Forumi » Destinacije

Ako ste krenuli na Šri Lanku ovo trebate znati

    • 1581 postova
    11. јун 2016. 12.37.38 CEST

     

    Od kada je dugi građanski rat 2009. godine konačno završen, Šri Lanka je ponovo počela da se pozicionira kao prvoklasna turistička destinacija u jugoistočnoj Aziji. Ova zemlja vam osim egzotičnih plaža nudi i brojne kulturno-istorijske atrakcije, a pravo vreme da je posetite je upravo sada, pre nego što vam masovni turizam upropasti autentično iskustvo u ovom za sada još relativno neotkrivenom dragulju Azije. Ukoliko planirate skoro putovanje, evo nekoliko stvari koje bi trebalo da znate:

     

    Šta poneti na put


    Za uživanje na rajskim plažama trebaće vam samo kupaći kostim i dosta mleka za sunčanje, ali uz oskudnu letnju garderobu obavezno ponesite i nešto „skromniju“ odeću koja pokriva ramena i kolena, jer bez nje nećete moći da uđete u hramove i na mesta od istorijske važnosti.

     

    Šta jesti


    Na Šri Lanki je zapadna kuhinja retkost čak i u skupljim restoranima, pa vam preporučujemo da se prepustite i u potpunosti uživate u lokalnoj kuhinji. Zahvaljujući brojnim začinima po kojima je ostrvo poznato (kardamom, cimet, karanfilić, piskavica i turmerik) ukus hrane je kompleksan i veoma aromatičan. Popularna jela uglavnom sadrže sočivo, pirinač, bamiju i koren lotusa, najzastupljenije jelo je kari (u raznim varijantama).

     

    Šta obavezno treba istražiti


    Pored plaža i istorijskih lokaliteta, obavezno treba posetiti nacionalne parkove koji su, između ostalog, dom leopardima, usnatim medvedima, slonovima, krokodilima i paunovima. Nacionalni park Yala je najpoznatiji i najposećeniji, ali ako ne volite gužvu, preporuka je nacionalni park Gal Oya.

     

    Šoping


    Za kolekcionare suvenira Šri Lanka predstavlja pravi raj. Sve što vam treba, od začina do lokalnih rukotvorina, možete naći u Laksala radnjama širom zemlje, dok za degustaciju čuvenog cejlonskog čaja obavezno treba da posetite istorijske fabrike, kao što je Storefield. Tradicionalne saronge i tkanine sa autentičnim šarama možete kupiti u Barefoot radnjama u Kolombu.