Forumi » Destinacije

Letovanje Grcka - 2016

  • 1452 postova
  13. јун 2016. 22.43.38 CEST

  Palatamon

  Grčka obala je izuzetno razuđena i ima mnogo ostrva, poluostrva i zaliva. Njenu obalu zapljuskuju Egejsko, Jonsko i Sredozemno more. U Grčkoj se nalazi Sveta Gora, crkvena država koja se nalazi na poluostrvu Atos.

  Platamon je lep gradić, pun zelenila, smešten uz lepu dugačku plažu, pod Olimpom, na jugu Pierie, nedaleko od mesta Katerini. Duž dugačkog i uređenog šetališta postoji gradska plaža, a posle luke, malo izvan centra je i velika plaža po svačijem ukusu. Letovalište se može pohvaliti velikim brojem prodavnica, taverni, kafeterija, diskoteka, hotela, restorana brze hrane. Prijatna klima, toplo, bistro i čisto more, ljubazni i gostoljubivi domaćini i veoma pristupačne cene će sigurno ispuniti Vaša očekivanja o prijatnom i lepom odmoru. Zaštitni znak ovog mesta je prelepa venecijanska tvrđava.
  Od turističkih znamenitosti i zabavnih sadržaja mesto nudi veliki broj interesantnih izleta kao što su: obilazak Meteora, Waterland-a u blizini Soluna, obilazak Soluna, obilazak Atine,…

  U istoj regiji pored Platamona nalaze se i letovališta Paralia, Olympic beach, Leptokaria i Nei Pori.

  Platamon je udaljen od Novog Sada oko 800 km, a od Beograda oko 710 km.Za letovanje 2016. u Platamonu u ponudi su apartmani ili hoteli.Od turističkih znamenitosti i zabavnih sadržaja nudi veliki broj interesantnih izleta kao što su: obilazak Meteora, Waterland-a u blizini Soluna, obilazak Soluna, obilazak Atine,…

   

  • 1452 postova
  13. јун 2016. 23.45.59 CEST

  Grčka poseduje preko 1000 ostrva, od kojih je najveći broj nenaseljen. Smeštena su u 3 mora: Sredozemno, Jonsko i Egejsko more. Veliki broj se nalazi do same turske granice.

   

   

  Grčka ostrva su podeljena u nekoliko grupa: Jonska ostrva, Dodekaneze, Kikladi, Sporadi, Krit i usamljeni Tasos.

   

  Jonska ostrva su kao što im samo ime kaže, smeštena u Jonskom moru. Ovu grupu čini 7 većih i jedno malo ostrvo (Antipaksi). Ostrva iz ove grupe su Krf (najveće ostrvo iz ove grupe), Lefkada, Zakintos, Kitira, Itaka, Kefalonija, Paksi i Antipaksi.

   

  Letovanje na Lefkadi je pravo uzivanje zbog prelepih plaza i tirkiznog mora. Na slici ispod je jedan tipican pejzaz Lefkade.

   

  U najlepse plaze Grcke, spadaju i plaze na Krfu koji je administrativni i glavni turisticki centar ove grupe ostrva.

   

   

  Arhipelag Kikladi se nalazi u Egejskom moru. Najpoznatija ostrva iz ove grupe su Santorini, Ios, Mikonos. Do ostrva se može stići feribotom iz Atine.

   

   

  Dodekaneze grupa se sastoji od 12 velikih i 150 malih ostrva, od kojih se veliki braj nalazi uz samu Tursku obalu.. Od ukupnog broja, samo 26 ostrva je naseljeno. Najpoznatije ostrvo iz ove grupe je Rodos.

   

  Sporadi se nalaze u Egejskom moru, nedaleko od grčke obale. Arhipelag čine 4 ostrva od kojih je najpoznatiji Skijatos.

