Forumi » Tutorijali i uputstva

Safe Mode i Windows 10

    • 378 postova
    10. јун 2016. 10.45.23 CEST

    Piše: Filip Majkić

     

     
    How To: Windows 10 Safe Mode
     

     

    Jedno od najčešće korišćenih okruženja za rešavanje ozbiljnijih problema sa Windows operativnim sistemima je Safe Mode. Reč je o režimu u kome se sistem podiže sa minimalnim funkcijama i omogućava da se izvrši promena ili podešavanje, ukloni problematičan softver i slično. Međutim, u Windows 10 operativnom sistemu su izvršene određene promene i stoga je za svakog korisnika poželjno da prouči na koje je načine Safe Mode moguće aktivirati. Mi smo tu da pomognemo.

     

    Ulazak u Safe Mode nije kao na ranijim operativnim sistemima, kada je Windows 10 u pitanju. Zapravo, još u Windows 8(.1) je načinjena velika promena u načinu butovanja sistema, koje je drastično ubrzano. Ubrzano do te mere da je danas praktično nemoguće koristiti raniji metod pritiska na F8 taster prilikom butovanja i prostog odabira Safe Mode režima.

     

    Pogledajte kratak video tutorijal


    Safe Mode je izuzetno koristan za rešavanje i ispravljanje brojnih eventualnih problema na koje možete naići, ma koliki intenzitet tih problema bio, te je stoga zaista dobro znati kako mu sve možete pristupiti. Na gore opisani način danas možete da uđete u Safe Mode pod uslovom da nemate moderan PC računar (doduše, u Windowsu 10 je potrebno pritiskati Shift + F8). Ukoliko imate kombinaciju UEFI biosa i SSD-a, kao što većina korisnika danas ima, nije moguće uraditi "interrupt" i ući u Safe Mode sa F8. Šta vam u tom slučaju ostaje? Postoje tri načina, koja ćemo ukratko opisati.

     

    safemode1.jpg

     

    1. način: Shift i klik mišem na Restart

    Jednostavan način da uđete u Safe Mode jeste da iskoristite Windows 10 opciju Shift + Restart kombinacije. Nama ona deluje najjednostavnije. Mana? Što operativni sistem mora biti u stanju da se podigne da biste iskoristili ovaj metod. Sve je prilično jednostavno:

    1) Otvorite Start meni i kliknete na Power taster. Tada će vam se otvoriti Shut Down, Restart i Sleep opcije.

    2) Pritisnite i držite dugme Shift na tastaturi, i kliknite na opciju Restart. Važno je da držite Shift pritisnutim.

    3) Tada će se Windows restartovati i tražiti da odaberete neku od ponuđenih opcija. Vama je potrebna stavka Troubleshoot.

     

    windows_10_safe_mode1_s.jpg

     

    4) U okviru Troubleshoot stavki, pojaviće se više opcija. Odaberite Advanced Options, pa Startup Settings

    5) Unutar Startup Settings imate na raspolaganju nekoliko opcija za Safe Mode, u zavisnosti od toga da li želite klasičan Safe Mode ili Safe Mode sa podrškom za Networking ili Command Prompt. Za svaki od ovih modova korespondira jedan od F tastera, pa tako za aktiviranje opcije "4) Safe Mode" trebate da pritisneete F4. Nakon toga, sistem će se podići u Safe Modu.

     

    windows_10_safe_mode2_s.jpg


    Poslednja izmena: 10. јун 2016. 11.07.26 CEST"
    • 378 postova
    10. јун 2016. 10.48.43 CEST

      2. način: System Configuration alatka

    Ovaj način je verovatno i najbrži način da dođete u Safe Mode. Međutim, podrazumeva da korisnici znaju da koriste system config, odnosno takođe predstavlja rešenje koje je moguće upotrebiti samo kada je operativni sistem učitan. System Configuration možete da pokrenete kucanjem dotičnog pojma u Search u start meniju, ili pak kucanjem dobro poznate sintagme "msconfig" i pritiskom na Enter.

     

    safemode2.jpg

     

    Tada će vam se otvoriti System Configuration, gde trebate da uradite sledeće:

    1) Kliknite na Boot tab.

    2) U donjem levom uglu se nalazi Safe boot opcija. Ona je deštiklirana i trebate da je označite.

     

    Po zatvaranju System Configuration-a, biće vam ponuđena opcija da se računar odmah resetuje ili da se izađe bez resetovanja. Kako god, po narednom resetovanju sistema ćete moći da uđete u Safe Mode. Na ovaj način izbegavate neke korake iz 1. načina, ali je generalno msconfig alatka koju je bolje da ne pokreću korisnici koji nisu vični niti skloni snalaženju, pogotovo ako su - a takvih ima prilično, naročito među starijom populacijom - takve navike da često klikću po ekranu a da nisu sigurni šta su kliknuli. U msconfigu tako može da se napravi pravi dar-mar.

     

    windows_10_safe_mode3_s.jpg


     


    Poslednja izmena: 10. јун 2016. 11.07.23 CEST"
    • 378 postova
    10. јун 2016. 10.50.50 CEST

    3. način: Butovanje sa Recovery drajva

    Poslednji način, koji je ujedno i čest izbor "hardverskih čistunaca", jeste da se pokretanje izvrši preko Recovery drajva, odnosno fleš drajva sa sistemskom instalacijom Windows 10 operativnog sistema. Ovakav pristup ima prednost u smislu da nije neophodno podići Windows da bi se pristupilo ulasku u Safe Mode. Istovremeno, kada se desi problem takav da je Windows 10 nemoguće startovati do kraja, ovo je jedini izlaz.

    Koncept je jednostavan - umesto sa vašeg sistemskog diska (hard diska ili SSD-a) OS se startuje sa USB fleša. Potrebno je najpre napraviti Recovery flash, a potom podići operativni sistem sa USB-a odabirom adekvatne opcije prilikom butovanja računara.

     

    windows_10_safe_mode4_s.jpg

     

    Najpre je potrebno da upotrebite Windows 10 Recovery Drive aplikaciju, kojoj je moguće pristupiti iz start menija. Svakako preporučujemo da napravite Recovery USB fleš drajv, jer vam može poslužiti u raznim situacijama. Cela procedura je ekstremno jednostavna - ubacite USB u port i klikovima na Next - Next - Finish dovršite proces. Ukoliko već imate sistemski USB fleš, ovaj pasus možete slobodno ignorisati i preći na naredne korake.

     

    1. Potrebno je ući u BIOS i odabrati da se sistem diže sa USB-a. Postoji i mogućnost da se bez ulaska u BIOS odabere redosled butovanja, ali to zavisi od vašeg računara, odnosno matične ploče.

    2. Prvi ekran će vam tražiti da odaberete raspored tastature. Nakon odabira ove opcije, ostaje vam da odaberete Troubleshoot.

    Naredni koraci koje ćete načiniti su opisani u 1. načinu.

     


    Umesto zaključka

     

    Postoje još neki načini da aktivirate Safe Mode, posebno u zavisnosti od konfiguracije i određenih rešenja. Međutim, opisani načini će raditi na svim računarima i u svim situacijama. Safe Mode je izuzetno važna stavka i imajući u vidu da se više ne ulazi tako jednostavno u njega - što ste, uostalom, mogli da vidite na priloženim primerima - smatrali smo važnim da posvetimo dodatnu pažnju ovom režimu rada.Nadamo se da ste nešto naučili ili makar osvežili svoje znanje. Nikad se ne zna kada može zatrebati...


    Poslednja izmena: 10. јун 2016. 11.07.20 CEST"