Forumi » Dome, slatki dome

Šta učiniti da vam kuća miriše lepo!

    • Moderator
    • 370 postova
    26. мај 2016. 00.24.43 CEST

    I vaš dom može da ostavi odličan prvi utisak

    Prva stvar koju primetimo kad uđemo u nečiju kuću je miris. Da li se nešto peče u rerni ili je negde naprskano sredstvo za čišćenje, vaš nos će osetiti tačno ono što se dešava u toj kući. Verovatno zato što kada dolazite spolja, gdje je prostor otvoren i nema nikakvih mirisa, vaš mozak brzo registruje promene u vazduhu.
    Čak i najčistija kuća može imati neprijatan miris s vremena na vreme. Kako da sprečite neprijatne mirise i kako da učinite da vaš dom miriše neodoljivo?

    Šta smrdi?

    Postoji mnogo uzroka neprijatnih mirisa u vašem domu. Ako imate decu, to je od kake i bljuckanja. A, ako imate kućne ljubimce, opet kaka i bljuckanje. Hrana je odličan izvor raznih aroma i prijatnih i neprijatnih. Većina drugih uzroka vodi do čistoće ili bolje rečeno do nečistoće. Nepoželjni mirisi su generalno  uzrokovani bakterijama u vašoj kući. Kuhinja i kupatilo su ustvari legla bakterija koje se razvijaju u vlažnoj sredini sa hranom ili otpadom.

    Kako neprijatne mirise držati podalje

    Ne treba da živite u sterilnoj sredini da bi vaš dom mirisao prijatno. Čak i čista kuća može da miriše neprijatno s vremena na vreme. Ključ je pronaći izvor neprijatnog mirisa, a zatim ga se rešiti. Ako smrad pokušate prikriti drugim mirisom, samo ćete pogoršati stvar i dobiti lošu mešavinu mirisa. Evo na primer, ako spremate ribu i onda poprskate prostor osveživačem, dobicete ribno-cvetni miris, što uopšte nije bolje od mirisa same ribe.

    Evo nekoliko savjeta koje možete koristiti svakodnevno, da biste se otarasili loših mirisa u kuci:

    Praznite svoju kantu za smećeRazmislite samo šta sve bacate u kantu u toku danaKako se otpad nalazi na sobnoj temperaturi, mirisi su neizbežni. Zamenite vašu kantu za smeće manjom i naviknite se da menjate vreću nekoliko puta na dan.

    Rešite se kante za peleneRazmislite malo!Čak i kad je prazna, miriše jako neprijatno. Lakše je da pelene bacite u kantu za smeće koja je u kuhinji, jer se ona prazni 2-3 puta dnevno, nego u kantu namenjenu za pelene, jer njoj treba i po nekoliko dana da se napuni. A toliko otpada i bakterija u dečijoj sobi nije poželjno.

    Sprečite neprijatne mirise pre nego se pojave. Sve što prospete na kuhinjski pod, pokupite što pre možete; Obrišite WC šolju svako veče pre spavanja; Uveče, posle zadnjeg obroka ispraznite kuhinjsku kantu za smeće, čak i ako nije puna. Hrana koja ostane u kanti tokom noći, smrdeće jako sledeće jutro.

    Koristite svoj aspirator dok kuvatePosebno ako spremate ribu ili nešto pržite.

    Redovno čistite rernu. Ako vam rerna miriše neprijatno kad je zagrevate pre stavljanja hrane unutra, vreme je da je očistite. Ako vam se nešto prosulo tokom pečenja, očistite je neposredno posle spremanja jela. Ako prosuto ostane na dnu rerne, mirisaće vam svaki sledeći put kad je budete koristili, sve dok je ne očistite. Prosuto takođe može da se zapekne na dnu ako se blagovremeno ne očisti i to onda stvara dodatni problem pri čišćenju. Rerna bi trebalo da se čisti 3-4 puta godišnje, zavisno o toga koliko je često koristite.

    Otvorite prozore Ako vremenski uslovi dozvoljavaju, otvoriti prozore je najjednostavniji način da vaš dom trenutno zamiriše sveže. Pustite da vazduh cirkuliše. Loši mirisi će ubrzo naći put van iz vaše kuće, pre nego li se počnu gomilati.  

    Jako je bitno da otvorite prozore u vašoj kući kad god imate priliku za to. Vazduh unutra može biti zagađeniji nego vazduh napolju, pogotovo ako koristite mnogo sredstava za čišćenje.

    Dodavanje aroma

    Volite li miris toplog peciva i kolača, onda je za vas miris vanile i cimeta. Možda, pak, uživate u  mirisima prolećnog cveća. Šta god da preferirate, postoji brdo proizvoda na tržištu, koji su nam dostupni u svakoj prodavnici. Važno je pronaći aromu koja miriše prirodno, koja nije parfimisana i koja vam neće preopteretiti nos.

    Postoje i proizvodi koji nisu samo za pokrivanje neprijatnih mirisa, nego ih i eliminišu. To su obično mirisi u spreju. 
    Sveće su drugi način da vaš dom obogatite lepim aromama. Ima ih raznih oblika, veličina i mirisa.

    Koristite prirodne osveživače

    Prirodni osveživači vazduha možda ne djeluju tako brzo kao oni koje kupite i poprskate okolo, ali su definitivno bolji za vas i čak i mirišu bolje.

    Soda bikarbona je klasični absorber neprijatnih mirisa. Stavite posudu sa sodom bikarbonom na mesto gde mirisi stvaraju problem i neprijatnost. Poprskajte je po tepihu, ako i tu imate problem sa mirisima i ostavite tako neko vreme ili čak i preko cele noći pre nego što pokupite usisivačem. Ne daje neki prijatan miris, ali to i nije poenta kada se koristi soda. Ona je samo absorber.

    Razne biljke mogu pomoći da prostorija miriše lepo. Grančica ruzmarina ili lavande je odličan izbor, naročito ako ih možete ubrati sveže. Ako ne, i osušene takođe mirišu lepo.

    Prokuvano bilje i začini takođe deluju. Mnogi ljudi vole miris cimeta ključalog u vodi. I kriškice limuna u ključaloj vodi ili limunov sok sjajno mirišu. Vanila, pomorandža, menta, karanfilić i muškatni oraščić, takođe mirišu lepo kada se prokuvaju. 

    Vaše omiljeno eterično ulje može vam poslužiti za osveženje prostorije. Kapnite malo ulja na komad vate i ostavite u sobi.

    I sobne biljke pomažu boljem kvalitetu vazduha. Ima raznih biljaka koje čiste vazduh na različite načine, ali generalno, dobre su u pročišćavanju. Ne preterujte sa zalivanjem biljaka, jer onda možete imati problem sa ustajalom vodom ili previše mokrom zemljom, što uzrokuje neprijatne mirise.

     


    Poslednja izmena: 26. мај 2016. 12.33.46 CEST"