Forumi » Destinacije

7 destinacija za prave ljubitelje čokolade

    • Moderator
    • 592 postova
    11. јун 2016. 23.18.49 CEST

     

    Volite čokoladu i volite putovanja… Spojite ove dve ljubavi i posetite neke od najlepših „čokoladnih“ destinacija sveta:


    Le Chocolatier Manon, Brisel, Belgija
    Sve čokolade u čokolateriji Le Chocolatier Manon se prave ručno, ručno se oblikuju i ručno umaču u još čokolade. Svaki komad se tretira kao da je u pitanju dragulj i ova posvećenost i originalni pristup umetnosti pravljenja čokolade učinio je ovu briselsku manufakturu poznatom širom sveta. Čokoholičari mogu da tokom posete uživaju u čokoladnoj turi i da se upoznaju sa procesom pravljenja, kao i da kreiraju svoju sopstvenu belgijsku čokoladu. Na kraju ture svaki posetilac dobija prelepo aranžiranu kutiju sa čokoladnim uzorcima, kako bi svoje istraživanje mogao i kasnije da nastavi. Napomena: broj posetilaca mora se potvrditi bar četiri dana unapred.


    Mast Brothers, Bruklin, SAD
    Smeštena u srcu Njujorka, fabrika i prodavnica čokolade braće Mast jedna su od nezaobilaznih turističkih atrakcija za poklonike kvalitetne čokolade. Njihovi proizvodi su savršenog ukusa, a pakovanja u kojima se nalaze su posebna mala umetnička dela. I ovde možete svratiti u mali obilazak, a prethodna rezervacija nije potrebna.


    Casa del Cioccolato, Peruđa, Italija
    Svaki pravi čokoholičar uvek će pamtiti svoj prvi poljubac ili Baci – čuvenu italijansku čokoladu prelivenu svilenkasto sjajnom crnom čokoladom i ukrašenu celim lešnikom, čiji je centar ispunjen đandujom (savršenim punjenjem od čokolade i lešnika). Casa del Cioccolato u Peruđi je mesto u kome svi tu poljupci nastaju, i ljubitelji Baci-ja mogu da je posete i čak naprave sopstveni „poljubac“ u njihovoj „Školi čokolade“. A ukoliko se bolje snalazite u degustiranju nego u pravljenju, ne brinite, tokom cele vaše posete nailazićete na velike srebrne poslužavnike prepune ove divne poslastice!


    Ulice Oahake, Meksiko
    Drevni mezoamerički narodi bili su prvi svetski „čokolatijeri“ i za stanovnike Oahake čokolada je deo svakodnevnog života, ali i kulturnog identiteta. Dok se šetate ulicom svuda će vam nuditi šolju tople čokolade, čokoladna peciva ili slatkiše. Ovde čak u restoranima možete naručiti piletinu u čokoladnom sosu. Tri najveća proizvođača čokolade su Moyordomo, Guelaguetza i La Soledad i sve ih možete naći u ulici 20 de Noviembre. Ali za pravi ugođaj posetite gradsku pijacu i isprobajte ručno rađenu čokoladu malih proizvođača, koji su verovatno kakao mleli ručno na tradicionalni način i čokoladu pravili po starim porodičnim receptima.


    La Cité du Chocolat, Tain L’Hermitage, Francuska
    Strast za čokoladom u gradiću Tain L’Hermitage postaje nešto više. Svetski poznati proizvođač čokolade, Valrhona, ovde je napravio ‘La Cité du Chocolat’, mesto na kome ćete upoznati proces pravljenja čokolade do najsitnijih detalja. Ali na ovom mestu radi i čuvena škola Valrhona Ecole du Grand Chocolat, koja obučava profesionalne šefove i čokolatijere iz cele Evrope, a za ametere organizuje kratke trodnevne kurseve.


    Haigh’s Chocolates, Adelejd, Australija
    Osnovana davne 1915. godine Haigh’s Chocolates je nastarija porodična fabrika čokolade u Australiji. Ponose se činjenicom da koriste samo najkvalitetnije sastojke (uzgajaju sopstveni vrhunski kakao) i zapošljavaju najbolje australijske čokolatijere. Posetioci fabrike mogu da posmatraju tim čokolatijera na delu i nakon što su čokolade napravljene, da ih na licu mesta isprobaju. Napomena: Obavezna je degustacija čuvenih čokoladnih žabica.


    Rabat Estate, Sveta Lucija
    Okruženje u kom su smeštene plantaže kakaoa Rabat Estate-a je upečatljivo: okružene su prašumom, a u daljini se naziru džinovski vrhovi Mount Gimie-a. U blizini je i vulkan Soufrière sa svojim lekovitim sumpornim izvorima. Hotel na ovom imanju je takođe neverovatan, ali kao ljubitelja čokolade, najviše će vas zanimati ‘Tree to Bar’ program, koji počinje šetnjom kroz plantažu i biranjem zrelih mahuna kakaoa, a završava se pravljenjem sopstvene čokolade od njih. Tura naravno uključuje i upoznavanje sa svim ostalim fazama pravljenja čokolade, uz puno, puno degustacije.

    • 3 postova
    16. август 2018. 15.30.12 CEST

    Mislim da bih pala u neku šećernu komu kada bih otišla u bilo koju od ovih fabrika ili šta već... :D


    Poslednja izmena: 16. август 2018. 20.10.14 CEST"