Forumi » Dome, slatki dome

9 sjajnih trikova za dekoraciju enterijera biljkama

    • 1581 postova
    15. мај 2016. 13.11.02 CEST

    Postoje male stvari kojima možete da napravite velike promene u domu. Pravilan odabir biljaka učiniće vaš prostor potpuno drugačijim, a mi vam dajemo nekoliko predloga iz hortikulture za neobičnu dekoraciju enterijera.

     

    1. Trik sa ogledalima

     

    Imajte na umu jedan trik ako želite da povećate dekorativni efekat vašeg biljaka – upotreba ogledala! Kojim god biljkama da planirate da ukrasite prostor, višestruka ogledala svojim površinam će reflektovati više elemenata zelenila u prostoru. Detalji će biti akcentovaniji bez zauzimanja dodatnog prostora. Naročito je zanimljivo ako dodate okrugle elemente kao što je staklena činija ili vazna u obliku kugle, koje omekšavaju prostor i preko svoje površine povećavaju dimenzije.

     

     

    2. Delić prirode u malom pakovanju

     

    Kaktusi u okruženju stvaraju lepe geometrijske oblike, a fenomenalan efekat ćete postići ako pomoću njih napravite pejzaž. Tako ćete biljkama zasađenim u samo jednoj posudi uneti delić prirode u svoj dom. Kaktusi se gaje vrlo jednostavno, treba im dovoljno svetlosti i prija im. Pesak i kamenčiće iskoristite za dekoraciju, a odaberite i razne vrste kaktusa koje će cvetati i dugo zadržati cvet koji će krasiti vaš dom. Mini bašte predstavljaju pravo remek delo, a možete iskoristiti i figurice poput kućice, napraviti stazice od šljunka, a oni veštiji u ovoj bašti mogu zasaditi i malo drvo koje će gajiti kao bonsai.

     

     

    3. Uparite biljke i dekoraciju

     

    Sitnice mogu vrlo lepo ukrastiti dom, pa posebnu pažnju posvetite saksijama i vaznama u kojima držite cveće i biljke. Interesantno će biti ako na okvir prozora stavite dve saksije u obliku vazne, kao na slici. Ako želite da privučete radoznale poglede, ukrasite prostor neobičnim cvećem, poput tzv. kupus cvet jer će njegovi tamozeleni sivkasti listovi dati zanimljiv kontrast belim enterijerima. Odaberite svoju neobičnu kombinaciju.

     

    4. Terarijum je čudo

     

    Sami vrlo jednostavno možete da napravite i terarijume - male ekosisteme. Ovo je najlakši način da gajite biljke bez ikakve potrebe za stalnom negom. Deluju vrlo dekorativno i lepo i u minimalističkim enterijerima su posebno upečatljivi – svakodnevno svedoče o tome kako je priroda moćna.

     

     

    5. Ukusno začinsko bilje

     

    U užurbanim gradovima ljudi su potpuno odvojeni od prirode, a jedini način da okusite biljku koju ste sami gajili je da je posadite u svojoj kuhinji. O detaljnim savetima za gajenje začinskog bilja smo već pisali, a potrebno vam je da odvojite mali kutak u svojoj kuhinji ili na terasi, odaberete omiljene biljke i posudu u kojoj ćete ih gajiti.

    6. Neverovatan pogled na citruse

     

    U elegantnim minimalističkim prostorima koji, naročito tokom zime, deluju hladno učinite potpuno nešto nesvakidašnje – gajite drvo na kome će rasti limunovi, mandarine ili pomorandže. Tokom turobnih zimskih dana zeleno lišće i živopisni plodovi citrusa uneće vedrinu i mediteranski duh i osvežiti prostor.

     

     

    7. Malo drvo u sred enterijera

     

    Gajenje bonsaija je savršen način da tokom čitavog života svakodnevno negujete jedno drvo koje će biti uz vas. Osim vizuelnog efekta u enterijeru koji je neprocenljiv, gajenjem bonsaija vežbaćete mir i posvećenost jednom minijaturnom projektu.

     

     

    8. Bašte koje rastu u vis

     

    Suočavanje sa manjkom životnog prostora u modernim gradovima izrodilo je potrebu za dizajniranjem različitih vertikalnih bašta. U njih možete zasaditi različite ukrasne i začinske biljke, a za to će vam biti potrebna stabilna vertikalna površina, najbolje na terasi ili u kuhinjskom prostoru.

     

     

    9. Cvet na plafonu

    Vazne i saksije više nisu sporedni predmeti, danas ih dizajneri posebno osmišljavaju, a neki sui m mesto našli čak i na plafonu. Ako želite da svojim ukućanima i gostima privučete pažnju cvećem koje visi sa plafona, viseće vaze su idealan način. Pustite mašti na volju i poigrajte se svetnim aranžmanima.