Forumi » Destinacije

Putovanja inspirisanih Šekspirovim delima

    • 1581 postova
    12. јун 2016. 12.15.47 CEST

    Brojni istoričari koji se bave životom i delom najpoznatijeg engleskog pisca na svetu kažu da nema dokaza da je Šekspir ikada putovao u Evropu, ili čak susednu Škotsku, ali radnja većine njegovih komada smeštena je u stranim zemljama o kojima je čitao u knjigama. U čast 400. godišnjice Bardove smrti, predstavljamo 10 zanimljivih travel predloga za putnike koji Šekspira nose u svojim glavama i srcima (a možda i u svojim putnim torbama):


    Bogojavljenska noć


      1

     

    Okruženje u kome je smeštena jedna od najpoznatijih Šekspirovih komedija lako bi mogao biti Dubrovnik, koji i ove godine u tvrđavi Lovrijenac (u kome bismo, opet sa velikom lakoćom, mogli zamisliti dvor vojvode Orsina iz Bogojavljenske noći) organizuje letnji festival posvećen Šekspiru, Midsummer Scene. Ove godine glavna atrakcija biće jedinstvena produkcija čuvenog Hamleta u režiji Helen Tennison, koja je na festivalu već gostovala, upravo sa predstavom Bogojavljenska noć. Predstava će se izvoditi na engleskom jeziku, a uloga Hamleta prvi put je poverena ženi – glumici Helen Millar.


    Magbet


      2

     

    Magbet je bio škotski kralj koji je vladao u 11. veku. U šekspirovom delu se navodi da je bio vladar Glamisa, a dvorac Glamis u Angusu je zaista veličanstveno zdanje koje odiše istorijom, ali i jezom, pa vam neće biti teško da zamislite scenu ubistva kralja Dankana. Vredi posetiti i Dunkeld i Birnam u Perthshire-u, budući da je Dunkeld jedan od najlepših gradova u Škotskoj, a da se u Birnamskoj šumi, koja se pominje u Magbetu, još uvek nalazi Birnamski hrast, drvo koje je starije čak i od Šekspira.


    Ukroćena goropad


      3

     

    Očigledno je da Šekspir nikada nije posetio Padovu, italijanski grad u kome je smešten zaplet Ukroćene goropadi. Štaviše, u ovom delu pisac je Padovu smestio u Lombardiju, iako se ona zapravo nalazi u Venetu, u blizini Venecije. Ali ako zanemarimo ove sitnice, Padova zaista jeste jedan od najlepših italijanskih gradova, svakako vredan posete. Među najvećim atrakcijama su bazilika svetog Antonija i kapela Skrovenji u kojoj se nalazi serija Đotovih fresaka, a šarm gradu daju brojni mostići preko reke Bakiljone, male arkadne ulice i najveći eliptični trg u Evropi, Prato dela Vale.

     

    Ričard III


      4.1

     

    Čak ni Šekspir nije mogao da predvidi da će se kralj, koji je u njegovoj drami kraljevstvo dao za konja, pojaviti ispod parkinga u Lesteru. U ovom gradu postoji više atrakcija vezanih za čuvenog vladara, a najvažniji je nedavno otvoreni Centar za posetioce, u kome možete saznati više o Ričardu III, kući Jork i slučajnom otkriću njegovih ostataka ispod gradskog parkinga. U okviru ove ture, zgodno je posetiti i Bosvort, u kome se odigrala velika bitka između kralja Ričarda III i Henrija Tjudora i koja je okončala Rat ruža, a sve o pobedi koja je uzdigla dinastiju Tjudor možete saznati u Centru za očuvanje istorijskog nasleđa Bosvorta.


