Forumi » Zaštita mobilnih uređaja

Top 5 Android aplikacija za lociranje telefona

    • Moderator
    • 779 postova
    06. јун 2016. 15.46.09 CEST

    Top 5 Android aplikacija za lociranje telefona u slučaju nestanka

     

    Ako ste do sada imali sreće da ne ostanete bez mobilnog telefona, možda ćete želeti da se osigurate da se tako nešto ne desi ni u budućnosti. Sigurno ste barem jednom čuli priču o bezuspešnom proveravanju svih džepova i torbe. Da bi ste sprečili nastanak ovakve situacije, želeli smo da vam prikažemo, i za vas testiramo, nekoliko najpopularnijih aplikacija za bezbednost mobilnih telefona. Izbor aplikacija za testiranje vršen je na osnovu popularnosti aplikacije na Google Play-u, ocenama i komentarima korisnika sa foruma.

     

    1. LOCKWATCH by BlockTech

     

    Hteli mi to da priznamo ili ne, mobilni telefoni su postali naši stalni pratioci. Nosimo ih u kupovinu sa uključenim kalkulatorom, stavljamo ih na nadlakticu dok treniramo, navode nas kuda da vozimo. Takođe u njima čuvamo mnoge informacije, privatne i poslovne, koje su često od značaja. Mnogo više rukovanja stvara i mnogo više situacija gde telefon može biti ukraden ili jednostavno zaboravljen. Zamislite samo kako biste se osećali da vaš telefon jednostavno nestane. Grozan osećaj? Zar ne? Ako delite naše mišljenje preporučujemo Vam da pogledate aplikacije koje smo testirali za Vas i preventivno odaberete jednu.

     

    Lockwatch na Google Play ima rejting od 4.4 zvezdice od oko 25 hiljada korisnika. Veličina preuzimanja je 240kB, dok nakon istaliranja zauzima 1.43MB.

    Radi se o veoma jednostavnoj aplikaciji koja neće ometati funkcionisanje vašeg uređaja. Interfejs je razumljiv i pregledan. Na pocetnom ekranu dominiraju dve kartice: GENERAL i PREMIUM. Kartica GENERAL odnosi se na besplatne mogućnosti aplikacije, dok je kartica PREMIUM rezervisana za opcije koje se jednokratno plaćaju 4.66$.

     

    slika123_s.jpg

     

    Aplikacija je veoma jednostavna za podešavanje. U glavnom prozoru se aktivira opcija „Send alert email“. Nakon ovoga, aplikacija će u slučaju određenog broja neuspelih pokušaja otključavanja telefona pomoću prednje kamere slikati prestupnika i poslati vam na mail njegovu sliku i lokaciju generisanu pomoću GSM/Wi-Fi. Broj neuspelih pokušaja koji će aktivirati zaštitu može se podesiti u opsegu od 1 do 3. Aplikacija koristi zaključavanje ekrana operativnog sistema. Efikasno radi sa šablonima, PIN-om ili zaključavanjem pomoću šifre. Otključavanje otiskom prsta i uzorkom lica nisu podržani na svim uređajima.

     

    Praktičnim testiranjem ustanovili smo da je aplikaciji potrebno oko 3 sekunde da slika prestupnika i odredi njegovu lokaciju pre nego što Vas o tome obavesti porukom u inboxu. Lokacija je precizna, jer je maksimalna greška lokacije iznosila oko 30m. Što se tiče tajnovitosti, prestupnika može upozoriti jedino notifikacija lokacije koja se pojavljuje na statusnom baru tokom ranije pomenute 3 sekunde.

     

    slika456_s.jpg

     

    Ukoliko Vam se Lockwatch svidi i rešite da platite premium opcije, tamo Vas očekuju: detekcija promene SIM kartice, email obaveštenje o uključivanju telefona nakon što je bio isključen, slikanje višestrukih slika i zvuka po pogrešnom unosu i slanje SMS prijateljskom broju sa podacima o lokaciji ukoliko nisu dostupni mobilni internet ili Wi-Fi.

    Napominjemo da se radi o aplikaciji koja nema mogućnost udaljenog pristupa i nadzora nestalog mobilnog telefona, već će Vam samostalno poslati sliku i lokaciju ukoliko neko neovlašćeno pokuša da otključa vaš telefon. Ovo može biti korisno i onima koji žele da saznaju da li neko pokušava da im provali u telefon dok oni nisu prisutni.


    Poslednja izmena: 06. јун 2016. 15.49.49 CEST"
    • Moderator
    • 779 postova
    06. јун 2016. 15.48.57 CEST

    2. Cerberus by LSDroid

     

    Cerberus na Google Play takođe ima rejting od 4.4 zvezdice od oko 86 hiljada korisnika koji su ga ocenili. Veličina preuzimanja je 7MB dok nakon istaliranja zauzima oko 19MB.