   

  Ostrvo Krit, udaljeno 200 km od Atine, jedno je od najvećih evropskih ostrva. Na Kritu se nalaze najlepše grče plaže. Do njega se može doći avionom ili brom iz Atine.

   

  Usamljeno ostrvo Tasos ima 1800 stanovnika koji se uglavnom bave turizmom, stočarstvom, ribarstvom i pčelarstvom. Najpoznatija mesta na Tasosu su grad Tasos i Limenaria.


  Poslednja izmena: 02. новембар 2017. 16.52.07 CET"
  • 1452 postova
  13. јун 2016. 23.47.51 CEST

  Čak i najveći ljubitelji grčkih ostrva nisu upoznati da na jugu Grčke, ispod Volosa, na nekih 80 km od Atine, postoji Evia, prelepo mesto za odmor, sa dugačkim plažama, borovim šumama, mirnim noćima, davno zaboravljenim mirisom mora i pogledom na mondenski Skijatos

   

  Na ovom, 180 kilometara dugom ostrvu, nešto manjem od Krita, osim domaćih, Srbi su praktično jedini turisti. Iako se na Eviji nalazi Manastir Svetog Jovana Rusa, posle Meteora najvažnijeg svetilišta u Grčkoj, RuSI još nisu osvojili ovaj deo sveta, dok su Francuzi i Slovaci polako počeli da istražuju ovu novu destinaciju. 

   

  Upadljivo je i da engleski jezik još nije stigao na ostrvo, pa se na sve strane čuje samo grčki, a pojava brojnih turista iz Srbije, koje za sada dovodi samo jedna agencija, inspiriše meštane da pitaju: kako ste vi čuli za ovo mesto i otkud da baš tu dođete na odmor? Iako su svi veoma ljubazni uvereni su da njihova zemlja ima mnogo boljih mesta za letovanje i odmor pa ih pojava turista iz Srbije jednostavno iznenađuje, jer se oni turizmom bave više onako usput, a okrenuti su pre svega Grcima i njihovim potrebama. 

  Glavna turistička mesta su na severu ostrva, od kojih je Pefki svakako najpopularnije. 

  Četiri kilometara dugačka šljunkovita plaža, modro more, dve suvenirnice i ograničen broj taverni. 

  Mesto nema poštu, ni banku, čak ni prodavnicu krzna ili bilo koje garderobe, ali su dva supermarketa, mesara i pijaca, sa tek ulovljenom ribom i sveže ubranim smokvama i maslinama, sasvim dovoljne za pravo letovanje. U Pefkiju čovek sve vreme ima utisak da jevreme jednostavno stalo. 

  U malobrojnim pekarama prave onaj davno zaboravljeni hleb sa „devet kora“, vredne domaćice redovno u plehovima donose meso sa krompirom da se baš tu ispeče njihov porodični ručak, iz kamioneta vas, koji polako kruži gradom, preko razglasa obaveštavaju o prodaji svojih proizvoda, a stare Grkinje ne propuštaju da se uveče zaslade lukumadesima (krofnice ili priganice) prelivenim medom. Jednom rečju krećući se kroz Pefki čovek pomisli da je u nekoj vrsti vremeplova. 

  Nema velikih hotelskih kompleksa, skutera, skijanja na vodi, mogućnosti da se iznajmi motor, samo porodične kuće i apartmani koji ne prelaze dva sprata, obavezni korzo ako vam je do dugih šetnji pored mora, neverovatan mir i ništa više.

   


  Foto: wikipedia.org, Ggia

   

  Foto: wikipedia.org, Ggia

   

  Ovo je idealno mesto za one koji vape za pravim odmorom, jer Grci, iliti Atinjani, ne idu na plažu pre deset sati ujutru, a posle ponoći grad utone u neku čudnu tišinu koju povremeno prekine primereni zvuk zrikavaca. 

