Forumi » Rešenje za sve probleme

Kako piti kafu kao pravi Italijan

    • Moderator
    • 592 postova
    28. јун 2016. 09.55.33 CEST

     

    Posetioci koji dođu u Italiju i žele da okuse prvi pravi kapućino treba da zapamte da se u ovoj sferi nalaze na „svetoj“ teritoriji. Italijani su, manje više, izmislili način na koji se priprema, služi i ispija kafa, od terminologije (kapućino, late, makijato) preko espreso aparata na paru (ovde je pionirske korake napravio Anđelo Moriondo iz Torina još davne 1884. godine) do poznatih modernih brendova kafe (Illy, Lavazza). Ako ovaj napitak ima svoj duhovni dom, onda je to nesumnjivo Italija. Stranci pokušavaju da se prilagode i ulepšaju kafu stvarajući moderne milkšejkove i frapućina, što je za Italijane oblik svetogrđa, gde kafići ostaju žestoko odani tradiciji. Mnogi međunarodni lanci tek treba ovde da otvore svoje franšize, dok nezavisni kafići koji zapošljavaju izuzetno profesionalne bariste predstavljaju pravilo, a ne izuzetak. Zanimljivo je da neki od njih datiraju čak iz ranog 18 veka. Caffe Fiorio iz Torina je nekada služio jednog Ničea, a Gran Caffe Renzelli vodi ista porodica od 1803. godine.

    Naručivanje

    Razmišljajte o naručivanju svoje prve italijanske kafe kao o nezvaničnoj ceremoniji inicijacije. Pravilo broj jedan: naručivanje se uglavnom može uraditi izgovaranjem samo jedne reči. Kafe (caffè) je jedan jak espreso (termin „espresso“ se retko može čuti u jeziku italijanskih kafića). Makijato (macchiato) je espreso sa malo dodatog vrelog mleka, dok je amerikano (americano) espreso sa dodatom vrelom vodom, kako bi se dobilo više napitka. Kralj svih belih kafa je obožavani kapućino (cappuccino), espreso preliven sa više toplog mleka i opciono, sa čokoladnim mrvicama preko.

    U Italiji ne postoji razlika u veličini. Ukoliko zatražite produženi espreso, gledaće vas zbunjeno i čudno. Standardni kapučino dolazi u porcelanskoj šoljici od 180ml i treba da bude topao, a ne vreo. Mleko sa niskim sadržajem mlečne masti je retko dostupno, ali ćete možda imati više sreće ako tražite kafu bez kofeina (decaf). Vodite računa kada naručujete late (latte). Ova reč na italijanskom znači mleko, tako da ako to naručite, upravo ćete to i dobiti. Kafe late (caffè latte) je čaša toplog mleka sa par kapi kafe u njoj.

     

    Pauza

    Ideja kafe za poneti je primetno odsutna na italijanskoj kafe sceni. Osim na železničkim stanicama, kafići retko imaju šolje za jednokratnu upotrebu. Bili u žurbi ili ne, od vas se očekuje da ćete se nasloniti na bar sa lokalcima, ili za malo više novca, sesti za omanji sto. Italijani nisu navikli da sede u kafićima satima. Pauza za kafu je poznata kao „una pausa“ i to je bukvalno ono što jeste. Uzmite par zalogaja lisnatog testa, ispijte svoj vrući espreso (tri gutljaja maksimalno), proćaskajte o najnovijem skandalu o korupciji sa baristom i put pod noge. Tradicionalno, kapućino se pije ujutru i za vrhunske uživaoce kafe ogromna je greška piti ga posle podne. Iako je malo verovatno da ćete videti nekog Italijana da sipa mleko u svoju kafu posle večere, popiti jedan večernji kapućino još uvek nije ilegalna aktivnost.

     

    Aroma

    Jedna od najboljih stvari vezanih za italijansku kafu je da, bez obzira na to gde se nalazite, u zabačenom planinskom seocetu ili na nekom trgu u Rimu, kvalitet kafe je uvek isti. Koliko god Italijani voleli svoju testeninu al dente, što se kafe tiče ona mora da bude dobro pečena, gorko-slatkaste arome sa braon penom ili kremom na vrhu.

     

    Varijacije

    Iako je jednostavnost generalno najbolji izbor u italijanskom kulinarskom svetu, kafe kultura ostavlja prostor za nekoliko manjih odstupanja, od kojih su neka i regionalna. Kafe koreto (caffè corretto) je espreso „ispravljen“ sa malo alkohola i pije se obično kasnije tokom dana. Dopio (doppio) je dupli espreso, sasvim prihvatljiv ukoliko vas muči mamurluk ili se niste dovoljno naspavali. Ristreto (ristretto) je kratak espreso sa manje vode, ali podjednako jak. Kapućino skuro (cappuccino scuro) je kapućino napravljen sa manje mleka.

     

    Nekoliko dodatnih saveta:

    – kafa se često služi sa malom čašom vode; vodu treba prvo popiti kako biste očistili nepca

    – u nekim jako prometnim kafeima (posebno na železničkim stanicama) prvo morate platiti kafu, a nakon toga pokazati svoj račun baristi

    – Italijani piju kafu redovno, u malim količinama; nije nemoguće čuti da neko popije i do sedam ili osam espresa na dan