Forumi » Ljubav

Mane partnera i kako ih savladati

    • 65 postova
    25. мај 2016. 23.39.54 CEST

    Neke specifičnosti u ponašanju i karakteru partnera pogoduju, slične su našima, dok druge ne- smetaju, iritiraju, mogu nas dovesti do ludila. Jedinstvena formula kao rešenje problema koji usled različitosti nastaje u odnosu ne postoji, pitanje je samo u kojoj meri i na koji način se te različitosti ispoljavaju, možemo li prihvatiti „nedostatke“ voljene osobe, možda ih promeniti ili eliminisati. Prvenstveno pre ulaska u emotivnu vezu ili kasnije zajednički život, bitno je bazično podudaranje, slaganje u životnim stavovima, moralnim normama, ali, što mnogi previde, i u svakodnevnim životnim navikama.

    Partneri se umnogome mogu jedan drugome prilagoditi, svoja shvatanja i stavove vremenom približiti stavovima voljene osobe, ali neko često naučeni obrasci ostaju. Da li je istina, ono što majke često savetuju, ne ulaziti u bračni život s maminim mezimcom. Jedno je sigurno- i najdivnije stvorenje nenaviknuto na život u ravnopravnoj zajednici ponašaće se sebično, možda i nesvesno. Pre nego što i pomislimo da, nemoćni, dignemo ruke od ideje o zajednici s takvim ili čovekom s kojim se razilazimo na nekom drugom nivou, potrebno je da sebe podsetimo na to da i mi sami, sasvim sigurno, jesmo nesnošljivi možda u nekom drugom pogledu. Potrebno je da radimo na sebi u istoj meri u kojoj to zahtevamo od partnera. Dve emotivno zrele osobe koje se vole ne moraju, ali mogu sve, ukoliko to zaista i žele, a kako je dobra komunikacija najbitniji element zdravog odnosa-komunicirajmo, svakodnevno, i pola problema je u startu rešeno.

    Da biste znali da prepoznate pravog partnera, morate znati od čega je on sazdan, a mnogi nemaju ni najmanju ideju šta je to.
    Često zamene ono što im treba sa onim što žele i uz šta bi se skrasili. Mnogi ne znaju ni šta zaista očekuju, a očekivanja mogu postati osnova za vezu koja se čini zadovoljavajućom.

    Kada bi svi znali šta ih zadovoljava pre nego što krenu kod matičara, verovatno bi stopa razvoda bila 50 odsto manja. To je kao kada niste pripremljeni za test - kada niste pripremljeni za brak verovatno će rezultat biti nesrećan brak i na kraju razvod.
    Nećete imati dugu i ispunjujuću vezu dok ne otkrijete šta vas zadovoljava. Ovo možete otkriti na niz načina.

    Veoma je teško, zapravo, saznati šta vas "radi" jer to znači da morate provesti neko vreme unutar sebe i upoznati sve ono što se krije iznutra, a čitava lista očekivanja ili "idealna" lista je stvorena na osnovu vašeg dosadašnjeg iskustva.
    Beba reaguje plačem onog trenutka kada nije zadovoljna i nju ćete lako umiriti time što ćete joj dati ono što traži, a taj izbor nije naročito velik. Na taj način, beba uči da će plakanjem uvek dobiti ono što želi. Kada odrastamo, saznajemo da nam je potrebno više toga da bismo bili zadovoljeni a vremenom nalazimo i više načina da to postignemo.

    Da biste prepoznali sve to, morate biti sposobni da osetite ukus, miris, dodir i boje svojih iskustava. Kada osetite da vam određena iskustva pružaju zadovoljstvo, počinjete da cenite zadovoljstvo. Tada počinjete da ponavljate takva iskustva a prestanete sa onima koja ne stvaraju takvu senzaciju. Sve to će vam reće vaš mozak, stoga, slušajte ga.

    Nažalost, većina nikada ne sazna šta sve može da ih zadovolji jer su u neprestanom kontaktu sa svim onim što im stvara negativne reakcije pa se više koncentrišu prema negativnom nego pozitivnom. Takva negativnost je veoma česta danas, opet, nažalost.

    Možda smo previše okruženi negativnim vestima u medijima, loša ekonomija, uslovi za život i sve što nam je deo svakidašnjice. Programirali su nas da tražimo mane u svemu sa čim se susrećemo. Tako postajemo slepi za lepe stvari.

    Ključ svega je da se u putpunosti opustite kako biste osetili šta vas na više nivoa čini srećnim - fizički, psihički, emotivno, seksualno...