Forumi » Zenske price

Arganovo ulje

    • 1436 postova
    19. мај 2016. 23.30.07 CEST

    Izuzetno delovanje ulja argana potvrdili su razne laboratorije: regeneracija hidrolipidnog sloja kože, porast udela hranjivih tvari u stanicama kože, stimulacija međustanične oksigenacije, neutralizacija štetnih slobodnih radikala i zaštita vezivnog tkiva. 

    Arganovo ulje sadrži vrlo visoke količine nezasićenih masnih kiselina, uključujući i linoleinsku kiselinu, koja štiti i regeneriše kožu. Masne kiseline također stimuliraju međustaničnu oksigenaciju, koja pomaže u vraćanju osnovne ravnoteže vode i lipida u hidrolipidnom sloju kože. Na taj se način sprečava sušenje kože i gubitak elasticiteta, što znači sprečavanje nastanka bora, te koža postaje mekša i zategnutija. 

    Učinak protiv nastajanja bora se povećava zbog prisutnosti velike količine vitamina E (tokoferola), koji je poznat kao najsnažniji biološki antioksidans i kao takav neutralizuje slobodne radikale. Isto tako, vitamin E štiti stanične membrane od lipidne oksidacije i tako usporava proces starenja, te pomaže regeneraciji ožiljcima oštećenoj koži. 

    U kombinaciji s dodatnim biljnim uljima i eteričnim uljima sličnog delovanja, mogu se dobiti vrlo potentne mešavine pomoću kojih se, redovnim korištenjem, bore i ožiljci mogu znatno smanjiti. Važno je znati da korištenjem prirodnih, nerafiniranih ulja poput argana željeni rezultati traju vrlo dugo jer sami sastojci takvim proizvoda odgovaraju i vrlo su slični (ili isti) sastojcima koji se nalaze u hidrolipidnom sloju ljudske kože. Na taj način koži pružamo podršku da se i sama regeneriše. 

    Arganovo ulje ne začepljuje pore i vrlo se brzo upija, pa neće ostaviti sjajan trag kada se nanese na kožu lica. Ako ga koristite kao dnevnu njegu, nabolje je prvo nanijeti odgovarajući hidrolat na lice i namazati ulje dok se koža još nije sasvim posušila. Tako ustvari na lice nanosite jednu inačicu kreme bez emulgatora, obzirom da koža istovremeno dobija i masnu i vodenu fazu (koje su osnovni sastojci svake kreme). 

    Argan možete koristiti za celi niz kožnih poteškoća, kao i u raznovrsnoj nezi kože. Osim spomenutog delovanja protiv bora, te kod zaceljivanja ožiljaka može se koristiti: 

    Kod kožnih iritacija i upala 
    Za njegu masne kože jer reguliše lučenje sebuma 
    Za prevenciju strija za vreme trudnoće 
    Za jačanje krhkih noktiju 
    Kod tretmana ekcema i psorijaze 
    Kao pakovanje za kosu jer daje kosi sjaj, pojačava rast kose, te štiti kosu od pucanja 
    Za njegu osetljive dečje kože