     

    Odmah nakon preuzimanja aplikacija će Vas uputiti da kreirate korisnički nalog i povežete ga sa email adresom na koju će stizati obaveštenja. Po ceni od 5$ godišnje moguće je dobiti punu verziju programa. Kako bi zainteresovali korisnike da instaliraju njihovu aplikaciju omogućeno je korišćenje trial varijante u trajanju od 6 dana od dana preuzimanja aplikacije.

     

    slika78910_s.jpg

     

    Interfejs je user-friendly, kako na androidu tako i na PC-u. Iako za stepen složenija od prethodne, aplikacija je takođe jednostavna za rukovanje. Korišćenje aplikacije se ostvaruje pomoću podešavanja aplikacije direktno na štićenom uređaju i pomoću praćenja statusa telefona pomoću internet sajta www.cerberusapp.com, gde se u oba slučaja morate ulogovati na kreirani nalog.

     

    Na štićenom uređaju se podešavaju: parametri korisničkog naloga, SMS komande za upravljanje aplikacijom, sakrivanje aplikacije, podešavanje administratorskih dozvola aplikacije, metode i kvalitet snimljenog zvuka i slike. Takođe se podešavaju i prijateljski SMS brojevi koji će dobiti obaveštenje u slučaju krađe telefona. Jedna od najvećih prednosti ove aplikacije u odnosu na sve ostale iz ove kategorije je to što će ona čak i posle nekoliko meseci mirovanja telefona i promene SIM kartice, svom prvobitnom vlasniku slati obaveštenja o statusu telefona.

     

    Logovanjem na pomenutom sajtu, dobijate u veoma kratkom vremenu kompletnu informaciju o statusu telefona. Takođe dobijate i informaciju o lokaciji mobilnog uredjaja koju možete jednim klikom otvoriti pomoću GoogleMaps. Sa leve strane korisničkog prozora nalazi se padajući meni sa svim dozvoljenim radnjama od kojih izdvajamo: snimanje slike i zvuka, uključivanje alarma, prikaz poruke na ekranu, brisanje celokupnog sadržaja telefona, itd.

     

    slika1112_s.jpg

     

    Testiranjem je ustanovljeno da aplikacija radi u real-time i da nema osetnih kašnjenja tokom realizacije izabranog zadatka. Lokacija je nešto preciznija u odnosu na Lockwatch, jer je maksimalna greška iznosila manje od 20m. Što se tiče prikrivenog rada, aplikacija je potpuno diskretna, pa se čak u opcijama može obrisati sa liste aplikacija, i tada joj se pristupa unosom lično odabranog koda u telefonsku tastaturu uredjaja i pozivanjem tog koda.

     

    U odnosu na prethodnu testuranu aplikaciju, Cerberus odaje utisak veće preciznosti i pouzdanosti, pa je njegova cena sasvim opravdana.

     

    Cerberus se sa Google Play preuzet više od milion puta, što samo govori u prilog njegovoj pouzdanosti i efikasnosti. Forumi su puni pozitivnih iskustava ljudi koji su koristeći ovaj program došli nazad u posed svojih izgubljenih telefona.

    • Moderator
    • 779 postova
    06. јун 2016. 15.53.05 CEST

    3. TSECURE|Security by Tezou

     

    Tsecure na Google Play ima rejting od 4.8 zvezdice. S obzirom da se radi o aplikaciji francuskog porekla skinuta je nekoliko hiljada puta na našem tržistu, ali nemojte da vas ovaj podatak zavara. Veličina preuzimanja je 2.5MB dok nakon istaliranja zauzima oko 6MB. Aplikacija je potpuno besplatna i nema nikakvi in-app kupovina, što je ostavilo veoma lep utisak tokom testiranja.

     

    Odmah nakon instaliranja, aplikacija će Vas sama voditi kroz jednominutni proces registracije. Interfejs mobilne aplikacije je jednostavan i odaje utisak da se na njegovom dizajnu radilo nepunih 30 minuta. Na pocetnom ekranu dominiraju dve prečice: podešavanja i komandni centar. Ulaskom u komandni centar dobijatet mogućnost da upravljate ostalim mobilnim uredjajima koje štitite.

     

    slika13141516_s.jpg

    Interfejs kreiran za racunar, kome pristupate na sajtu www.tezousecure.com, predstavlja potpunu suprotnost svom mobilnom parnjaku. Zbog svoje jednostavnosti i preglednosti veoma je komforan za korišćenje. Nakon logovanja i izbora uredjaja koji je nestao, prikazaće Vam se glavni prozor aplikacije u kome možete da izaberete dijagnostiku nestalog uredjaja, lociranje istoga i bezbednosne procedure koje mogu biti primenjene. Izborom dijagnostike dobićete mogućnost da proverite kompletan status uredjaja po svim parametrima.

