaže sa paradajzom, plavim patlidžanom, karfiolom, krompirom. Čest je sastojak preliva za mesa i testenine. Bosiljak (Ocimum basilicum) je odličan antioksidant koji poboljšava varenje i čuva hranu od kvarenja. Kod ove jednogodišnje biljke mogu se koristiti svi nadzemni delovi, iako se najčešće koriste samo sveži listovi.
     
    Ova biljka obožava sunčana i topla mesta, a treba je držati podalje od promaje. Sadi se u aprilu i martu, a moguće je konzumirati je čim da prve cvetove, od maja do avgusta.