Forumi » Rešenje za sve probleme

Pazite se Norovirusa tokom putovanja

    • 1581 postova
    19. мај 2016. 16.50.56 CEST

    Pre neku godinu, od oko 3.000 putnika Royal Caribbean-ovog broda Explorer of the Seas, na krstarenju iz Njujorka po Karibima, njih 550 je imalo tu nesreću da tokom putovanja iskusi simptome kao što su povraćanje i dijareja. Njihov uzročnik: veoma neprijatni norovirus.

    Poznat još i kao stomačni grip i trovanje hranom, norovirus zapravo nema nikakve veze sa gripom i ne prenosi se uvek hranom. Radi se o grupi srodnih virusa koji izazivaju upalu gastrointestinalnog trakta. Simptomi kao što su bolovi u stomaku, mučnina, povraćanje i dijareja javljaju se iznenada i izazivaju malaksalost i dehidrataciju.

     

    Norovirus izuzetno retko ima fatalne posledice.

    Iako se može dobiti tokom bilo koje vrste putovanja, naročito je nezgodan na krstarenjima, jer se radi o specifičnoj – zatvorenoj sredini, u kojoj obitava puno ljudi. Izuzetno je infektivan. Na brodovima ih obično prenose inficirane osobe, i to direktno – kontaktom, kontaminirajući hranu i piće, kao i površine i objekte koje i drugi dodiruju. Infektivnost traje od momenta kada se pojave simptomi do nekoliko dana posle oporavka.

     

    Norovirus se ne može sprečiti vakcinom, niti se tretira lekovima.

    Najbolja prevencija je redovno i često pranje ruku, a najbolji savet je da se tokom bolesti unosi dovoljno tečnosti.

    U poslednje tri godine zabeležene su 33 epidemije ovog virusa na brodovima za krstarenje. Tokom epidemije, posada obično zamoli putnike da praktikuju „samokarantin“ dok ne ozdrave, a održavanje brodske higijene se u tom periodu diže na viši nivo. Nakon završetka krstarenja, većina kompanija sprovodi detaljnu dezinfekciju broda.