Forumi » Destinacije

Nekoliko stvari koje ne treba da propustite u Beču

    • Moderator
    • 592 postova
    11. јун 2016. 23.32.51 CEST

     

    Austrijska prestonica zvanično je ponela titulu grada koji nudi najbolji kvalitet života svojim stanovnicima. Ali i mi koji ne živimo u njoj možemo lepo da se provedemo tokom posete. Evo nekoliko stvari koje ne treba da propustite u Beču (a Šenbrun i Belvedere nisu na spisku!):


    Kula Narrenturm
    Beč odaje utisak konzervativnog buržoaskog grada u kome je podrigivanje na javnom mestu kažnjivo (u šta je jedan naš sunarodnik imao priliku da se nedavno uveri). Ali u Narrenturm-u, čudnovatoj kuli iz 18. veka, videćete nešto sasvim drugačije. Voštane figure deformisanih tela žrtava raznih bolesti iz prethodnih vekova, predstavljaju uvrnuti muzej ljudske patnje, a zdanje je zapravo najstarija bolnica za zbrinjavanje mentalno obolelih ljudi u kontinentalnom delu Evrope.


    Tura „Treći čovek“
    Treći čovek je jedan od najboljih filmova ikada snimljenih, a njegova radnja odvija se u Beču. Ukoliko ste ljubitelj ovog ostvarenja (i Orsona Velsa), preporučujemo Muzej filma „Treći čovek“ i turu po kanalizaciji (gde su snimljene neke scene iz filma) sa lokalnim ekspertom Gerhard-om Strassgschwandtner-om.


    Hrana
    Beč nikako ne treba da posetite ako ste počeli ili planirate da počnete sa dijetom. Lokalne kobasice i čuveni fiaker gulasch prosto pucaju od fenomenalnog ukusa i kalorija. Za uživanje u hrani i gradskoj panorami posetite Justice ministry cafe, ili opušteni Café Hawelka.


    Nacionalna Opera
    Jeftine karte prodaju se svakodnevno 80 minuta pre početka izvođenja, zbog čega se red ispred biletarnice Opere stvara i nekoliko sati ranije. Ali vredi svakog minuta čekanja, a uvek u redu možete da isprobavate još lokalnih uličnih specijaliteta, kao što su gorepomenute kobasice.


    Muzej Kunsthistorisches
    Prvoklasna kolekcija dela poznatih autora, među kojima su i Rembrant i Brojgel. Čudnovati portreti Arčimbolda posebno će vam dočarati duh grada.