Forumi » Destinacije

Mitološka mesta u Grčkoj koja možete posetiti

    • 1581 postova
    12. јун 2016. 12.43.35 CEST

    Svima su poznati slavni junaci grčke mitologije, ali da li ste znali da i danas možete da posetite mesta na kojima su se pre 3.000 godina odvijale velike priče o Herkulu, Jeleni Trojanskoj ili, na primer, o Jasonu i Argonautima.

     


    Dion


    U senci Olimpa, planine koja je prema legendi dom grčkih bogova, počiva arheološki park Dion. Na ovom mestu je Deukalion (grčka verzija Noe) podigao oltar Zevsu u znak zahvalnosti što je preživeo Potop.

    Dion

    Ovde je i Orfej svirao na svojoj liri i pevao, inspirišući životinje, ali i kamenje i drveće da ga prate, a ovde su ga i rastrgle žene sledbenice u ekstazi i bacile njegovu glavu koja je još pevala u sveto jezero. Aleksandar Veliki je u Dionu prineo žrtve bogovima pre velikog pohoda na Persiju, a Rimljani su za sobom ostavili ostatke velikih luksuznih vila. U jenoj od njih pronađeni su ostaci najstarijeg instrumenta sa dirkama na svetu – hidraulisa (vodenih orgulja), koje se sada mogu videti u Muzeju Diona.


    Sparta


    Pre nego što je Sparta postala sinonim za hrabrost i lakonsku čvrstinu, bila je dom prelepe Jelene, čija je otmica bila povod za početak Trojanskog rata. Danas, pored ostataka temelja kuća iz bronzanog doba, i dalje se nalazi drevni hram posvećen Jeleni i njenom ljubomornom mužu Manelaju, na brdu Profitis Ilias.

    Sparta

    Pogled odavde na vrhove planine Tajget oduzima dah. Ovde su obožavana i Jelenina braća, Božji blizanci (Dioskuri) Kastor i Poluks.  Poluks je rođen besmrtan, ali kada je njegov brak Kastor ubijen, on se molio Zevsu da mu bude dopušteno da i on umre. Zevs to nije dozvolio, ali im je obojici bilo dopušteno da naizmenično jedan dan provode u Hadu, a drugi dan na Olimpu sa bogovima. Skulpture Blizanaca kao konjanika mogu se videti i Muzeju Sparte, zajedno sa bistom za koju se veruje da predstavlja Leonidu, heroja Termopila.

     

    Mikena
    Smeštena na malom brdu između dve planine koje čuvaju visoravan Argos, Mikena je nekada bila jedan  od centara grčke civilizacije i dominirala je većim delom južne Grčke.

    wpid-Photo-Apr-1-2013-357-PM

    Ovde je smeštena palata kralja Agamemnona, koji je predvodio Grke u ratu protiv Trojanaca i čije ime se vezuje za neke od najupečatljivijih antičkih tragedija. Od kada je Hajnrih Šliman ovde prvi obavio istraživanja 1870-ih, arheolozi su dokazali da Mikena i te kako zaslužuje Homerov epitet „bogata zlatom“. Danas posetioci mogu da istraže Lavlju kapiju, palatu i čudnovate grobnice kružnog oblika, nalik košnicama (tolose). U selu, u hotelu koji se zove Hotel La Belle Hélène možete čak i spavati u Šlimanovom krevetu.


    Pilos
    U Homerovoj Odiseji, Odisejev sin Telemah se iskrcao na peščanom Pilosu, a pretpostavlja se da se slika iz ovog čuvenog epa odnosi na zaliv Voidhokilia, sa tirkiznom vodom, mekim belim peskom i liljanima koji pokrivaju peščane dine, čija plaža predstavlja jedno od najidiličnijih mesta u Grčkoj.

    kalamata-messinia

    Pilos su posećivali i bogovi, pa je tako u jednoj od lokalnih pećina maleni Hermes sakrio stoku koju je ukrao Apolonu, a njih dvojica su se nakon toga i pomirili ovde, kada je Hermes obećao da će Apolonu dati svoju novu liru i da će ga naučiti kako da je svira. U malom selu Chora nalaze se ostaci vile iz bronzanog doba, u kojoj su se nekada proizvodili parfemi.


    Efira


    Na malom brdu u zapadnoj Grčkoj, usred zelenih planina Tesprotije, nalazi se enigmatična Efira.

    120_ephyra

    Veruje se da je Odisej došao ovde da se konsultuje sa duhovima mrtvih, a klasični pisci poistovećuju Efiru i njene reke, Aheron i Kokitos, sa Podzemnim svetom. Za obližnje ostatke podzemne građevine neki arheolozi veruju da predstavljaju Nekromanteion (Proročište smrti), drevni grčki hram posvećen bogu podzemlja Hadu i njegovoj ženi Persefoni koji je predstavljao vrata u Podzemlje, dok drugi smatraju da se radi o običnoj staroj farmi svinja.