     

    slika1718_s.jpg

     

    slika19_s.jpg

     


    Izborom kartice „Find“ aplikacija Vam nudi lociranje uredjaja na tri načina: putem GPS, putem Wi-Fi i pomoću IP adrese dobijene dijagnostikovanjem. Tokom testiranja opcije lociranja ustanovljeno je sledeće: Preciznost lociranja je odlična kada se lociranje radi GPS-om ili pomoću Wi-Fi, jer je tada greška u tačnosti ispod 20m. Lociranje pomoću IP adrese ne treba koristiti jer je u više navrata testirano sa nekoliko IP adresa i ne daje nikakve rezultate (uredjaj je fizički bio u Beogradu a pomoću IP adrese je lociran je u blizini Kragujevca). Ako za lokaciju koristite GPS moraćete da čekate oko 2 minuta pod uslovom da se telefon nalazi na otvorenom prostoru. Za lociranje pomoću Wi-Fi trebaće vam oko 30 sekundi, bez povećanje greške u odnosu na GPS metodu. Takodje u ovoj kartici postoji opcija uključivanja glasnog alarma telefona na daljinu.

     

    Slika23.jpg

     

    Slika24.jpg

     

    U kartici „Security“ aplikacija Vam nudi sve bezbednosne procedure koje možete preduzeti kako bi ste zaštitili izgubljeni uređaj. Na raspolaganju su Vam: postavljanje šifre na uredjaj, vraćanje uredjaja na fabričko podešavanje i kompletno formatiranje SD kartice koja se nalazi u uredjaju. Sve opcije su testiranje i rade bez ikakve zadrške. U svakom trenutnu klikom na opciju „History“ možete pregledati listu svih preduzetih aktivnosti tokom zaštite telefona. Takođe, omogućeno je da na ekranu telefona prikažete poruku za pronalazača/kradljivca i uslikate ga tokom čitanja poruke a da on toga nije svestan.

     

    Slika25_s.jpg

     

    slika2728_s.jpg

     

    • Moderator
    • 779 postova
    06. јун 2016. 15.55.17 CEST

    4. Kasperski Internet Security by KasperskiLab

     

    Kasperski je dobro poznata firma na našim prostorima pa smatramo da je nije ni potrebno posebno predstavljati. Navedenu aplikaciju i pored njenih primarnih anti-virus mogućnosti testirali smo za Vas samo sa aspekta pronalaženja telefona u slučaju nestanka. Ova aplikacija na Google Play ima rejting od 4.7 zvezdice od preko milion recenzenata. Veličina preuzimanja je oko 31MB dok nakon istaliranja aplikacija zauzima oko 70MB. Aplikacija je besplatna a nudi mogućnost kupovine licence, što se ne odnosi na testirane mogućnosti, jer su one sve besplatno dostupne. 

     

    Kao što je slučaj sa prethodnom aplikacijom, odmah nakon instalacije aplikacija će Vas voditi kroz rutinski proces registracije. Nakon registracije potrebno je da istu potvrdite putem primljenog maila. Interfejs mobilne aplikacije je veoma bogat i pruža mogućnost podešavanja najsitnijih detalja. Za potrebe našeg testiranja na mobilnoj aplikaciji je potrebno, u kartici „Anti-Theft“, aktivirati sve opcije koje želite da koristite. Za pristup ovoj kartici trebaće Vam security kod koji ste definisali tokom procesa registracije, tako da je bezbednost podignuta na još viši nivo. 

     


    slika2930_s.jpg

     

    slika31323334_s.jpg

     


    Opcija koja Kaspesrki Internet Security odvaja od ostalih testiranih aplikacija je SMS Commands. Konkretno radi se o mogućnosti da nestalom uredjaju pošaljete komande putem SMS poruke umesto putem interneta. Aplikacija pruža potpunu slobodu u definisanju SMS komandi.

     

    Interfejs na sajtu www.mykaspersky.com, je praktičan i minimalistički, na šta smo i navikli od kompanije Kasperski Lab. Po samom ulasku biće Vam data mogućnost da izaberete koji mobilni uredjaj želite da zaštitite. Po izboru uređaja nude se opcije: prikaz poruke na ekranu (do 100 karaktera), zaključavanje i lociranje uređaja, slikanje kradljivca prilikom prijema poruke koju ste mu poslali, brisanje svih ličnih podataka sa telefona (kontakti, finansijski podaci, SMS) i brisanje kompletnog sadržaja SD kartice. 