   

  Ostrvo je bogato borovim šumama, pa je razumljivo što se smola, koja se ovde skuplja sa drveća, kasnije koristi kao neophodan sastojak čuvenog grčkog vina, recina. Osim nepreglednih maslinjaka i smokava, Grci su na ostrvu poslednjih dvadesetak godina počeli da uzgajaju i pistaće, pa pogled na te plantaže predstavlja posebnu atrakciju. Bogatstvu ove regije doprinosi i ribarska flota, koja se smatra najrazvijenijom i najboljom u Grčkoj, a riba ulovljena u Pefkiju i okolini najtraženija je na pijacama u Atini i Solunu i ima posebnu cenu. 

  Oni koji vole da ustanu rano mogu je u Pefkiju nabaviti veoma povoljno, a ljubazni ribari ne beže od toga ni da je očiste za istu cenu. 

  Osim prelepih plaža, Evia se ponosi i termalnim izvorima. Jedna od najpoznatijih je grčkih banja Edipsos, gde voda, temparature od 30 do 70 stepeni, izvire iz kamena na obali mora. Prirodni bazenčići sa toplom vodom i prelepi vodopadi, sa stena u plićaku, prava su meka za starije Grke. Mirne uličice, suvenirnice namenjene uglavnom starijima i hoteli sa spa centrima, deluju očaravajuće, i vraćaju vas u jedno zaboravljeno vreme kad se u ovakve banje nije išlo samo po zdravlje već i na provod. Zato i ne čudi što su u Edipsosu svome srcu lek pokušale da pronađu Merilin Monro i Marija Kalas, a svoje umorne kosti da ugreju Vinston Čerčil i naš kralj Petar Prvi Karađorđević. 

  Zato Grci vole da kažu kako je ova banja dobra za sve bolesti. 

  Pretpostavlja se da je Evia postala ostrvo tako što se odvojila od kopna prilikom nekog većeg zemljotresa, koji su inače karakteristični za ovo trusno područje. Na mestu gde je zaliv najuži, i gde su još u staroj Grčkoj napravili most, nalazi se glavni grad Halkida, koji je manjim delom na kopnu, a većim na ostrvu. 

  Stari most čini atraktivnim mogućnost da se sa njega posmatra smena plime i oseke, odnosno more ispod mosta teče kao reka i pravac menja dva puta u toku dana. Struje su tako jake da brodići jedva plove kada idu „uz vodu“. 

  U centralnom delu ostrva je planinski vrh, pa se Evia u zimskim danima pretvara u mali ski centar, poput našeg Goča i gde opet dolaze isključivo Grci. Naravno, dok Srbi ne saznaju i za tu mogućnost.

   


  Foto: wikipedia.org, stg_gr1

   

  Foto: wikipedia.org, stg_gr1

   

  PLAŽE

   

  Jedna od najlepših je peščana plaža Alikes koja se nalazi na 10-ak kilometara od glavnog grada, u selu Druzija. Kristalno čista voda, sa svim potrebnim sadržajima – tuševi, kafići, ležaljke - čini celodnevni izlet nezaboravnim. Jednako lepa je i Eliniki sa prekrasnim ostrvcetom na kojem je crkva Sv. Nikole, namenjena ljubiteljima prave prirode, bez ležaljki i komoditeta. Ko više voli šljunak, osim Pefkija, i plaža Vasiliki se pruža u nedogled i raj je za kampere. Vulkanska ostrva Lihades, na jugo-zapadu Evie, satkana su od crnog kamena, a osim delfina posećuju ih i foke. 

