Forumi » Rešenje za sve probleme

Turbulencija

    • Moderator
    • 592 postova
    11. јун 2016. 23.46.02 CEST

     

    Letenje je jedan od najbezbednijih oblika transporta, ali možda vam neće izgledati baš tako tokom turbulencije u avionu. Ali šta je zapravo turbulencija i koja njena jačina se smatra normalnom? Evo nekoliko osnovnih činjenica u vezi sa ovom pojavom, koje bi trebalo da znate kako biste sledeći put kada se avion zadrma na 10.000 m visine mogli da ostanete mirni i da ne paničite.


    Zapamtite: turbulencija je normalna pojava
    Turbulencija se ne može uvek predviditi. Do nje može doći u trenucima kada je nebo "čisto" i najčešće se dešava iznenada. Uzročnici ove pojave su, pre svega, atmosferski pritisak, "propadanja", planinski venci, naleti toplog ili hladnog vazduha ili munje i oluje.

    Postoji veliki niz turbulencija koje se razlikuju po intenzitetu i uzrocima. Po svim mogućim statistikama i istraživanju turbulencija je vodeći uzrok povreda u avionu. Postoji bezbroj izveštaja o putnicima koji su imali ozbiljne povrede tokom leta, dok su napuštali svoja mesta ili kabine, a u tom trenu avion je neočekivano zapao u vazdušnu turbulenciju.

    Promena temperature kao jedan od glavnih uzroka turbulencije manifestuje se tokom mešanja sunčeve toplote i hladnog vazduha.

    "Propadanja" nastaju u trenucima promene vazduha, koji brzo i na velikim visinama remeti vazdušnu masu okoline, izmedju ostalog, i onu u kojoj se u tom trenutku avion nalazi. Planine, tačnije, venci planina predstavljaju prirodne granice između dve ili više vrsta vazduha, različitih temperatura i gustine – javlja se turbulencija.


    Ne bi trebalo da ste zabrinuti
    Možda ćete se osećati bespomoćno zbog svog tog drmanja, ali nema razloga za brigu, avioni su dizanirani tako da mogu da podnesu i najjače turbulencije, i one ih ne mogu značajno skrenuti sa planirane rute, niti zazavati njihov pad.


    Piloti su spremni da izađu na kraj sa turbulencijom
    Piloti obično znaju kada će se pojaviti turbulencija, delimično zato što prate vremenske izveštaje, a delimično i zbog toga što su u stalnoj komunikaciji sa timovima na zemlji koji prate let. Kada avion upadne u turbulenciju, pilot odmah obaveštava kontrolu letenja, a zatim avion usporava na „brzinu za ulazak u turbulenciju“ (turbulence penetration speed). Ipak, postoji jedna vrsta turbulencije koju niko ne može da predvidi, a to je turbulencija vedrog neba (clear air turbulance), koja se naizgled pojavljuje niotkuda, za vreme idealnih vremenskih uslova. Ona je potencijalno najopasnija, jer ne daje vreme pilotima da obaveste putnike da treba da se vrate na svoja mesta i vežu.


    Vežite pojas
    Svake godine, 58 ljudi bude povređeno tokom turbulencije, uglavnom zato jer nisu bili vezani za svoje sedište. Mogi od njih su kabinsko osoblje, čija je obaveza da idu od putnika do putnika i provere da li su svi vezani, i tokom te šetnje najčešće i dolazi do povrede. Kada vam pilot ili kabinsko osoblje kažu da se vežete, oni to rade kako bi vas zaštitili upravo od ove neočekivane turbulencije.


    Turbulencija se može pogoršati
    Kako je naša planeta sve toplija zbog globalnog zagrevanja, neki naučnici veruju da će turbulencije postati sve učestalije i jače. Naučni rad, koji je 2013. godine objavljen u časopisu Nature Climate Change, predvideo je da će u narednim godinama snaga turbulencija da poraste za 10%, a učestalost za 40%, što će prekookeanske letove, na primer, učiniti vrlo turbulentnim. Naravno, u skladu sa saznanjem o potencijalnim promenama vezanim za turbulencije, naučnici rade na novim softverima i tehnologijama koje bi mogle da avionima pomognu da izbegavaju ovu pojavu. I zapamtite, uvek možete da pre puta proverite informacije o mogućim turbulencijama na sajtu Turbulence Forecast.