Forumi » Saveti za roditelje

Tetka najlepsi dar za decu

    • Moderator
    • 155 postova
    26. мај 2016. 01.17.37 CEST

    Kod mnogih pojam tetka povezuje se sa najlepšim iskustvima i najtoplijim emocijama. Nju svi osećamo kao drugu majku. Naravno, za majku nema zamene, ali jedina osoba koja može da konkuriše za to mesto je tetka. Ona je nekako najprirodnija zamena u slučaju da majka iz bilo kojeg razloga nije u mogućnosti da bude pored svog deteta. Tetka je neko ko zna da voli, mazi i razume, da opravda nestašluk i sačuva tajnu, zna da se igra i da posavetuje.

    Često su deca bliskija i opuštnija sa tetkom nego sa svojim roditeljima. Zašto?

    Zato što roditelji moraju da budu strogi, a ako su strogi tu nema mesta za prijateljski odnos sa decom. Oni moraju da vaspitavaju decu, a vaspitavanje podrazumeva i kazne. Kod tetke toga nema. Vaspitanje nije njen posao i kod nje vlada apsolutna demokratija. Kao i kod bake i deke, gde je sve dozvoljeno, s tim što je tetka, za razliku od bake i deke, sličnih godina kao roditelji i zato su bliskije sa mladima, kažu istraživanja.

    Tetkama deca mogu poveriti ono što ne smeju roditeljima, jer kod njih nema straha od grdnje, svadje i “maltretiranja”. Tetke su super pogodne za devojčice koje su u pubertetu i koje traže odgovore na mnoga pitanja i žele probati mnogo stvari u životu. Tada je tetka nezamenljiv sagovornik, obzirom da zna mnogo više od devojčicinih drugarica, a opet, neće kažnjavati za svaku grešku, kao što bi to uradila majka.

    I kada imaju problema u porodici, sa roditeljima ili neku veću krizu u kući, deca se poveravaju tetkama. Tetke ih najbolje poznaju. One su isto kao roditelji, jer se raduju i malim i velikim uspesima svojih andjela i uvek navijaju za njih. Tetka se oduševljava kada sazna da je “zlato tetkino” naučilo da vozi bicikl, dobilo peticu iz matematike ili napisalo najbolji sastav....

    Ljubav prema deci od brata ili sestre ne umanjuje se kada tetka dobije svoju decu. Jednostavno, za svakog ima mesta u svom srcu, jer ne kaže se uzalud da se ljubav deljenjem uvećava. U ovom slučaju baš to pravilo i važi, kažu stručnjaci.

    Eksperti dodaju i to da žene koje nemaju svoju decu kroz decu brata ili sestre na neki način ostvaruju ulogu majke i manje pate zbog toga što nemaju svoju decu.

    - Biti tetka je najlepši osećaj na svetu.
    - “Tetkina zlata” su andjeli koji donose samo radost i sreću.
    - Nećaci imaju posebno mesto u tetkinom srcu.
    - Biti tetka znači biti majka nekome ko ti nije dete, te biti drugarica i inspiracija i uzor u nečijim očima.

    Ovaj tekst završavamo sa divnim Duškom Radovićem i njegovim rečima: ''Mame, rađajte deci sestre, jer sestre postaju tetke, a tetke su najepši, nezamjenljivi dar svakom detinjstvu.''

     

     

    • Moderator
    • 155 postova
    26. мај 2016. 01.27.45 CEST

    Tetka je “kul” odrasla osoba

    S obzirom na to da nema odgovornost roditelja, u ovom odnosu tetka može jednostavno da pokaže svoju dečiju stranu. Sećanja na tetku uglavnom se odnose na zabavne trenutke, šale i igre. Tetka sme da pusti mašti na volju i da bude pravi zabavljač.

    Ona je pouzdan savetnik

    Deca neretko sa tetkama mogu da razgovaraju o temama o kojima im je neprijatno da govore sa roditeljima. Ona daje odlične savete bez predrasuda, čuva tajne i otvorenije govori o svojim iskustvima. Tetka može biti prava riznica saveta.

    Tu je kada ostali nemaju vremena

    Ona će naći vreme da sašije haljinu za lutku, odvede dete na predstavu ili koncert, ili se jednostavno poigra sa nećakom. Tetka može biti značajan deo životnog iskustva deteta. Ona je tu baš kada je potrebna: pre polaska u školu, na rođendanu, na sportskim takmičenjima, na maturi, na venčanju… Deca se mogu osećati izuzetno posebno u prisustvu tetke.

    Tetka je uzor

    U ovo moderno doba, više nego ikada, deca su pod uticajem medija i prijatelja koji nisu baš uvek pozitivan uzor. Tetka može biti alternativni primer porodice, karijere, odnosa, hobija ili vrednosti.

    Ona je porodica

    S obzirom na to da je tetka odrasla sa ocem ili majkom deteta, ona može najbolje da razume dečje frustracije i probleme i njihove tačke gledišta. Kod sukoba sa roditeljima, a naročito u periodu adolescencije, tetka može biti od velike koristi. Deca će se poveriti tetki ako ne mogu svojim roditeljima, a ona u porodičnim nesuglasicama može biti savršen posrednik.

    Tetka može da zameni roditelje

    Naravno, ne bukvalno, ali kada su, na primer, mama i tata zauzeti, ili su na putu, tetke mogu mnogo da pomognu pružajući pažnju i ljubav. Pored toga, tu je i praktična pomoć. Ako je mama odsutna, tetka može da pripremi obrok ili da pomogne oko domaćeg zadatka. Posle roditelja, tetka može da postane najbliža osoba detetu.

    Ona je tu da ohrabri

    Tetka će podržati dete i biti najstrastveniji navijač, ma o čemu da je reč: o sportu, hobiju, školi ili nekom drugom interesovanju deteta. Ako se dete suoči sa neodobravanjem, tetka može uvek da pronađe način da pruži ohrabrenje. Tetke mogu biti najveći obožavaoci svojih sestrića/sestričina i bratanaca/bratanica, a to deci daje jedan poseban osećaj pripadnosti.

     

     

    Bebac.com


    Poslednja izmena: 26. мај 2016. 01.35.35 CEST"