Forumi » Kućni ljubimci

Zivotinje teško podnose vrućine

  • 65 postova
  24. мај 2016. 21.07.37 CEST

  Visoke temperature ne prijaju našim ljubimcima. Životinje nemaju sposobnost da se hlade putem znojenja. Ako su psi i mačke izloženi visokim temperaturama, postoji opasnost da dobiju toplotni udar. Svi oni koji vole životinje bi trebalo da obrate pažnju na sledeće:

  Životinje tokom leta ne ostavljati u automobilu. Čak i kada se vozilo nalazi u hladu, unutrašnja temperatura je često preko 50 stepeni. Tada ni otvoren prozor nije dovoljan za rashlađivanje.
  Kućnim ljubimcima davati dosta vode. Veterinari savetuju da se životinjama daje dosta vode, ali i da se pazi na čistoću posuda za hranu. Broj bakterija se povećava na vrućini. Ostatke hrane obavezno treba baciti.
  Zaštita od sunca. I pored krzna, naši četvoronožni ljubimci mogu dobiti opekotine. One se najčešće javljaju na nepigmentisanim delovima kože: očnim kapcima, njušci, usnama ili ušima. Kao preventivu treba nanositi neparfimisane kreme za sunčanje. Preparati ublažavaju crvenilo, svrab i perutanje kože.
  Kratke šetnje.

  Pse je najbolje izvoditi rano ujutru i kasno uveče. Kod starijih pasa mogući su problemi sa cirkulacijom. Ako je kućni ljubimac dugo bio na suncu, treba mu staviti hladne obloge i posetiti veterinara.