Forumi » Destinacije

Novih 9 mesta na listi Evropske baštine

    • Moderator
    • 592 postova
    28. јун 2016. 10.38.50 CEST

    Tokom protekle dve godine na listi Evropske baštine našlo se 20 istorijskih mesta, a sada je lista proširena. Novih 9 evropskih istorijskih mesta koja su dobila ovu titulu (European Heritage Label) su:

     

    1. Neandertalsko nalazište u Krapini (Krapina, Hrvatska)

     

     

     

    Na ovoj lokaciji 1899. godine pronađen je najveći broj fosilnih kostiju neandertalaca u Evropi, devet stotina ljudskih ostataka od oko 80 pojedinaca, kao i kosti raznih životinja koje datiraju iz 125.000 godine pre nove ere. Stručnjaci iz celog sveta su sproveli istraživanja na prikupljenim ostacima i njihova tumačenja pronalazaka iz Krapine uticala su na različite naučne teorije o ljudskom razvoju, genezi naše civilizacije i kako su ljudske zajednice u Evropi živele u pleistocenskoj epohi. Pored arheološkog nalazišta nalazi se i muzej koji na interaktivan način prikazuje poreklo života na zemlji i evoluciju čovečanstva.

     

    2. Dvorac Olomouc Premyslid i Nadbiskupski muzej (Olomouc, Češka)

     

     

    Nadbiskupski muzej je posvećen očuvanju umetničkih dela nadbiskupije Olomouca. Njegove kolekcije su prikazane u dvorcu Premyslid, mestu koje predstavlja hiljadu godina istorije. Dvorac Olomouc Premyslid i Nadbiskupski muzej predstavljaju fokus moravskog prisustva u evropskoj istoriji. Ovo je rani centar hrišćanstva, mesto koje čuva i ističe visok nivo umetničkog pokroviteljstva moravske nadbiskupije i sjajan primer očuvanja nasleđa u regionu.

     

    3. Sagres Promontory (Portugalija)

     

     

    Sagres Promontory predstavlja bogat kulturno-istorijski lokalitet koji se nalazi na jugo-zapadnom delu Iberijskog poluostrva. Obuhvata niz značajnih arheoloških ostataka, urbanih struktura i spomenika koji svedoče o njegovoj strateškoj lokaciji i značaju tokom vekova.

     

    4. Carska palata (Beč, Austrija)

     

     

    Započeta 1240. godine, Carska palata predstavlja kompleks zgrada i vrtova koje su Habsburgovci, vladajuća porodica velikih delova Evrope tokom 700 godina, koristili kao svoju rezidenciju. Habsburška monarhija je bila multi-etnička i multi-religiozna imperija koja je imala jak politički, administrativni, društveni i ekonomski uticaj na teritorije koje uključuju ili su bile deo današnje Austrije, Mađarske, Češke, Poljske, Slovenije… Danas je u ovoj palati sedište austrijskog predsednika, pet muzeja svetske klase kao i niz drugih kulturnih institucija.

     

    5. Istorijski kompleks Univerziteta Tartu (Tartu, Estonija)

     

     

    Istorijski kompleks Univerziteta Tartu je osmišljen početkom 19. veka pod motom „Univerzitet u gradu, univerzitet u parku“. On predstavlja oličenje ideje kako jedan univerzitet treba da izgleda u doba prosvetiteljstva i odražava evropsku tradiciju u obrazovanju. Osnovan 1632. godine od strane švedskog kralja Gustava II Adolfa, iako je prelazio iz ruke u ruku različitih političkih snaga u regionu uključujući Švedsku, Poljsku, Nemačku, Rusiju, Sovjetski Savez i Estoniju, univerzitet je zauvek ostao svetionik progresivnih ideja.

     

    6. Muzička akademija Franc List (Budimpešta, Mađarska)

     

     

    Muzičku akademiju Franc List osnovao je 1875. godine izuzetan kompozitor i muzičar. Ovo je sada raznolika institucija: obrazovna ustanova, međunarodni Fakultet muzičke umetnosti i koncertni centar. Akademija je smeštena u zgradi iz 1907. godine koja se smatra remek-delom mađarske secesije. Između ostalog, ovde se nalazi i Memorijalni muzej Franca Lista i istraživački centar, kao i Kodaly institut i muzej.

     

    7. Arhiva Mundaneum (Mons, Belgija)

     

     

    Mundaneum predstavlja prekretnicu u intelektualnom i društvenom životu Evrope. Njegovi osnivači, Anri La Fonten i Pol Otlet, bili su zagovornici mira kroz dijalog i razmenu znanja na evropskom i međunarodnom nivou sa sredstvima bibliografskog istraživanja. Cilj Mundaneuma je bio da se prikupe sve raspoložive informacije u svetu, bez obzira na medij (knjige, novine, razglednice…) i da se klasifikuju u skladu sa sistemom Univerzalne decimalne klasifikacije koji su razvili. Mundaneum je takoreći postavio temelje moderne informatike i danas se smatra pretečom internet pretraživača.

     

    8. Groblje br. 123 istočnog fronta Prvog svetskog rata (Pustki, Poljska)

     

     

    Ratno groblje br. 123, nastalo 1918. godine na brdu Pustki, bilo je poprište jedne od najvećih bitaka Prvog svetskog rata na istočnom frontu između austro-ugarske i nemačke, sa jedne strane i ruske vojske, sa druge strane. Na ovom groblju su sahranjeni vojnici koji su izgubili svoje živote iz sve tri armije, a koji su dolazili iz različitih zemalja i različitih religija. Groblje je postalo mesto sećanja koje implementira ideju ekumenizma, sa identičnim tretmanom svih palih boraca, bez obzira na njihovu vojnu, etničku ili versku pripadnost.

     

    9. Evropska četvrt Strazbura (Strazbur, Francuska)

     

     

    Nakon svog nastanka posle Drugog svetskog rata, Evropska četvrt Strazbura je dom Saveta Evrope, Evropskog suda za ljudska prava i Evropskog parlamenta Evropske Unije. Ona je svedok evropske integracije, zaštite ljudskih prava, demokratije i vladavine prava.


    Poslednja izmena: 29. јун 2016. 01.58.27 CEST"