   


  IZLETI
  Skijatos je udaljen od Pefkija svega sat i po vožnje brodićem, pa je prava šteta ne obići ovo možda najlepše ostrvo Egejskog mora. Brdovito, sa belim kućama, plavim ešalonima, crkvicama i usidrenim jahtama iz celog sveta izgleda kao mesto za „milion dolara“. Čuvena plaža Kukunarijes, sa prelepim hotelom Skijatos Palas iznad, svakako doprinosi da poželite da ovde ostanete večno. I ostala dva ostrva Sporada, Skopelos i Alonisos, ne zaostaju po lepoti i zaslužuju dužnu pažnju. Izleti su vrlo lepo organizovani sa profesionalnim plesačicama sirtakija, metaksa partijem i delfinima koji obično prate brodiće sa veselim turistima. Ko nije video prestonicu Grčke može da iskoristi boravak na Evii i za malo para da vidi sve ono što Atina ima da pokaže. 

  ISTORIJAT
  Evia je ostrvo izuzetno bogato borovim šumama, pa ne čudi da Pefki u bukvalnom prevodu znači bor. Kada je u starom veku, posle ratova između grčkih polisa i sa Persijancima, deo stanovništva ostrva koje se tada zvalo Eubeja i predstavljalo moćnu civilizaciju krenulo je ka severu zemlje. 

  Zaustavili su se na poluostrvu sa tri prsta i celu regiju nazvali Halkidiki po utvrđenju Halkida, kako se i danas zove glavni grad ostrva. Inače, jedna od velikih pomorskih bitaka između Grka i Persijanaca odigrala se u blizini današnjeg Pefkija kod Artemisija gde su Grci uspeli da iznenade i zaustave Persijance. 

  Mnoga arheološka otkrića koja danas krase vitrine muzeja u Atini upravo su pronađena u okolini Evie, pa zato i ne čudi što je u vodama oko nje godinama ronio i slavni Žak Kusto.

   


  Foto: wikipedia.org, Ggia

   

  Foto: wikipedia.org, Ggia

   

   

   

  CENE
  Mnogi se opredeljuju za Pefki i Eviu zbog pristupačnih cena i različitih mogućnosti. Za dve ležaljke i suncobran potrebno je da uzemte dva bilo koja pića, što je ukupno 3 evra. Ukoliko je i to nekome skupo može popiti samo vodu od pola litra koja košta pola evra. Takođe, na plažu možete doneti svoje ležaljke i suncobrane. Giros sa nogu je 2 evra, pica od 5 do 10 evra, riba zubatac procija od 400 grama je 10 evra, kilogram jagnjetine sa ražnja 26 evra. Porcija lukumadesa, njihovog omiljenog slatkiša je 3 evra, vina domaća možete dobiti za 7 evra litar. Sve vrste kafa ne prelaze 2 evra. 

  PILAV I SVETAC
  Osim zaštitnika ostrva Davida Evijskog, posebno mesto zauzima manastir sa moštima Svetog Jovana Rusa, za kojeg se veruje da je čudotvorac, i čija se ruka čuva u ruskom manastiru Svetog Pantelejmona na Svetoj Gori. Još kao mladog vojnika Petra Velikog, zarobili su ga Turci. Kako nije želeo da se odrekne svoje vere, bio je ponižavan, mučen i vređan, sve dok njegov aga nije krenuo u Meku, a Jovan nije želeo da pojede pilav koji su mu spremili, već je rekao da ga sačuvaju kada se aga vrati s puta. Nekim čudom, pilav se nije pokvario i tu počinje priča o ovom svecu, kod kojeg su mnogi za njegova života počeli da dolaze i traže spas, pogotovo oni najteži bolesnici. 

  Sahranjen je u Maloj Aziji, gde su na njegov grob mnogi hrišćani, ali i Turci, dolazili kao na hadžiluk. Prilikom poznate razmene stanovništva, Grci su njegove mošti poneli sa sobom i smestili ih u brdima Evie gde su nastavili da dolaze u velikom broju.