     

    Slika35.jpg

    Slika37.jpg

     

    Sve opcije su testirane i rade bez ikakve greške ili kašnjenja. Lokacija je određena u roku od nekoliko sekundi i precizna je kao i prethodne sa odstupanjem oko 20m. Za svaku preduzetu akciju, kao i njen rezultat, Kasperski Vam na mail šalje obaveštenje. Ukoliko ste želeli da slikate kradljivca na mail će vam biti prosleđene i slike zabeležene prednjom kamerom telefona. Jedina zamerka programerima na koju smo našli je ikonica kamere koja se prikazuje pored obaveštenja da je telefon zaključan, pa kradljivac može biti na neki način upozoren šta činite. 

     

    Slika38.jpg

     

     

    Sve u svemu, ovakvu aplikaciju ćete želeti na Vašem telefonu jer pored “Anti-Thief” opcije nudi veoma raznovrsnu zaštitu za Vaš telefon.

    • Moderator
    • 779 postova
    06. јун 2016. 15.57.42 CEST

    5. PREY Anti Theft by Prey, Inc.

     

    PREY na Google Play ima rejting od 4.2 zvezdice od oko 55 hiljada ocenjivača. Aplikacija je preuzeta više od milion puta. Nemojte da vas zavara malo slabiji rejting u odnosu na ostale aplikacije koje su testirane u ovom članku, jer Prey predstavlja esenciju ovog članka. Veličina preuzimanja je 7.5MB dok nakon istaliranja aplikacija zauzima oko 26MB.

     

    Nakon instalacije sledi interesantan strip o načinu primene aplikacije.



    Slika40_s.jpg

     

    Odmah nakon toga kreiraćete korisnički nalog, a interfejs će nekadašnje obožavaoce i gejmere neodoljivo podsetiti na „C&C Generals“. Interfejs mobilne aplikacije je lepo dizajniran i pruža mogućnost podešavanja zaštite telefona i direktnog pristupa PREY konzoli na internetu kako bi ste kontrolisali ostale štićene uređaje, kojih može biti ukupno tri na jednom nalogu.

     

    slika41424344_s.jpg

     

    Pri svakom ulasku u aplikaciju, biće zahtevano da unesete lozinku definisanu tokom otvaranja korisničkog naloga, što ume da bude malo iritirajuće.

     

    Logovanjem na adresi www.preyproject.com pristupa se korisničkom interfejsu koji odaje američko poreklo. Po ugledu na iOS interfejse sve je pregledno i ekonomično raspoređeno po radnoj površini. Nema suviše objašnjenja a svaka akcija zahteva da je razmotrite i ponovo odobrite. Pored standardnih opcija oglašavanja alarma, prikaza poruke na ekranu nestalog uređaja, zaključavanja ekrana, PREY nudi opciju sakrivanja ikone aplikacije iz spiska instaliranih aplikacija kako ne bi narušio tajnovitost nadzora, kao i mogućnost proglašenja uređaja izgubljenim. Kada se to desi, u određenim vremenskim intervalima koje ste definisali, PREY će određivati lokaciju uređaja i praviti putanju po kojoj se kradljivac kretao. Takođe će sve ovo biti propraćeno slikama sa prednje kamere uredjaja.

     

    Takođe PREY omogućava izradu Geo-Fence zona, i sistem će vas alarmirati ukoliko se neki od uređaja od interesa pojave u navednoj zoni. Nismo baš sigurni kakvu ovo ulogu ima, ali smatramo da nekome verovano može biti od velike koristi.

     

    slika456_s.jpg

     

    Slika47.jpg

     

    Lokacija nestalog telefona se određuje sa ogromnom preciznošću. Greška određene lokacije ne prelazi 10 metara. Vreme trajanja lociranja je trenutno. Aplikacija nudi poboljšanje preciznosti i obima opcija za zaštitu ukoliko kupite PRO verziju.

     


    Zaključak

     

    Nakon testiranja došli smo do zaključka da sve aplikacije nude slične usluge, pa će, verujemo, svaka od ovih aplikacija pronaći svoju grupu korisnika. Poseban utisak na redakciju je tokom testiranja ostavila aplikacija Prey i svakako ćemo je ostaviti na telefonima – zlu ne trebalo. Potrebno je da vas na samom kraju upozorimo na dve stvari.

    Iako sve testirane aplikacije omogućavaju lociranje telefona, preporučujemo vam da eventualni povratak telefona vlasniku prepustite ovlašćenim licima, radi vaše lične bezbednosti, a prikupljene podatke u vidu slika i lokacija sačuvate kao eventualni dokaz o zločinu. Takođe, moguće da ćete ukoliko se odlučite za korišćenje neke od ovih aplikacija biti izloženi bržem pražnjenju baterije mobilnog telefona, zbog potrebe da stalno bude uključena opcija lociranja, ali to je, složićete se, mala cena u odnosu na kupovinu novog uređaja.

     

    By Ivan Tubin