    Mletački trgovac


      5

     

    Šanse da je čovek koji je stvorio lik najpoznatijeg Jevrejina u književnosti ikada upoznao pripadnika ovog naroda su veoma male, a još je manje verovatno da je ikada posetio Veneciju. Ali ipak je uspeo da u svom delu uhvati duh trgovačkog grada, centra jedne epohe, kada je novac vladao Venecijom, a jevrejski trgovci i zajmodavci koji su poslovali na Rialtu (finansijski centar grada), predstavljali su njen važan deo. Danas je Rialto, sa velikim brojem suvenirnica, postao turistički kliše, ali Jevrejska četvrt, koja postoji već 500 godina uspela je da zadrži atmosferu stare Venecije. Tu su i jevrejske radnje, nekoliko sinagoga i jevrejski restoran.


    Hamlet


      6

     

    Pre ili kasnije, ljubitelji Šekspira uvek se vraćaju njegovom najpoznatijem delu. Da biste oživeli atmosferu iz Hamleta, morate posetiti dvorac u kome je radnja ove drame smeštena. Radi se o dvorcu Kronborg u Danskoj, kome je Šekspir u knjizi dao ime Elsinore (angliciziran naziv mesta Helsingør koje se nalazi u blizini dvorca). Ovde se od 1816. godine održava Festival Šekspira, a u ulogama Hamleta istakli su se mnogi poznati glumci, među kojima su između ostalog i Laurence Olivier, Christopher Plummer i Jude Law. Inače, Kronborg je svakako vredan vaše posete i zato što se radi o jednom od navažnijih renesansnih dvoraca Severne Evrope, koji se 2000. našao na listi Svetske baštine UNESCO-a.

     

    Kako vam drago


      7

     

    Šekspir je svoj zaplet zasnovao na romanu čija se radnja odvijala u Ardenima, šumovitoj planinskoj oblasti (prostire se u Belgiji, Francuskoj, Luksemburgu i Nemačkoj), koji su u njegovoj drami zamenjeni Ardenom, odnosno Ardenskom šumom, u blizini koje je živeo. Devojačko ime njegove majke bilo je Mary Arden i njena porodica potiče iz ovh krajeva, a njen porodični dom, Mary Arden’s Farm, otvoren je za posete. Iako je danas sačuvan samo mali deo Ardenske šume, vredan je posete, i još uvek verno oslikava pastoralnu idilu u kojoj se Orlando udvarao Rosalindi.


    Koriolan


      8

     

    Ljubitelji Šekspirovih „rimskih komada“ oduševljavaju se grandioznim scenama u Forumu i zapaljivim govorima Marka Antonija i Koriolana. Tokom posete Rimu, kada se nađete na u Forumu, zatvorite oči i vratite se u vreme tih grandioznih dana, i njihove podjednako grandiozne dramatizacije u Šekspirovim delima. Veruje se da je Koriolan jedna od dve poslednje drame koje je Šekspir napisao (uz Antonija i Kleopatru).


    Henri V


     9

     

    U velikoj Bici kod Azenkura 115. godine, Henri V je postigao neverovatnu pobedu nad Francuzima, sa tri do šest puta manjom vojskom od protivničke. Nakon toga, Henri V Lankaster postao je regent Francuske, a njegov naslednik je postao kralj Engleske i Francuske. U Azenkuru i dalje stoji spomenik posvećen ovoj bici, a postoji i Centar za posetioce sa nekoliko zanimljivih interaktivnih izložbi. Okolna polja su toliko mirna da je teško zamisliti da su nekada bila poprište čuvene bitke.


    Zimska bajka


      10

     

    Siciliju je Šekspir toliko idealizovao, da bi Turistička organizacija ovog ostrva trebalo da mu podigne spomenik. Na Siciliju je smestio radnju jednog od svojih ranih komada, Komedije zabune, a zatim i jednog od poslednjih, Zimske bajke. Takođe je i zaplet knjige Mnogo vike ni oko čega smeštena u luci Mesina. Svaki izgovor treba iskoristiti za posetu Siciliji, samo se potrudite sa Sirakuzu ne obilazite sa svojim identičnim blizancem, jer vam se mogu desiti iste nezgode kao u Komediji zabune.


    Poslednja izmena: 12. јун 2016. 12.24.06 CEST"