Forumi » Destinacije

Uživanje u Gaudijevim remek-delima iz autobusa

    • 1581 postova
    18. јун 2016. 11.39.13 CEST

    Sigurno postoji mnogo razloga zbog kojih biste voleli da posetite Barselonu, a jedan od onih koji se skoro uvek nalazi na vrhu liste je impresivna arhitektura Antonija Gaudija. Njegovo najpoznatije delo je crkva Sagrada Familia, u izgradnji i 90 godina nakon njegove smrti, čiji tornjevi predstavljaju simbol panorame glavnog grada Katalonije.

    Većinu njegovih čuvenih dela možete obići ukoliko se odlučite za turu „Barcelona Bus Tourístic“.

    Ovaj zvanični hop-on/hop-off turistički autobus vam omogućava da na jednostavan način videte gotovo sva njegova najznačajnija dela za 28 eura.

    U jednom danu ovako možete steći sjajan uvid u grad, a kasnije da iskoristite vreme koje imate da istražite lokacije koje vas više zanimaju. Postoje tri različite rute, ali je plava najinteresantnija. Postoji i noćni obilazak Barselone vikendima tokom leta, kada se možete diviti osvetljenim Gaudijevim radovima. Ako odsedate u centru grada, Plaça Catalunya može biti odlična početna tačka plave linije.

     

    Casa Batlló

     

    Gaudi Batllo

     

    U ulici Paseđ de Grasija (Passeig de Gràcia) nalaze se dve Gaudijeve zgrade koje se moraju videti. Prva je Kuća Batljo, sjajan primer arhitektove maštovitosti, sa krovom koji podseća na leđa zmaja.

     

    La Pedrera

     

    Gaudi Pedrera

     

    Sledeća bitna zgrada u istoj ulici je Casa Milà, poznatija kao La Pedrera, što znači „kamenolom“ na katalanskom jer je fasada zgrade podsećala lokalno stanovništvo upravo na to kada je izgrađena početkom 20. veka. Ovde možete naučiti nešto više o Gaudijevim inovativnim metodama, a možete se popeti i na krov sa čuvenim dimnjacima.

     

    Sagrada Familia

     

    Gaudi Sagrada 1

     

    Autobus se nakon toga zaustavlja kod čuvene nedovršene crkve jedinstvenog stila tipičnog za darovitog katalanskog arhitektu. Gaudi je preuzeo odgovornost za ovu crkvu nakon što je prvobitni arhitekta dao otkaz. Originalni dizajn je bio neo-gotički, ali kada je primljena velika donacija Gaudi je predložio odvažan novi dizajn koristeći inovativne metode izgradnje.

     

    Gaudi Sagrada

     

    Iako je Gaudi umro 1926. godine, kada je deo projekta bio završen, radovi su nastavljeni u delovima tokom godina koje su usledile, kako su pristizale donacije. Danas se radovi odvijaju velikom brzinom, a završetak se planira za 2026. godinu, kada će se obeležiti jedan vek nakon Gaudijeve smrti. Fantastična kada se posmatra spolja, crkvu definitivno vredi posetiti kako bi se uživalo i u njenoj unutrašnjosti.

     

    Park Güell

     

    Gaudi park

     

    Dve stanice od crkve Sagrada Familia nalazi se i čuveni park Gvelj. Prvobitno je zamišljen kao stambeno naselje gde bi bogati mogli da uživaju u svežem vazduhu i da pobegnu od gradskog zagađenja koje su stvarale zadimljene fabrike. Ali, na kraju, ovde su sagrađene samo dve kuće i umesto toga prostor je otvoren kao javni park 1926. godine.

     

    Gaudi park 3

     

    U parku se mogu videti brojna Gaudijeva obeležja, poput slomljene keramike korišćene za statue i fontane i čuvenih paviljona inspirisanih pričom o Ivici i Marici. Jedna od kuća je danas muzej posvećen Gaudiju, koji je ovde živeo od 1906. godine do svoje smrti. Osim muzeja, ovde vredi potrošiti vreme šetajući se brojnim stazicama.

     

    Palau Güell i Plaça Reial

     

    Gaudi Palau_Guell

     

    Kada završite turu, od Plaça Catalunya-e krenite ka obali mora i prošetajte čuvenim šetalištem Ramblas.

     

    Gaudi PlacaReial 1

     

    Skrenite u ulicu Carrer Nou de Rambla gde ćete naći Palau Güell, palatu koju je Gaudi sagradio krajem 19. veka. Na kraju, u neposrednoj blizini, a sa druge strane šetališe, nalazi se Plaça Reial gde je jedan od prvih Gaudijevih zadataka bio da projektuje ulične svetiljke za trg, specifičan po svojim palmama.

    Save


    Poslednja izmena: 18. јун 2016. 11.41.43 CEST"