Forumi » Rešenje za sve probleme

Putovanja vas čine boljom osobom

    • 1581 postova
    18. јун 2016. 12.47.34 CEST

     

    Uz pomoć društvenih medija danas svako može da pokaže svoje avanture kroz neki video na YouTube-u ili fotografije na Instagramu. Puno ljudi provodi dosta vremena „lajkujući“ tuđa putovanja, na koja bi iskreno voleli i sami da odu. Može da bude zanimljivo iz fotelje pratiti šta drugi rade, kako se provode i tako posredno, kroz njih proživljavati različite stvari.

    Ali, kako nam to pomaže da napredujemo i da se razvijamo kao osobe?Zašto da propustimo da baš mi doživimo ono što se dešava drugima? Ako su ovakve stvari zbog nečega dobre, onda bi to bilo samo zato da nas podstaknu i inspirišu da mi sami istražujemo svet sopstvenim očima i doživljavamo avanture i iskustva koja će nas obogatiti i pratiti ceo život.

    Ništa se ne može porediti sa osećajem kada se mi sami upustimo u neku avanturu i sami doživimo nešto potpuno novo. Bilo da se radi o isprobavanju novog jela ili nove kuhinje u drugom delu grada, obilaženju delova svoje zemlje koje nikada nismo videli ili odlasku na neku dalju destinaciju, kada god izađemo iz uobičajene rutine i iskusimo nešto novo, možemo da kažemo da se razvijamo kao osobe.

    Ako se pitate koji su to načini na koji će nas putovanja učiniti boljom osobom, slede odgovori:

     

    Stičete drugačiju perspektivu

    Putovanja su način da stvari sagledamo iz novog ugla. Mi možda mislimo da smo objektivni, ali uglavnom naša sopstvena opažanja su naša realnost. Kao što je jednom neko rekao „Mi ne vidimo stvari takvim kakve jesu, već ih vidimo takvim kakvi smo mi“. Svako od nas ima drugačiji sistem verovanja, obrazovanje, drugačije smo odgajani, dolazimo iz različitih sredina i imamo drugačija iskustva. Kada boravite u drugoj sredini, to će vam sigurno proširiti vidike i otvoriti um za nešto novo.

     

    Osetićete divljenje

    Da li ste ikada osetili kako ste ostali bez daha od prizora dok sedite u kolima i uživate u pogledu na planine oko vas? Ili u pogledu iz aviona dok ste hiljadama kilometara udaljeni od zemlje kada sve građevine i komadi zemlje izgledaju majušno? U šta god da verujete, uvek se javi određeni osećaj poniznosti kada se suočimo sa veličanstvenošću prirode koja nas okružuje što čini i neku vrstu svojevrsnog duhovnog iskustva.

     

    Putovanja mogu da podstaknu kreativnost

    Ukoliko pišete, bavite se nekim stvaralačkim poslom ili imate hobi oko koga ste jako strastveni, neko drugo mesto vam može dati nove ideje kako da, na primer, kuvate drugačije, napravite fotografiju iz drugog ugla, dobijete inspiraciju za neke nove priče… Definitivno ćete se naći izvan svoje komforne zone bilo da ste na aerodromu, putu ili na brodu. Sa druge strane, letovi kasne, automobili se kvare, ali čak i ove situacije, neprijatne kada se događaju, uvek kasnije postanu zanimljive priče, često sa brojnim dogodovštinama. I na ovakve stvari možete gledati kao na izazove koji pomažu ličnom razvoju, koji testiraju vaše strpljenje i uče vas kako da se izborite sa nevoljama.

     

    Putovanja hrane dušu i neguju osećaj zahvalnosti

    Zna se da sa vremena na vreme morate da očekujete neočekivano. Takođe, možete naučiti novi jezik, upoznati novu kulturu i saznati mnoštvo novih stvari. A sa druge strane, naučićete da cenite nešto što već imate kod kuće, a što uzimate zdravo za gotovo u svakodnevnom životu.

     

    Postaćete „prisutniji“

    U našoj svakodnevnoj rutini, lako nam je da se zaboravimo i da stvari obavljamo po automatizmu. Kada se nađete na nekom drugom mestu, morate da prihvatite neke druge stvari i da se prilagodite. Mi smo navikli na uobičajene obaveze, na rad, igru, našu porodicu. Ali nikada ne treba da zaboravimo da je oko nas svet jako veliki, kako u blizini tako i mnogo dalje. Mnoštvo iskustava nas čeka, a mi treba da odlučimo koji je sledeći korak i gde je to gde ćemo ići dalje…