   

  Preuzeto sa http://www.b92.net/putovanja/moj_put.php?nav_id=642290

  • 1452 postova
  13. јун 2016. 23.49.47 CEST

  Zakintos...sta reci ...neko ima lepa iskustva,a neko ne.Ja licno sam provela 14 prelepih dana tamo.Ono sto bih napomenula da prvi dan idete obavezno na sastanak sa vodicem.On ce vam obajasniti najbolje kako da uzivate u odmoru .Da dobro ste procitali jel u suprotnom moze da vam se odmor pretvori u pravu nocnu moru.Ono sto bih vam ja savetovala da nikako ne  iznajmljujete skuter  jel su putevi klizavi .Mozete iznajmiti renta car,a ono sto ne uspete kolima da vidite imate opciju grackog prevoza cije su cene smesne.U svakom slucaju za sve pitajte vodica.Sto se tice lekara(zlu ne trebalo) ako nije u bolnici onda je na jedrenju i nema ga par dana.Zato vam podvlacim da sami vodite racuna o svom zdravlju, jel je tamo zdravstvo na vrlo niskom nivou.Sto se tice mladih Engleza uzas..svasta ima da vidite i dozivite od njih.Ali ako ne izlazite uvece postedecete sebe gledanja njihovih bahanalija.Moj odmor je se svodio u uzivanju na prelepim plazama i obilasku ostrva pa cu u nastavku teksta o tome.

   

   Plaze se nalaze na juznom i istocnom delu ostrva. Na juznom dalu je zaliv Laganas sa visekilometarskom plazom koja se iskreno nama uopste nije dopala. Naime ovde odsedaju Englezi (koji cine 70% turista na ostrvu), tako da je "pescana" (citaj blatnjava) plaza prenatrpana i prljava sa toplom, ali mutnom vodom. Sve je podredjeno engleskom stilu zabave tako da je ovde i najveca koncentracija barova sa tipicno ostrvskim vidom zabave, pa ko voli...inace su cene zbog engleza za 20-30% vece nego drugde na ostrvu. U blizini Laganasa je i aerodrom.

  Na istocnom delu dominira mesto Tsilivi sa velikom pescanom plazom, koja je ok, sa dosta barova. Voda je mnogo lepsa nego na Laganasu. Malo severnije je i Aliki na koji nismo isli.

  Najlepse plaze, barem nama, su na polusotrvu Vasilikos - Banana beach, Agios Nikolaos, Gerakas i Dafni. Znaci Jonsko more u svom nejlepsem izdanju - zlatni pesak i fenomenalno cista voda, sa talasima za uzivanje. Od navedenih je po prirodnoj lepoti najlepsa plaza Gerakas koja je deo nacionalnog parka ali iz tog razloga i veoma spartanska sa turisticke strane posmatrano - ima 30-tak suncobrana ali ne smete pobosti svoj suncobran da ne biste kojim slucajem pogodili gnezdo morskih kornjaca koje tu polazu jaja. Iz istog razloga nema ni barova na plazi da buka i vestacko osvetljenje ne bi dezorijentisalo kornjace.
  Nama je najomiljenija bila plaza Dafni do koje se stize dosta losim i strmim puticem, ali gde je osecaj opustanja fenomenalan jer uopste nema guzve.

  Na zapadnom delu ostrva vredi videti Navagio plazu koja je dostupna samo brodicem i fenomenalna je ako pogodite pravi tajming, tj. izbegnete cruisere koji istovare gomilu turista na sat vremena i ostanu tu ukotvljeni na plazi. Voda je kristalno cista i ledena!

  Na severnom delu ostrva obavezno treba obici Blue Caves ali ne sa cruiserom vec sa malim camcem (oko 7 evra sat vremena, unajmljuju se u Port Ag. Nikolaos) jer vas on za razliku od cruisera vozi u pecine sve sa kupanjem unutar njih - slobodno mogu da kazem da je to osecaj koji se ne zaboravlja citav zivot! Za ovaj izlet jedino treba paziti da ne bude previse vetrovit dan jer onda ni brodici ne smeju da udju u pecine.

  Obavezno sacekati zalazak sunca na jugozapadnom delu Keri, fantasticno je.